GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog sličnosti sa Radovanom Karadžićem, penzioner strahuje od Haga

Dok dokaže da je brica

Penzionisani berberin iz Vranja Dragiša Maksimović na bugarskoj granici zadržan jer su policajci i carinici mislili da su nabasali na najtraženijeg haškog optuženika

VRANJE - Vranjem se ovih dana munjevito pronela vest da bi u Borinu varoš uskoro mogla da stigne Karla del Ponte. Čaršijsko javno mnjenje lansiralo je ovu vest na osnovu informacije iz "pouzdanih izvora" da je najtraženiji haški optuženik Radovan Karadžić poslednji put viđen kod Mačkine česme u Vranju.

Sa uvca na uvce prenosi se vest da se noćna mora za Karlu del Ponte smuca i krije u omanjoj berbernici, nadomak centra grada. Mnogima se to ipak, učinilo. Naime, i Vranje ima svog Radovana Karadžića. Radovanov dvojnik glavom i bradom je penzionisani berberin Dragiša Maksimović, koga u Vranju jedino znaju po nadimku Bagalić. Svoj nadimak smatra akademskom titulom, porodičnim grbom, zaštitnim znakom i ličnom kartom. Bez nadimka, koji mu svojevremeno nadenuše po dedi Tozi buregdžiji, Bagalić bi ostao anoniman, kako kaže.

Bagalićevi kafanski drugari Čeda, Kulak, Vesa, Mitković, Dragan iz Sobine, Leska i ostali čvrsto su naumili da ga na prevaru, dok cepa pivo i mezi salamu, "kidnapuju" i isporuče Karli. Pevajući pesmu "Ne karlaj me majko", vranjski boemi i šereti zatražiće od haškog Tribunala zauzvrat doživotnu apanažu, oličenu u iću i piću i to samo u određenim birtijama.

- Od kada su naumili da uhapse Karadžića, doživljavam brojne neprijatnosti jer kažu da dosta ličim na Radovana. U Beogradu i u drugim gradovima čudno me odmeravaju od glave do pete. Nedavno sam boravio privatnim poslom u Bugarskoj. Presekle su mi se noge kada su mi pogranični policajci i carinici uzeli pasoš i tridesetak minuta zadržali. Posle temeljne provere, rekli su mi da su pasoš zadržali zbog toga što ličim na Karadžića. Rekli su i to da su pomišljali da me liše slobode i isporuče u Hag. Ukoliko ne uhvate Karadžića, bojim se da će njegovi lovci uskoro nasrnuti na mene. Dok dokažem da sam berberin, biće belaja. Najviše se plašim moje kafanske sabraće da me ne otkucaju Karli del Ponte, u koju sam, inače, zaljubljen. Ako me odvedu kod nje, verujem da ni ona neće odoleti kada me vidi - kaže stari šeret i vranjski boem i noćobdija Bagalić.

Dragišu Maksimovića bije glas da je nepopravljivi jugonostalgičar. Na počasnom mestu u njegovoj berbernici, u kojoj se slivaju čaršijske skaske i zbijaju raznorazne šale, nalazi se Titova fotografija.
- Sve što sam postigao u životu, najviše mogu da zahvalim Titu. Sve sam postigao za vreme njegovog života i vladavine. Jeste da je bio bravar, ali je za ovdašnje političare bio i ostao "doktor opšte prakse".

Za vreme Miloševićeve vladavine ništa nisam postigao. Dok je Tito bio živ, još 1968. godine sagradio sam kuću u Hvaru u Hrvatskoj i kupio još jednu u Vranju. Kao berberin na ostrvu Hvar proveo sam osam godina i tamo upoznao suprugu Mariju, sa kojom imam dva sina - kaže Bagalić.

Zbog svoje markantne figure, naročito za vreme mladosti, često je bio na "poternicama" crnookih, plavookih i zelenookih lepojki. I dok je bio u naponu snage, najviše je voleo svoju suprugu. Penzionisani brica poznat je i po tome što je preterano pedantan. U njegovom podrumu sve je pod konac, kao u apoteci. Ni posle penzionsianja, Bagalićeva berberska radnja nije zatvorena. U nju i dalje svakodnevno dolaze stari drugari, poznanici i mušterije. Bagalićeva berbernica je svojevrsni centar za obaveštavanje. Tu se ostavljaju javke, ispričaju dogodovštine, tračevi, abrovi i tako redom.

B. Kadić


vesti po rubrikama

^Srbija

Zbog sličnosti sa Radovanom Karadžićem, penzioner strahuje od Haga
Ogorčenje Kraljevčana otpuštenih iz Vojske Srbije i Crne Gore
Vrnjačka Banja spremna za Turističku berzu banja
Fabrika opreme i delova iz Bora osvaja evropsko i američko tržište
Kragujevac: Duguju i privreda i građani
   
 


     


FastCounter by LinkExchange