GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas istražuje zašto u Srbiji nema TV prenosa mečeva iz Crne Gore

Tajna jednog linka

TV Montena, koja je otkupila prava prenosa za područje Crne Gore, nema tehničkih mogućnosti da pošalje signal RTS-u, pa gledaoci u Srbiji ne mogu da prate mečeve Zvezde ili Partizana u Golubovcima, Podgorici, Nikšiću...

Da li znate da su ljubitelji domaćeg fudbala u Crnoj Gori u povlašćenom položaju u odnosu na gledaoce u Srbiji? Ako kojim slučajem živite u Srbiji, i ako istim tim slučajem imate želju da pogledate TV prenos utakmice Meridian Prve lige koja će se odigrati u Crnoj Gori, kao na primer danas između Zete i Partizana, Glas javnosti može vas podsetiti da takvo zadovoljstvo niste imali poodavno, niti ćete ga uskoro imati...

Teme kako Zeta, Budućnost i Sutjeska igraju na svom terenu, na koji način navijačka grupa "varvari" zaista bodri Podgoričane, a posebno kako se na tim terenima snalaze Zvezda i Partizan, ostaje da bude obrađenja putem štampe i kratkih snimaka pogodaka. Osim ako pod mišku ili u gepek ne stavite TV prijemnik i pređete granicu sa Crnom Gorom gde ćete naći signal TV Montene, koja za područje svoje republike vrši direktan prenos utakmica crnogorskih klubova, a od RTS-a preuzima sliku mečeva na teritoriji Srbije.

Herojski poduhvat

Sticajem raznoraznih okolnosti, nismo uspeli da kontaktiramo odgovorne u RTCG, a dok ne čujemo njihov glas, ili ako u međuvremenu RT Crne Gore pronađe interese za prenose utakmica Meridian Prve lige, gledaoci u Srbiji mogu se nadati da će od sledeće sezone ipak moći da gledaju fudbalske mečeve na terenima u južnoj republici, ako vlasnik privatna stanice TV Montena napravi još jedan herojski poduhvat...
- Pošto je link previše skup postojala je ideja da naš vlasnik Đuro Vučinić sam napravi takav link. Vučinić je inženjer emisione tehnike i sam je napravio nekolicinu tehničkih sredstava uključujući i reportažna kola - pohvalio je svog gazdu urednik sportske rubrike TV Montena Aleksandar Sekulović.

- TV prava prenosa Meridian Prve lige prodata su u dva paketa, RTS-u za područje Srbije, i TV Monteni za područje Crne Gore. Zbog čega gledaoci u Srbiji ne mogu da gledaju utakmice kada crnogorski klubovi igraju na svom terenu, najbolje je da proverite kod samih TV stanica - uputio nas je Milan Ćirilović, portparol marketinške agencije "Dajrekt media", koja je prvobitno otkupila prava prenosa od Zajednice prvoligaša.

Urednik sportske rubrike RTS-a Zoran Marković izašao je u susret razjašnjavanju ove "fudbalske misterije":
- Otkupili smo prava prenosa za područje Srbije, odnosno sa "Dajrekt mediom" sklopili ugovor na tri godine. TV Montena je isto učinila za područje Crne Gore. Svakako da imamo ambiciju da emitujemo utakmice iz Crne Gore, ali problem je u tome što TV Montena nema tehničkih mogućnosti da podigne signal, nemaju link preko koga bismo funkcionisali - naglasio je Marković. - Uverili ste se da RTS radi multiprenose utakmica, trudimo se da gledaocima ponudimo ono što je najzanimljivije. Imali smo i prenose mečeva kada su Zeta i Budućnost igrali u Srbiji. Planiramo da za sledeću sezonu u multiprenosu imamo i tri-četiri meča, a nadam se da će i TV Montena imati uslove da bismo mogli da sarađujemo.

Problem nepostojećeg linka potvrdio je i urednik sportske rubrike TV Montena Aleksandar Sekulović:
- Tačno je da nemamo tehničke uslove da bismo prosledili signal RTS-u. Mi direktno prenosimo jednu utakmicu sa teritorije Crne Gore, a multiprenos RTS-a skidamo sa njihovog satelita. TV Montena ima interese da prenosi Meridian Prvu ligu i zbog banke koja je sponzor, i zbog piva koje se reklamira. Ne znam tačne razloge zbog čega u ovaj posao nije ušla Televizija Crne Gore, možda nisu mogli da zatvore finansijsku konstrukciju.

Mada, postoji još nešto. Za vreme bombardovanja je uništen jedan link koji smo mi mogli da karistimo, a preko drugog linka, koji je u funkciji, signal sada razmenjuju RTS i RTCG, ali tu je protok signala izuzetno slab. TV Montena planira da kupi link preko kojeg bismo mogli da šaljem signal, ali to je za nas veoma skupa investicija o kojoj smo razgovarali i prošle godine. Nadam se da ćemo za sledeću sezonu obezbediti tehničke uslove za tako nešto - zaključio je Sekulović.

P. Roganović


vesti po rubrikama

^sport

Glas istražuje zašto u Srbiji nema TV prenosa mečeva iz Crne Gore
Prodaja Mančestera potresla temelje ostrvskog fudbala
Derbi pobeda traži nastavak
Naše klinke najbolje plešu
Kvisko je desna ruka selektora
Trifunović: Važno je da izginemo, ne da pobedimo
Problemi: Karte, volonteri, dvorane...
Šakilova ponuda koja se ne odbija
Vladimir Vermezović tvrdi da se danas sastaju dva najbolja tima u SCG
Real odustao, Ronaldo nije
 


     


FastCounter by LinkExchange