GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 13. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Bošnjak: Skupštinska govornica glavni izvor za "žutu štampu"

BEOGRAD - Branka Bošnjak, poslanik G17 plus u Skupštini Srbije, zamolila je juče svoje kolege u parlamentu da ne koriste skupštinsku govornicu za jezik mržnje.

- Izgovorene reči s ove govornice ne samo da predstavljaju vrhunsku odgovornost prema građanima koji su nas birali nego predstavljaju eventualnu motivaciju i onim najgorim predstavnicima žute štampe da se, koristeći naš jezik, ili jezik pojedinaca, svojim čitaocima obraćaju s dodatkom mržnje - rekla je Branka Bošnjak poslanicima. Ona je sa skupštinske govornice poručila da tim jezikom poslanici "seju ne samo neistinu i laž" nego inspirišu i ohrabruju takve medije da "otvoreno fizički prete pojedinim predstavnicima vlade".

Izjava Branke Bošnjak inspirisana je napadima radikala na G17 plus i prvenstveno funkcionere te stranke, Miroljuba Labusa i Mlađana Dinkića u Skupštini, a koji se pojačavaju iz dana u dan, bez obzira na dnevni red kojim se bavi parlament. Poslanici Labusove stranke su povređeni, jer kažu da su časni i pošteni ljudi i da su veoma "glasni protiv lopova", ali i da ta stranka ima tri lidera - Labusa, Dinkića i Predraga Markovića, kojih se ne odriču.

- Poslanik sam G17 plus i ne pripadam nijednoj mafijaškoj organizaciji. I nećemo tolerisati da se, ovako usput, u svakoj diskusiji pominje G17 plus u negativnom kontekstu i bez argumentacije - poručila je, psiholog po struci i narodni poslanik, Snežana Stojanović-Plavšić u jednoj od replika na napade SRS, ali joj je lider radikala Tomislav Nikolić, preksinoć uzvratio da bi psiholog trebalo i svojim znanjem da potvrdi svoju diplomu.

- Psiholog bi trebalo na vreme da proceni Labusa, da proceni Dinkića, da mu napravi psihološki profil i da prepozna lopužu, mafijaša, da prepozna poštenog čoveka - rekao je on, a uzgred nazivajući i predsednika poslaničke grupe G17 plus namerno pogrešnim imenom "Albunović", umesto Albijanić, za šta mu je predsednik morao i da izrekne meru opomene.

Radikali u napadima i replikama "ne štede" ni socijaliste, pošto su ovi zadovoljni radom vladajućih stranaka i vlade i što će, kako su najavili, braniti Koštuničin kabinet u raspravi o poverenju vladi koja će početi čim se iscrpi dnevni red ove sednice. Optužbe vrcaju sa obe strane i na sve strane, a kada nema šta da se prigovori za "ovo danas", i jedni i drugi se prisećaju nekih prošlih dana i događaja. Te ko je "kriv za 5. oktobar", ili "da li je Đinđić posetio izborni štab SRS u noći 23. septembra 2000".

Rasprava u parlamentu će biti "puna žuči" sve dok na dnevni red ne stigne rasprava o poverenju vladi. Ovo je, izgleda, samo zalet za tu priču. A kako sada stoje stvari, ta rasprava bi mogla da se "otvori" i pre kraja sednice, možda već tokom rasprave o Predlogu zakona o vladi, koji početkom sledeće nedelje stiže na dnevni red.

M. D.


vesti po rubrikama

^politika

Počelo sprovođenje Memoranduma o rekonstrukciji crkava na Kosmetu
Advokat Toma Fila o mogućnosti ustupanja predmeta "vukovarske trojke"
Bošnjak: Skupštinska govornica glavni izvor za "žutu štampu"
Kontakt grupa: Ključna je zaštita manjina
Tomislav Nikolić: Međunarodne okolnosti idu na ruku Srbiji
Vojska spremna da preda MUP-u granicu prema Mađarskoj
Čekajući fajront
 


     


FastCounter by LinkExchange