GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbi glasaju za bivšeg hadezeovca

ZAGREB - U Hrvatskoj će danas biti održani lokalni izbori na kojima će više od četiri miliona birača, uključujući nekoliko hiljada srpskih izbeglica, odlučiti ko će u naredne četiri godine vladati u 426 opština, 123 grada, 20 županija i Zagrebu koji ima status županije.

Prava navala na izborne liste ne čudi kad se zna da će svi koji pređu prag od pet odsto dobiti po 400 evra za svakog člana oštinskog i 540 evra za člana gradskog veća, te po 675 evra za svakog člana u županijskoj skupštini ili Skupštini Zagreba.

Sudeći prema raspoloženju birača, aktuelna opozicija mogla bi da osvoji više županija od vladajuće HDZ (12 prema 8), a u Zagrebu bi mogla da trijumfuje lista Socijaldemokratske partije, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske stranke umirovljenika, s harizmatičnim Milanom Bandićem na čelu.

Izbore će kontrolisati više od 1.000 posmatrača, uključujući tridesetak stranaca (najviše iz Iraka!), te oko 1.000 posmatrača GONG-a, kao i 86 posmatrača Srpskog narodnog veća. U Hrvatskoj je najavljen i dolazak najmanje 50 autobusa sa srpskim izbeglicama koji imaju hrvatska dokumenta i prebivalište - najviše u Lici i severnoj Dalmaciji.

Najzanimljiviji podatak je da se na listi Samostalne demokratske srpske stranke u Karlovačkoj županiji nalazi i Josip Boljkovac, partizanski prvoborac, prvi šef MUP-a u vladi HDZ-a 1990. godine, čovek koji je zbog neslaganja s politikom stranke izašao iz te stranke još 1991.

Boljkovac uživa veliki ugled među Srbima i antifašistički orijentisanim Hrvatima jer je u Gorskom Kotaru sprečio izbijanje rata i egzodus tamošnjih Srba.


vesti po rubrikama

^balkan

Srbi glasaju za bivšeg hadezeovca
Nema nade za Marića koji se zapalio
Godišnjica pokolja vojnoka JNA
 


     


FastCounter by LinkExchange