GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 13. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Postignut sporazum Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim monetarnim fondom o prioritetnim zadacima

Štednja i gašenje gubitaša

Mora se smanjiti javna potrošnja, ubrzati privatizacija javnih preduzeća, ugasiti neprofitabilne firme...Ako Srbija realizuje dogovor, sledi 200 miliona dolara.Jednocifrena inflaciju teško ostvariva, kaže Jelašić

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda postigla je dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom u okviru pete revizije tekućeg finansijskog aranžmana o sprovođenju usaglašenih ciljeva ekonomske politike, pa će trogodišnji aranžman, koji je trebalo da bude okončan polovinom maja, biti produžen do 31. decembra ove godine. Misija fonda na čelu sa Piritom Sorsom, koja je juče završila pregovore sa SCG, proslediće pozitivno mišljenje Bordu direktora MMF-a koji treba i formalno da ga potvrdi. Produženje roka omogućiće SCG da povuče još dve tranše kredita i da, posle uspešnog okončanja aranžmana, dobije preostali otpis od 15 odsto reprogramiranog duga poveriocima Pariskog kluba.

Revitalizacija Kragujevca, Bora...

- Vlada će obrazovati tim koji će se baviti revitalizacijom Kragujevca, Vranja i Bora sa ciljem da postanu industrijski centri. I dalje ćemo pomagati socijalno najugroženije u ovim gradovima, ali ćemo i kreditirati one koji žele da ulažu u ove krajeve - objasnio je Dinkić.

Prodaju se rafinerije

U narednim mesecima raspisaće se tenderi za 14 velikih firmi od čega je osam u retrukturiranju. "Početkom sledeće godine biće raspisan tender za prodaju Rafinerije u Pančevu i Novom Sadu. U isto vreme biće započeta i privatizacija RTB-a Bor. Promenom Zakona o privatizaciji biće otpisana dugovanja krupnih preduzeća, zbog čega će se lakše prodati. Sva preduzeća koja posle dve aukcije ili tendera ne mogu da nađu novog vlasnika, moraće da odu u stečaj", najavio je Dinkić.
Dugovi za lekove
- U zdravstvu predstoje krupne promene. Sve službe, održavanje, obezbeđenje... koje se ne bave lečenjem ljudi, moraće da budu izdvojene iz zdravstva, a svi objekti koji nisu potrebni zdravstvu biće prodati i taj novac će se iskoristiti za vraćanje dugova dobavljačima lekova. Da bismo obnovili zdravstvene centre u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, uzećemo kredit od 150 miliona evra - objasnio je Dinkić.

Ukoliko peta revizija bude završena pozitivnom ocenom Borda direktora MMF-a, SCG će moći da povuče oko 200 miliona dolara. Oni će se koristiti za podršku platnom bilansu i deviznim rezervama, a za povlačenje još 200 miliona dolara uslov je uspešno okončanje šeste i poslednje revizije u okviru ovog finansijskog aranžmana.

Zajednička ocena misije MMF-a i delegacije SCG je da su smanjenje tekućeg platnobilansnog deficita i inflacije prioritetni ciljevi ekonomske politike, kao i smanjenje javne potrošnje.

- MMF odlazi, a nama ostaje veliki izazov da sprovedemo dogovorene obaveze. Sporazumeli smo o štednji na svim nivoima, od republike do lokalnih samouprava i fondova. Treba da se ubrza i odvajanje sporednih od osnovnih delatnosti u javnim preduzećima, a takođe i privatizacija. Nastaviće se trenutna politika kursa dinara jer bi depresijacija pojačala inflaciju. Postizanje jednocifrene inflacije je još uvek moguće, ali jako, jako teško. Biće promenjena i struktura budžeta u korist povećanja investicija. Vlada treba da obezbedi poreske olakšice za izvoznike kako bi se izvoz uvećao sa 15 na 25 odsto - rekao je Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije i dodao da će se, kako bi se stimulisala štednja u dinarima, smanjiti obavezna rezerva na štednju u dinarima, a povećati za devize.

MlaĐan Dinkić, ministar finansija, istakao je da će "privatizacija društvenih preduzeća biti ubačena u petu brzinu".
- Planiramo da do kraja 2006. godine završimo privatizaciju svih 1.830 preduzeća. Vlada će uskoro doneti prve smernice za reformu penzijskog osiguranja koja će početi na jesen i trebalo bi da se završi do 2009 - dodao je Dinkić.

Sorsa je upozorila je da "u vremenu velikih reformi, u kome je sada SCG, mora biti gubitnika". - Očekujte da će se zatvarati preduzeća koja nisu profitabilna. Na njihovo mesto će doći firme koje će otvoriti nova radna mesta, a rast plata mora da prati rast produktivnosti - naglasila je Sorsa.

Smanjenjem javne potrošnje biće više para za investicije, pojasnio je Dinkić. "Prvi put u istoriji javnih prihoda Srbija će na kraju godine imati suficit u budžetu od 3,2 milijarde dinara. Ovo je pravi dokaz da je najava dužničke krize pusta priča. Taj višak prihoda će biti iskorišćen za ubrzano smanjenje javnog duga. Parama od privatizacije platiće se dugovi putarima od oko pet milijardi dinara.

Zbog toga će ove godine biti više izgradnje puteva nego što je planirano", naglasio je Dinkić i pohvalio gradsku vladu u Beogradu koja je učestvovala u pregovorima sa MMF-om i pristala da preuzme namirenje subvencija za železnicu. "Sve linije železničkog saobraćaja koje nisu profitabilne biće ukinute. Ukoliko lokalne samouprave žele da održe ove linije, moraće da ih i finansiraju", kazao je Dinkić.
- Planiramo da u 2006. smanjimo rashode za jedan odsto bruto društvenog proizvoda. Ovo će nam osloboditi prostor za investicije i za smanjenje nekih poreza. Sve ćemo uraditi da inflacija bude kao što je i planirano 9,6 odsto - istakao je ministar finansija i dodao da se planira da u narednim godinama inflacija bude svedena na 4,5 odsto, kao što je to u razvijenim zemljama EU.

V. S. - S. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Postignut sporazum Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim monetarnim fondom o prioritetnim zadacima
Investitori iz Austrije kupili kompaniju BK grupa i deo Mobtela
Rukovodstvo "Keramike" iz Kanjiže i pored sudskih odluka mesecima ne uspeva da uđe u fabriku
"Vektra M" nije ispunila obaveze prema "Župi"
Deurić: Kriv je Vlahović
 


     


FastCounter by LinkExchange