GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Obeležavanje dva veka od smrti nemačkog pesnika u senci rasprave

Čija je lobanja u Šilerovom grobu?

Posmrtni ostaci Fridriha Šilera, pesnika, dramskog pisca i odmetnika, leže već skoro dva veka u kripti u gradu Vajmaru, pored kovčega njegovog dobrog prijatelja, Volfganga Getea. Ali dok se Nemačka sprema da ove nedelje obeleži 200 godina od smrti literarnog diva, proslave stoje u senci nelagodne rasprave o tome da li je lobanja u Šilerovom kovčegu stvarno pripadala njemu.

Šiler, autor "Viljema Tela" i drugih čuvenih komada, umro je 9. maja 1805. u 45. godini. Njegovo telo sahranjeno je u masovnoj grobnici lokalnog groblja. Dvadesetak godina kasnije, gradonačelnik Vajmara, Karl Lebereht Švabe, rešio je da iskopa telo književnika. Suočen sa izborom od 27 lobanja, Švabe ih je poređao na sto i izabrao najveću, smatrajući da je veliki Šilerov um mogao stati samo u glavu sličnih razmera.

Kako su krenule glasine da je Švabe možda pogrešio, naučnici su 1911. ponovo raskopali istu grobnicu i iz nje ovog puta izvadili 63 lobanje. Među njima su našli jednu za koju su smatrali da je sigurno njegova i smestili su je u kraljevsku neoklasičnu kriptu u Vajmaru, gde je prva lobanja, zajedno sa nekim kostima, položena 1827. godine.

Misterija se dodatno zakomplikovala tokom Drugog svetskog rata, kada su nacisti sakrili tela Šilera i Getea u jedan podzemni bunker, dok ih saveznici 1945. godine nisu vratili u Vajmar. Samo 10 godina kasnije, istočnonemački naučnici su krišom skinuli poklopac sa Šilerovog sarkofaga i zaključili da je prva lobanja ipak pripadala pesniku, a druga nekoj ženi. Mada je nacija zabrinuta da u kovčegu ne leži pravi čovek, fondacija u Vajmaru odbija da otvori kovčeg. Na pramenu kose izvršena je DNK analiza i sada je potrebno samo da se ispitaju kosti da bi se utvrdilo jesu li pripadale istom čoveku, kaže doktor Frank Drusner, kurator jedne od više izložbi o Šileru koje će biti održane tokom 2005, koja je u Nemačkoj cela posvećena ovom književniku.

Svađa dolazi usred izuzetnog porasta interesovanja za Šilera među Nemcima. Dve nove biografije postale su bestseleri, a vodeći političari, uključujući kancelara Gerharda Šredera, čitaju naglas njegove balade.

Obe Šilerove lobanje ostaju u grobnici, druga pored prve, u neobeleženom drvenom kovčegu. Doktor Herbert Ulrih, član tima koji je ispitao skelet pre 50 godina i poslednji čovek koji je virnuo u Šilerov sarkofag, rekao je prošle nedelje da je siguran da je u njemu prava lobanja, jer se delimično rekonstruisanje lobanja poklapa sa pesnikovom posmrtnom maskom. Ali otkriva i da ima činjenica koje se ne uklapaju u slagalicu.
- Nos na lobanji nakrenut je ulevo. Šilerov je naginjao udesno - priznaje Ulrih.

S. I.


vesti po rubrikama

^vesti

Čija je lobanja u Šilerovom grobu?
Krvna grupa određuje sudbinu
Nastava za prostitutke
Kafana koja radi jednom u tri godine
NASA tužena, remeti svemirsku ravnotežu
Smrt kućnog ljubimca donosi bolju ocenu
   


     


FastCounter by LinkExchange