GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osmostruki ubica iz Konektikata nije želeo više da žive

Pogubljenje na lični zahtev

Majkl Brus Ros pogubljen je u petak u Konektikatu i to je prvo pogubljenje obavljeno u ovoj državi posle 45 godina. Ovaj serijski ubica koji je odustao od svih žalbi umro je dobrovoljno posle 18 godina čekanja da mu ubrizgaju smrtonosnu injekciju. Ros je prisilio državu Konektikat na 74. pogubljenje od ustanovljenja smrtne kazne 1893. godine, ali ovo je prvo pogubljenje od 1960. godine kad je smrtna kazna izvršena nad ubicom poznatim kao Ludi pas.

Ros (45) se godinu dana borio da do tog trenutka dođe, uprkos svojim braniocima i drugima koji su želeli da ga spasu. Tvrdio je da želi da ublaži bol porodica tinejdžerki i mladih žena koje je zadavio početkom osamdesetih. Većinu žrtvi je pre toga silovao.
Diplomac Kornela, jednog od najboljih univerziteta u Americi, i nekadašnji prodavac životnog osiguranja, Ros je sudijama pokazao da je po poznavanju krivičnog prava barabar s njima, podsmešljivo gledao psihijatre koji su tvrdili da je suicidan i bezuspešno pokušavao da izmeni svoju sliku u javnosti, tvrdeći da nije životinja.

Rosu je u januaru falilo nekoliko sati da umre, ali njegov advokat je neočekivano zatražio odlaganje jer je federalni sudija zapretio da će ga privremeno suspendovati ako temeljnije ne preispita Rosovu sposobnost rasuđivanja. Stručnjaci su smatrali da je "država tad održala generalnu probu" i bili su uvereni da će se novo veštačenje u aprilu završiti egzekucijom.

Oko tri stotine ljudi protestovalo je ispred zatvora na izuzetno visokoj temperaturi, protiveći se ne toliko pogubljenju Rosa, koliko samoj smrtnoj kazni. Advokati su do četvrtka pokušavali da spasu Rosa, tvrdeći da će njegova želja da umre izazvati "zarazu samoubistava u zatvorima", ali su ti zahtevi odbijeni u četvrtak kasno uveče.

Izuzetno inteligentan, Ros je upisao univerzitet Kornel i našao devojku koju je želeo da oženi. Kako je njihova veza krenula da puca, tako je Ros, po sopstvenom priznanju, počeo da ima nasilne seksualne fantazije. Devojka je otišla u vojsku, a Ros je do druge godine fakulteta već krenuo da progoni devojke.

Na poslednjoj godini fakulteta, mada ponovo veren sa drugom devojkom, Rosa su njegove fantazije dovodile do ludila i on je silovao svoju prvu žrtvu. Iste godine je izvršio i prvo silovanje sa davljenjem. Kasnije je pričao da je mrzeo sebe zbog toga što radi i da je želeo da se ubije, ali, nesposoban za to, obećao je sebi da nikog više neće povrediti. Uprkos tome, za tri godine ubio je osam devojaka, starih između 14 i 25 godina.

Do Rosa je 1984. došao inspektor Malčik koji je radio na slučaju poslednje ubijene devojke, zahvaljujući opisu plave "tojote" koju je njen otmičar vozio. Inspektor je tako našao Rosa, koji mu je u prijateljskom i otvorenom razgovoru o porodici, devojkama, prijateljima priznao da je ubio osam devojaka. Malčik je govorio da ga je Ros tokom prethodnih razgovora "navlačio" da mu postavlja još pitanja, krišom mu sugerišući da je on čovek koga traže. Ros je na smrt, zbog dokazanih ubistava četiri žene, osuđen 1987. godine.

Priredila S. Ilić


vesti po rubrikama

^hronika

Posle saobraćajne nesreće pronađeno telo Miroslava Pavlovića
Osmostruki ubica iz Konektikata nije želeo više da žive
Streljački vod za Garija
Novi detalji u istrazi ubistva urednika Dana Duška Jovanovića
Prvi znaci oporavka dve devojčice
 


     


FastCounter by LinkExchange