GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Umetnik i pedagog Đerđ Boroš povodom prve postavke u prestonici

Izložbu u Beogradu čekao pedeset godina

Sada planiram da sa ovim materijalom pređem u Mađarsku. Ja bih uspeo, ali radovi se ne mogu prošvercovati

Đerđ Boroš je već pedest godina slikar, grafičar, tvorac plakata i pedagog. Za svoja dela dobio je mnogo nagrada, kao i za pedagoški rad. Ovaj Subotičanin koji se školovao u Beogradu, prvi put u prestonici samostalno izlaže svoje radove.

- Posebno mi je drago što 2005. imam izložbu u Beogradu, pošto sam pre tačno 50 godina u Beogradu završio Višu pedagošku školu, slikarski odsek. Drago mi je da na zalasku karijere zatvaram krug. U ovom gradu sam stekao obrazovanje, s obzirom na to da je Viša pedagoška škola bila više umetnička nego pedagoška. Doduše, zbog toga sam imao i problema kada sam svojevremeno morao prvi put da uđem u razred. Ja sam pre toga sebe smatrao samo umetnikom, ne "likovnjakom".

Ali onda sam se bacio na izučavanje metodologije likovnog i nadoknadio sam sve nedostatke. Ipak, ni uz pedagoški rad nikada nisam zaboravio šta sam celog života želeo da budem - umetnik. Kako sam od gimnazijskih dana zavoleo grafiku, sebe smatram grafičarom i to izložene slike odražavaju. Tvrdoća grafike pobedila je mekoću slikarstva. Radio sam sve klasične grafičke tehnike, od sito štampe do serigrafija. Plakate koji su na izložbi predstavljeni slajdovima ja sam i projektovao i odštampao - priča Boroš.

Biografija

Đerđ Boroš rođen je u Subotici 24. februara 1934. godine i u svom mestu završio je osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Višu pedagošku, odsek slikarstvo. Od kada je diplomirao radi kao profesor likovnog u Subotici, ali aktivan je slikar, grafičar i tvorac plakata.

Kako ste počeli da se bavite umetnošću?
- Uvek sam tvrdio da ima nešto u mojim genima što je umetničko: moj deda je bio živopisac, oslikavao je crkve. To možda nema mnogo veze sa onim što sam ja radio, ali nekako, od malih nogu, nijednog trenutka nisam mislio da ću biti nešto drugo do slikar.

A onda?
- Onda sam došao u Beograd i ta voda me je povukla sa sobom. Stekao sam dobro slikarsko obrazovanje, ali nije samo to bilo u pitanju. Iz malog sam grada i kada sam u Beogradu video sve te izložbe i dvorane, stvarno sam dobio inspiraciju. Prvo sam radio klasične grafike, projektovao i štampao plakate. I onda sam osamdesetih godina došao do jedne spravice koja se zove erbraš. Posle toga, zbog zdravstvenih problema morao sam da prestanem da štampam plakate i prešao sam na tehnike gde se ne koristi terpentin. Radio sam erbraš s temperom, kombinovanu tehniku, što se vidi i na izloženim radovima koje su rađene sa vodenim pigmentima, a poslednjih godina radim i sa krilom.

Šta je Vaša najveća inspiracija?
- Jedina inspiracija mi je priroda. I to, s ponosom kažem, sever Srbije. Vojvodina i ravnica me potpuno inspirišu. Često, na likovnim kolonijama, kolege iz brdovitih krajeva ne shvataju šta to može da inspiriše. Naravno, onaj ko je rodom iz te sredine to prihvata.

Kakav je osećaj, 50 godina po završetku studija, izlagati u Beogradu?
- Osećam da sam jako srećan čovek. Prvo, zato što sam doživeo 71 godinu. Drugo, što sam celog života mogao da radim ono što volim. To je i rezultiralo priznanjima od kojih je najznačajnija oktobarska nagrada Subotice. Uglavnom izlažem u svom rodnom mestu i idem najdalje do Novog Sada. Zato nikada i nisam izlagao u Beogradu, ne samostalno. Pre nešto više od pola veka imao sam kolektivnu izložbu kao student Više pedagoške.

To mi je bila velika želja koja je često izgledala neostvarivo, ali ostvarila se. Stigao sam u Beograd i sada imam viziju da sa ovim materijalom pređem u Mađarsku. Ja bih uspeo, ali radovi se ne mogu prošvercovati. Ja sam sasvim skroman i zadovoljan sam svim što sam do sada postigao. Kažem, sve želje su mi se na neki način ostvarile.

A. I.


vesti po rubrikama

^kultura

Umetnik i pedagog Đerđ Boroš povodom prve postavke u prestonici
Nova otkrića na Romulijani
Premijera predstave "Dugo putovanje u noć" na Velikoj sceni Ateljea 212
Javno izvođenje freske na Svetosavskom platou
 


     


FastCounter by LinkExchange