GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 13. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Advokat Toma Fila o mogućnosti ustupanja predmeta "vukovarske trojke"

Zagreb nema šanse

Mrkšić, Šljivančanin i Radić mogli bi da prođu gore u Beogradu nego u Hagu

BEOGRAD - Nisam siguran da Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin ne bi prošli gore na suđenju u Beogradu nego u Hagu zbog rigoroznijeg krivičnog zakona koji se ovde primenjuje - ocenio za Glas advokat Toma Fila. On je uveren da, u slučaju "vukovarske trojke", rasprava o ustupanju procesa protiv njih može da ponudi alterntivu Hag ili Beograd, dok Zagreb na ovom "konkursu" gotovo da i nema šansi.

- Nijedan od dokaza za ovaj predmet se i ne nalazi u Hrvatskoj - kategoričan je Fila. Istovremeno i vrlo skeptičan prema utisku tužioca Suzan Samers koja je, na jučerašnjoj raspravi u Hagu o predlogu da se predmet "vukovarska trojka" ustupi nacionalnom pravosuđu, dovela u sumnju tačan broj hrvatskih svedoka koji su se pojavili na suđenju za "Ovčaru" u Beogradu, gde se sudi izvršiocima zločina za koji su po komandnoj odgovornosti optuženi Mrkšić, Radić i Šljivančanin.

On je saglasan sa Miroslavom Vasićem, Borivojem Borovićem i Novakom Lukićem, braniocima optuženih koji su na pomenutoj raspravi ukazali na rizike prepuštanja ovog slučaja Hrvatskoj. Prema njihovom mišljenju, u pitanju su: strah svedoka nastanjenih u Srbiji da odlaze u Zagreb, nemogućnost da advokati brane svoje klijente zbog propisa da tim poslom mogu da se bave samo državljani Hrvatske i opasnost od direktnog uticaja hrvatske izvršne vlasti na eventualno suđenje u toj zemlji zbog ogromnog pritiska tamošnje javnosti.

- Neshvatljivo je da i u hrvatskom i u našem zakonodavstvu još postoji prepreka da advokati ne mogu da učestvuju u procesima ako nisu državljani zemlje u kojoj se postupak vodi i da, barem tu, nije uspostavljen reciprocitet. Ali, bez obzira na to, očigledno je da svedoci iz Hrvatske bezbedno dolaze i odlaze na suđenje u Specijalnom sudu. Dokazi su ovde, a u našem zakonodavstvu ima i prostora za komandnu odgovornost - navodi Fila argumente koji su na strani Beograda. Kao ključni, barem za Mrkšića i Radića koji su se dobrovoljno predali, on izdvaja činjenicu da su se oni predali na teritoriji SCG, gde postoji sud koji ispunjava sve uslove da vodi postupak.

I on, kao i Rasim LJajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, smatra da bi ustupanje predmeta "vukovarske trojke", optužene za ključnu ulogu u likvidaciji više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, "u velikoj meri dalo podstrek procesu suočavanja s prošlošću i procesu pomirenja svih država u regionu". LJajić je, na jučerašnjoj raspravi u Hagu, rekao i da bi ustupanje procesa protiv "vukovarske trojke" Beogradu učvrstilo poverenje javnosti SCG prema Tribunalu, bez obzira što pojedini krugovi u SCG smatraju da bi takav čin bio potencijalno kontraproduktivan za Mrkšića, Radića i Šljivančanina. U tom slučaju, procenjuje se, njih trojica mogli bi da dobiju i veću kaznu nego u Hagu kako bi SCG na delu potvrdila da je "spremna i za najveće izazove i da nikome ne gleda kroz prste".

G. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

Počelo sprovođenje Memoranduma o rekonstrukciji crkava na Kosmetu
Advokat Toma Fila o mogućnosti ustupanja predmeta "vukovarske trojke"
Bošnjak: Skupštinska govornica glavni izvor za "žutu štampu"
Kontakt grupa: Ključna je zaštita manjina
Tomislav Nikolić: Međunarodne okolnosti idu na ruku Srbiji
Vojska spremna da preda MUP-u granicu prema Mađarskoj
Čekajući fajront
 


     


FastCounter by LinkExchange