GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije ponovo neobaveštena o prodaji dela Kompanije 063

Karić (ni)je mogao da proda Mobtel

Šlaf: Kupili smo između 42 i 51 odsto kompanije Parivodić: Iznenađeni smo, država ima pravo preče kupovine

BEOGRAD - Konzorcijum austrijskih investitora, koji predvodi Martin Šlaf, potvrdio je juče da je kupio BK trejd, holding kompaniju porodice Karić sa sedištem u Moskvi, koja je vlasnik Mobtela. Ugovor je potpisan u sredu u Beču, posle tajnih pregovora koji su trajali osam meseci. Austrijanci nisu rekli po kojoj ceni su kupili ovo preduzeće jer "kupoprodajna cena spada u tajnost ugovora". Prema nezvaničnim informacijama, Austrijanci su BK trejd platili manje od milijardu evra.

- Sudeći prema polaznim pozicijama, kupili smo između 42 i 51 odsto Mobtela, pošto je visina udela države i BK trejda u kompaniji nerešena, a vodi se i spor u Cirihu. U interesu svih jeste da se nađe rešenje ovog spora - rekao je juče na konferenciji za novinare Martin Šlaf, jedan od investitora, ne precizirajući na koji način će se ova situacija razrešiti.

Poslovni plan

Šlaf je rekao da ne može da komentariše izjavu čelnika PTT-a, koji je tražio smenu "kompromitovanog" poslovodstva u Mobtelu.
- Sledeće srede u Beograd dovodimo stručnjake koji će snimiti stanje u preduzeću, napravićemo potom novi poslovni plan i tek onda donositi kadrovske odluke - kazao je on.

Na čelu sa potpredsednikom Vlade Austrije Hubertom Gorbahom, investitori Jozef Taus, Šlaf i Boris Nemšić, generalni direktor Mobilkoma Austrija, razgovarali su juče i sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i ministrima Miroljubom Labusom, Velimirom Ilićem i Milanom Parivodićem.
- Mobilkom je zainteresovan da preuzme i drugi deo Mobtela. Da bi uspeli u nameri, neophodno je da se srede svi sporovi, jer "status kvo" nije dobar - kazao je Gorbah i dodao da su Austrijancima predstavnici srpske vlade "obećali da će svoje mišljenje uskoro saopštiti".

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je da je vlada "iznenađena" Šlafovim navodima da se sa BK trejdom pregovara osam meseci, a da se nijedan sat nije pregovaralo sa Vladom Srbije. Parivodić je istakao da su austrijskoj strani "predočeni svi problemi pravne prirode", odnosno da pravo preče kupovine ima država koja je akcionar u Mobtelu. "Posebno smo ukazali na nejasan vlasnički status i da se zbog toga vodi međunarodni arbitražni proces, koji treba da razjasni nejasnu vlasničku strukturu", precizirao je ministar Parivodić.

Međutim, Šlaf je istakao "da nije neophodna saglasnost PTT-a pošto ne kupujemo Mobtel nego BK trejd". "Angažovali smo stručnjake i uverili se da za ovaj način preuzimanja nije potrebna saglasnost Vlade Srbije. Što tiče isplate dividendi PTT-u, to će biti predmet budućih dogovora, rekao je on i dodao da će Austrijanci, u slučaju da vlada raspiše tender za prodaju državnog dela Mobtela, iskoristiti pravo preče kupovine.

Firma mora na tender

Parivodić je rekao da je vladina komisija, nezavisno od odluke arbitraže u Cirihu, došla do zaključka da je najmanje 58 odsto udeo PTT Srbije u Mobtelu i da najmanje 58 odsto vlasništva mora da ide na tender, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.
Na pitanje šta će biti u slučaju da međunarodna arbitraža presudi da država nije većinski vlasnik u Mobtelu, Parivodić je kazao da je "arbitražna odluka konačna" i dodao da, "kako god arbitraža reši, tako će biti".

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Vlada Srbije ponovo neobaveštena o prodaji dela Kompanije 063
Dinkić: Nema više para za gubitaše
"Putniku" preti stečaj
 


     


FastCounter by LinkExchange