GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Intervju predsednika Rusije Vladimira Putina američkoj TV mreži Si-Bi-Es

Irak je Bušova velika greška!

VAŠINGTON - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je američkoj TV mreži Si-Bi-Es da je invazija na Irak bila najveća spoljnopolitička greška predsednika SAD Džordža Buša, javlja Tanjug.

U intervjuu koji je emitovan preksinoć, Putin je naglasio da se demokratija ne može izvoziti i da ona treba da bude rezultat unutrašnjeg razvoja svake zemlje. Putin je istakao da je Bušu uvek iskreno govorio da se ne slaže s odlukom o preduzimanju vojne akcije u Iraku. Putin je, međutim, naglasio da bi prerano povlačenje američkih trupa iz Iraka moglo da bude veća greška od invazije na tu zemlju.

Rekao je i da, uprkos razlikama u stavovima s Bušom, američkog predsednika smatra pouzdanim političarem. Putin je u intervjuu negirao tvrdnje da ograničava demokratiju u Rusiji merama poput one o direktnom izboru gubernatora. Istovremeno je uputio primedbu na sistem izbora predsednika SAD, podsećajući da je, pre četiri godine, odluku o tome ko će biti na čelu Bele kuće doneo sud.

Putin je rekao i da mu ni Buš, ni državni sekretar Kondoliza Rajs, nikada nisu držali lekcije iz demokratije.
"Ja znam njihovo mišljenje o tome. Oni ga javno iznose i nama je drago kada čujemo iskustvo drugih zemalja. I ja imam o tome svoje mišljenje" - rekao je Putin za Si-Bi-Es. Putin je dodao da mu nije potreban "stari mudri savetnik" poput Dika Čejnija, potpredsednika Amerike.

"Zašto uvek mislite da mi u svemu moramo da kopiramo američko iskustvo? Vi imate neke probleme - recimo s crncima. Moramo li i mi da imamo iste takve? A kod nas praktično nema crnaca. Vi imate Čejnija - mi nemamo. To je prosto drugi sistem" - zaključio je ruski predsednik, a prenela Srna.


vesti po rubrikama

^svet

Irak je Bušova velika greška!
Sukobi zbog Džamije
 


     


FastCounter by LinkExchange