GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rim

Doba sedam kraljeva

Kada se spomene imperija, prvo se pomisli na onu najveću koja je postojala - Rim. Ovaj grad na sedam brežuljaka od utočišta razbojnika i odbeglih robova postao je središte celog sveta i ni danas niko ne zna šta ga je to izdvojilo od gomile sličnih naselja na Apeninskom poluostrvu.

Nastanak

Legende o nastanku Rima vezuju se za grad Alba Longu. Kralja ovog grada Numitora, potomka Trojanca Eneje, zbacio je njegov brat Amulij, ubio mu je sina i kćerku Reju Silviju načinio vestalkom, sveštenicom zakletom na celibat. Jedne noći nju je posetio bog rata Mars i ona je zanela. Kada je rodila dva blizanca, Amulij je bio besan i rešava da ih utopi u Tibru. Reka ih je izbacila na obalu, a vučica podojila. Pastir Faustul, videvši kako životinja hrani dva dečaka i pazi na njih, smilovao se i odlučio da ih odgaja. Dobijaju imena Romul i Rem.

Braća su, kada su odrasla, okupila družinu i ubili Amulija, a Numitoru vratili kraljevske insignije. Onda su, na mestu na kome su odrastali, osnovali grad. Kada su se dogovarali kako da nazovu novoosnovano naselje, blizanci su se posvađali i, posle sukoba, Romul je ubio Rema i nazvao je grad Roma (Rim). Za godinu nastanka Rima se uzima datum koji je odredio Varon - 753. godina pre Hrista.

Razvoj grada

Rim se brzo širio. Za razliku od ostalih gradova, naseljavali su ga razbojnici, progonjeni, odbegli robovi... Svi oni kojima je bilo potrebno utočište, a nigde nisu mogli da ga pronađu.

Kada je Romulova družina postala dovoljno jaka da je se plaše svi okolni gradovi, njegovi ratnici shvatili su da su im potrebne žene. Organizovali su veliku proslavu u čast Neptuna i pozvali susede da prisustvuju. Među gostima najbrojniji su bili Sabinjani.

Na unapred dogovoren signal, Rimljani su napali svoje susede i oteli im kćerke i žene. Rat je počeo i ko zna koliko bi ljudi stradalo da Sabinjanke nisu izašle pred svoje očeve i naterale ih da se pomire sa njihovim muževima. Sabinjani su se tada doselili u Rim, a Tit Tacije, njihov kralj, postao je Romulov suvladar.

Naslednici

Slojevi legendarnog u pričama o nastanku grada i dobu kraljeva pomračili su istinu. Ipak, neke stvari su poznate. Kraljevska titula nije bila nasledna, na kurijatskim komisijama vladare je birao narod.
Posle Romulove smrti, Numa Pompilije izabran je za kralja. Ovaj mudri Sabinjanin nije, poput svog prethodnika, osvajao, njega su više zanimala pitanja kulta i uređenja države. Doba njegove vladavine ostalo je, u sećanju Rimljana, kao doba mira. Naslednik Tul Hostilije bio je pre ratnik nego političar.

On je nastavio osvajanja i povećao je uticaj Rima. Alba Longa je zauzeta i razorena. Anko Marcije, četvrti kralj, bio je Sabinjanin. U njegovo doba osnovana je luka Ostija, a Rimljani izlaze na more.

Etrurci

Smrću Anka Marcija počinje doba etrurskih kraljeva. Jačanjem etrurske lige uticaj ovog naroda postaje prejak i Rim nije mogao da im odoli, na vlast dolazi Tarvinije Prisk. On je rođen u Tarkviniju i kao mladić preselio se u Rim gde je postao staratelj kraljeve dece. Prevarom je naterao narod da ga proglasi za svog vladara. Sledeći kralj, Servije Tulije je Etrurac sa rimskim imenom. Prema legendama, on je jedan od najmudrijih vladara.

Tarkvinije Oholi bio je poslednji kralj Rima. Ovaj "mrski Etrurac" bio je najgori od svih - tiranin koji je pokušavao da opstane na vlasti u doba slabljenja etrurske moći. Njegov sin Sekstus silovao je ženu jednog Rimljanina - Lukreciju. Ona je svom mužu ispričala šta se desilo i tražila je osvetu, a onda se ubila. Ovaj događaj izazvao je revolt i doveo je do ustanka koji je poveo Lucije Junije Brut. Kralj je zbačen sa vlasti i proteran, a Rimljani prihvataju uređenje koje nazivaju republika. To se dogodilo, kažu istoričari, 509. godine pre Hrista, iste godine kada su u Atini zbačeni Pizistratovi sinovi.

A. Ivanović


vesti po rubrikama

^civilizacija

Rim: Doba sedam kraljeva
Lavirint očaja i prevare
Arheologia:Drevna opservatorija u Makedoniji
      


FastCounter by LinkExchange