GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 13. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predlog Haga da značajno proširi optužnicu za zločine u "Oluji" ništa drugo nego zamazivanje očiju

Podsmeh mrtvim Srbima

- Nejasno u čitavoj priči jeste samo to šta je Haški tribunal želeo da postigne ovim (nespretnim) potezom ako se na kraju ispostavi da su u proširenoj optužnici, imenom i prezimenom, navedeni samo pokojnici poput bivšeg predsednika Tuđmana, Bobetka, Červenka i Šušaka
- Možda je i reč o pritisku na Zagreb da u Hag što pre spakuje Gotovinu, ali ako je reč o prividu da Hag nešto čini i kad su u pitanju zločini nad Srbima, onda se optuživanje pokojnika ne može nazvati nikako drugačije - do sprdnjom na račun mrtvih i izbeglih Srba

Može li se i moje ime naći na haškoj optužnici", pitanje je koje ovih dana, napola u šali, postavljaju Hrvati. Cela zemlja još je u šoku posle najave da će optužnica protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, za zločine počinjene u i posle akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine, biti značajno proširena.

Olakšali odbranu Gotovini

Advokat odbeglog generala Anta Gotovine Luka Mišetić smatra da ovako izmenjena optužnica olakšava položaj njegovog klijenta jer se u jednom delu optužnice navodi da je Tuđman Čermaka 5. avgusta 1995. imenovao komandantom kninskog garnizona, za čije područje se u optužnici navode zločini. Čermakov advokat Čedo Prodanović smatra da je Čermak odgovoran za područje Knina i nekoliko sela, a ne za sav sektor "Jug", ali da se Čermak neće braniti svaljivanjem svoje odgovornosti na druge komandante, pa ni na Gotovinu. Dvojica generala terete se za smrt 150 srpskih civila od kojih je poimence navedeno 32, a u sektoru "Jug", koji je obuhvatao južnu Liku i severnu Dalmaciju, pobijeno je najmanje 410 civila.

Propade im proslava?

Šef Sabora Vladimir Šeks ocenio je da bi proglašavanje "Oluje" zločinačkim poduhvatom značilo reviziju istorije i činjenica.
- Ne treba zaboraviti da je utemeljen odbor za svečano obeležavanje 5. avgusta i "Oluje", kao jedne od najblistavijih operacija Domovinskog rata i sada celu tu "Oluju" na bazi kolektivne odgovornosti, protivno Haškom statutu, u celini proglašavati zločinačkim poduhvatom, znači ići u reviziju istorije i činjenica - smatra Šeks. Vlasti u Zagrebu smatraju da bi Haški sud tako proširenu optužnicu mogao da odbaci, odnosno da bi Hrvatska na suđenju Markaču i Čermaku mogla da se pojavi kao prijatelj suda i da, kako je rekao premijer Sanader, odbaci apsurdnu optužnicu. On je najavio i da će se, uprkos optužnici, 10 godina od "Oluje" proslaviti svečanije i odlučnije nego što je isprva planirano.

Priča je počela marta ove godine, kada je pretresno veće Haškog suda naložilo tamošnjem tužilaštvu da precizno navede ko su "učesnici udruženog zločinačkog poduhvata" u optužnici podignutoj februara 2004. protiv Markača i Čermaka za zločine počinjene u i posle akcije "Oluja".

U prvobitnom tekstu optužnice na nekoliko mesta je pomenuto da su "Čermak i Markač s drugima, uključujući odbeglog generala Gotovinu i tadašnjeg predsednika Tuđmana, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz Krajine, odnosno da su "Čermak i Markač, delujući sami ili u dogovoru s ostalim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata", planirali, podsticali i naređivali progon srpskog stanovništa. Pretresno veće zatražilo je da Tužilaštvo, najzad, navede ko su, kako je preneo Tanjug, još ti "drugi" i "ostali".

Do kulminacije je došlo dva meseca kasnije, tačnije početkom ove nedelje, kada je haško tužilaštvo obelodanilo predlog o proširenju pomenute optužnice za još 1.000, ili, pak, kako se tvrdi u Zagrebu, možda čak i 5.000 imena.

Hrvati su ostali potpuno zatečeni jer je spisak Karle del Ponte kojim se dirnulo u, kako reče šef Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, "najblistaviju operaciju Domovinskog rata", navodno obuhvatio veliki broj, doduše još bezimenih, ali istovremeno i najviših državnih funkcionera i članova tadašnje hrvatske vlade, zvaničnika MUP-a i ministarstva odbrane, zatim oficira, pripadnika tajnih službi, specijalne policije, članova HDZ-a...

A to je za vlasti u Zagrebu značilo šok i prst u oko - prebacivanje individualne krivice četvorice-petorice optuženih na kolektivni plan - čitavu državu i sve učesnike "Oluje", kojima je najednom prišivena etiketa ratnih zločinaca, obično rezervisana za Srbe.

Hrvatski premijer Ivo Sanader na vest iz Haga odreagovao je rekavši da je "Oluja" bila "legalna, legitimna i briljantna oslobodilačka vojna operacija, čije značenje niko neće umanjiti, pa ni Karla del Ponte", a hrvatski pravaši su dodali da bi ovakvo "proširenje optužnice praktično optužilo ceo hrvatski državni vrh iz 1995."

Nejasno u čitavoj priči jeste samo to šta je haško tužilaštvo želelo da postigne ovim (nespretnim) potezom ako se na kraju ispostavi da su u proširenoj optužnici, imenom i prezimenom, navedeni samo pokojnici poput Tuđmana, generala Janka Bobetka i Zvonimira Červenka i nekadašnjeg ministra odbrane Gojka Šuška.

Možda je reč o pritisku na Zagreb da u Hag što pre spakuje Gotovinu, ali ako je reč o prividu da Hag nešto čini i kad su u pitanju zločini nad Srbima, onda se optuživanje pokojnika ne može nazvati nikako drugačije do sprdnjom na račun mrtvih i izbeglih Srba.
Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac povodom čitavog ovog slučaja izjavio je Tanjugu da "izmenjena optužnica nije donela ništa novo, jer ju je Tužilaštvo samo dopunilo", kao i da se - "ispunjavajući nalog suda da precizira ko su učesnici zločinačkog poduhvata - izvuklo, a da ne imenuje nikog među živima, čime nije ostavljena mogućnost podizanja novih optužnica pred Haškim sudom." Međutim, Štrbac smatra da će proširenje haške optužnice, ipak, omogućiti podizanje novih optužnica za zločine u "Oluji" pred hrvatskim sudovima.

S druge strane, i hrvatski politički analitičari smatraju da je apsurdno da se od ukupno pet, precizno navedenih imena u optužnom predlogu, osim Markača i Čermaka, navode četiri mrtve osobe. Prema njihovim rečima, proširenjem je optužnica postala još nejasnija i nepreciznija, a Haški tribunal ovim je samo pokazao nervozu što ne može da prikupi dovoljno valjanih dokaza protiv Markača i Čermaka. "Optužnica sada deluje kao osvetnički pohod uvređene taštine Tužilaštva", slažu se hrvatski politički komentatori.

Advokat Ante Nobilo, branilac mnogih Hrvata u Hagu, slikovito opisuje novonastalu situaciju rečima: "Što Karla del Ponte više naduvava balon, to on lakše pukne". On dodaje i da Tužilaštvo, kad god nema dovoljno dokaza za individualnu odgovornost, poseže za velikim, ali tankim konstrukcijama, poput zločinačkog poduhvata, u koji je uključen skoro ceo vojni i politički sistem. Međutim, portparol haškog tužilaštva Florans Artman tvrdi drugačije - da optužnica nije izmenjena, već da su neki njeni navodi samo precizirani i konkretizovani.

- U novom predlogu optužnice nije kritikovan Domovinski rat, niti je sugerisano da su svi pripadnici HV bili ratni zločinci. Tužilaštvo je dalo samo više informacija o učesnicima u zajedničkom zločinačkom poduhvatu - objašnjava Artmanova, dodajući da izmene imaju za cilj da se precizira da su se počinjeni zločini dogodili uz određeni stepen organizacije, a ne slučajno ili greškom.

Da greške i slučajnosti nije bilo, mogu da potvrde izbegli Srbi koji su samo na području južne Like i severne Dalmacije za sobom ostavili 410 leševa i više od 20.000 spaljenih, uništenih i opljačkanih kuća. Ali i sledeći podatak - rezultati ankete sprovedene u političkom tok-šou pod nazivom "Otvoreno" na HRT-u pokazali su da je čak 80 odsto Hrvata potvrdilo da se boji da bi i njihova imena mogla da osvanu na haškoj optužnici!

E. G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Predlog Haga da značajno proširi optužnicu za zločine u "Oluji" ništa drugo nego zamazivanje očiju
Školski odbor OŠ "Jovan Dučić" nije usvojio ostavku Branke Šegrt zbog afere "Ecim"
Na granici SCG i Hrvatske počelo uklanjanje mina
Mlade najviše muči zastarelo obrazovanje
Skupštinski Odbor za smanjenje siromaštva posle jučerašnjeg zasedanja doneo nekoliko zaključaka
Čermak nije kaznio ubice
 


     


FastCounter by LinkExchange