GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gotovo pet sati odbornici se natezali o protokolu Ministarstva odbrane i grada

Propada razmena kasarni za stanove

Posle duge rasprave, odluka je izmenjena, pa je gradonačelnik dobio samo mogućnost da preduzima pripremne radnje o realizaciji protokola, a ne I pravo da potpisuje takav dokument

Praksa maratonskih sednica, tokom kojih se odbornici, umesto dnevnim redom, bave svojim političkim protivnicima, nastavljena je i tokom jučerašnjeg nastavka skupštinskog zasedanja. Gotovo pet sati odbornici su se preganjali o davanju saglasnosti na protokol između Ministarstva odbrane SCG i grada Niša, čime bi ovlastili gradonačelnika Smiljka Kostića da sa Vojskom postigne aranžman na osnovu kojeg bi gradu pripale vojne nepokretnosti, a zauzvrat Vojsci bili izgrađeni stanovi.

Ko je ovde protiv Vojske

U nastojanju da se diskredituju politički protivnici nisu birane reči, pa je izjavu odbornika DS-a da je Vojska "podstanar" u kasarnama, jer one pripadaju Republici, Dejan Rajčić protumačio u navodnom kontekstu omalovažavanja ove institucije. On je rekao da ga ova izjava podseća na ona vremena kada je u bivšoj SFRJ Vojska bila najpre "podstanar" u Sloveniji, a zna se šta je posle toga usledilo.

Posle višečasovne rasprave o pravnoj osnovanosti protokola i Kostićevom pravu da potpisuje ovakve odluke, učinjen je ustupak u smislu izmene predložene odluke na samoj sednici, pa je umesto saglasnosti da gradonačelnik potpiše ugovor sa Vojskom, on dobio samo mogućnost da preduzima pripremne radnje realizacije protokola.

No, ni izmena odluke nije zadovoljila prvenstveno opozicione odbornike, pa se o njoj nisu izjasnili do kasnih popodnevnih sati. Glavna zamerka, koju su tokom svog izlaganja konkretizovali odbornici DS-a Bratislav Đurić, Srđan Pešić i Blagoje Bradić, odnosi se na nedovoljnu definisanost protokola, odnosno nejasne odnose između grada i Vojske.

Oni su izrazili zabrinutost da bi grad preuzeo prevelike finansijske obaveze, koje se prema nekim procenama kreću čak i do milijardu evra, kolika bi bila vrednost stanova koje bi trebalo da izgradi u zamenu za kasarne i vojno zemljište. Takođe, oni su isticali da je čitav protokol, marketinški potez Kostića, da je mimo Ustava i zakona, jer Vojska hoće da trguje nekretninama koje joj ne pripadaju, s obzirom na to da zakonska regulativa predviđa da su one u vlasništvu Republike.
Takođe, oni su ocenili da je potpisivanjem protokola Kostić još jednom pokazao nameru da gradom vlada mimo Skupštine.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

Propada razmena kasarni za stanove
Povodom osnivanja Centra za obuku viška oficirskog kadra
Mali akcionari odložili prodaju
      


FastCounter by LinkExchange