GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jovan Mandić, glavni gradski arhitekta pola godine posle imenovanja na tu funkciju

Grad u urbanom haosu

Niš je izgubio svoju fizionomiju. Bespravnom, divljom i primitivnom gradnjom razoren je ambijent koji je predstavljao kulturni identitet Niša, ocenio Mandić za Glas

Sistematskom razgradnjom urbane matrice došlo se dotle da danas možemo da se zapitamo da li se Niš uopšte može smatrati urbanim gradom, ili je iskrenije i pravednije nazvati ga stihijski izgrađenom naseobinom sa karakteristikama palanke. Ovo je rečenica iz pisma kojim se prošle jeseni posle lokalnih izbora Društvo arhitekata Niša (DAN) obratilo novoizabranom gradonačelniku Smiljku Kostiću, a u susret izboru glavnog gradskog arhitekte. I gradonačelnik je to poverenje pre nepunih šest meseci ukazao Jovanu Mandiću. Pitali smo - šta bi u ovom trenutku dodao ili oduzeo prethodnoj oceni "urbanog stanja" grada.

- Dodao bih da je grad izgubio svoju fizionomiju iako smo zadnjih petnestak godina imali puno urbanističkih planova. To je i odgovor na pitanje koliko su ti planovi bili dobri i dovoljni, koliko su imali jasnu strategiju i koliko su bespravnom, divljom i primitivnom gradnjom razorili ambijent koji je predstavljao kulturni identitet Niša - kaže Mandić.

Strateški ciljevi

Izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) Niš treba da trasira rešenja za nekoliko strateških problema - izmeštanje magistralnih železničkih pravaca iz najužeg urbanog jezgra i novu koncepciju gradskog autobuskog, železničkog, a možda i tramvajskog gradskog prevoza, za dobijanje novih prostora za gradnju, novu namenu vojnog zemljišta i objekata, rekonstrukciju uže i šire gradske zone, više parkova i zelenila, kaže glavni gradski arhitekta.

Ali, otkud da upravo arhitekte, dakle Mandićeve kolege, potpisuju mnoga urbanistička rugla?
- Projektantima i graditeljima koji ne poštuju struku, već ispunjavaju želje nestručnih investitora, treba oduzeti licence za rad i preduzeti protiv njih i druge zakonske mere. Jer oni stvaraju haotičnu, bespravnu i primitivnu sredinu, uz zastrašujuću stihijnost i divlju gradnju. Sve to teklo je u zapuštenom sistemu planiranja i u okvirima produbljene korupcije u svim domenima javnih poslova - objašnjava za Glas Mandić.

Da li to onda znači da je i aktuelni gradski GUP "glup"?
- Treba ga svakako menjati, ali se moramo i sami menjati u odnosu prema urbanizmu i arhitekturi. U nadgradnji koja je naružila grad, a tekla je uglavnom bez stručnog nadzora koji je po zakonu obavezan i važan, sada imamo puno prigovora stanara koji su prethodno i davali saglasnost za takvu gradnju...

Šta ste videli na prvi, a šta "na drugi" pogled kad ste se latili funkcije glavnog gradskog arhitekte?
- Ono što sam video tada, vidim i sada. Loše objekte, ružne nadgradnje i dogradnje, divlju gradnju, propale stare i nove fasade, saobraćajni nered, grad ispresecan železnicom, ablokiran stovarištima, magacinima i halama po celom obodu... Istovremeno, u aktuelnoj tranziciji, privatni interesi nadvladavaju javne i zauzima se najvredniji prostor grada.

Dakle, moraju se stvoriti planovi i zakoni kojim bi se nekako "uklopio" navedeni nered, jer ne može sve da se sruši. A o lepim prostorima, zgradama i nadgradnjama govorićemo kada struka ozbiljno odradi prioritetne zadatke. Svestan sam da sam ne mogu uraditi ništa bez saradnje sa svim institucijama grada i građanima, kao i sa resornim institucijama, ministarstvima, agencijama i javnim preduzećima sa republičkog nivoa. Moramo raditi timski preko Biroa i Kolegijuma glavnog arhitekte, preko planskih podkomisija i stalnih spoljnih saradnika - kaže arhitekta Mandić.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

Jovan Mandić, glavni gradski arhitekta pola godine posle imenovanja na tu funkciju
Fakultet zaštite na radu, jedini ove vrste u zemlji
Povratak Živkovića
      


FastCounter by LinkExchange