GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Streljački vod za Garija

Gari Mark Gilmor ušao je u anale kriminalistike ne kao čovek koji je ubio najviše ljudi, već kao prva osoba koja je, posle deset godina suspenzije smrtne kazne u SAD, osuđena na smrt. On je rođen 4. decembra 1940. godine i zbog krađe je poslat u popravni dom još kao dečak. Tako je počeo njegov boravak u zatvoru u kojem je proveo više od pola života.

Pošto je bio prilično inteligentan u zatvoru je pisao poeziju i slikao, pa je dobio šansu da upiše koledž, ali nije dugo izdržao. Posle par meseci opet se našao iza rešetaka, ovoga puta osuđen je na devet godina.
Iz zatvora počeo je da se dopisuje sa svojom rođakom iz Jute Brendom Nikol. Ona je verovala da Gilmor zaslužuje drugu šansu i pušten je na uslovnu robiju. Ipak, uklapanje u društvo nije mu išlo od ruke: nije uspevao da zadrži posao. Uskoro se preselio kod svoje devojke Nikol Bejker. Ipak, zbog agresivnosti Nikol ga je napustila.

Na dan svađe, 19. jula 1976. došao je na benzinsku pumpu, opljačkao je i radnika ubio ga pucajući mu u potiljak dva puta. Sledećeg dana rešio je da opljačka i gradski hotel - uzeo je 125 dolara, a recepcionara je ubio pucnjem u glavu. Kada je pokušao da sakrije oružje pištolj je opalio i Gilmor je povredio ruku, pa je nazvao Nikol i tražio je da mu pomogne. Ona ga je prijavila policiji, a suđenje je trajalo samo dva dana, kazna je bila: smrt. Ponuđeno mu je da izabere na koji način želi da ga ubiju i repšio je da ga streljaju. Odbio je da se žali.

Izašao je pred streljački vod oko 8 sati ujutru 17. januara 1977. godine. Pitali su ga koje su mu poslednje reči, odgovor je bio jednostavan: "Uradimo to!"

A. I.


vesti po rubrikama

^hronika

Posle saobraćajne nesreće pronađeno telo Miroslava Pavlovića
Osmostruki ubica iz Konektikata nije želeo više da žive
Streljački vod za Garija
Novi detalji u istrazi ubistva urednika Dana Duška Jovanovića
Prvi znaci oporavka dve devojčice
 


     


FastCounter by LinkExchange