GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 9. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Kada optužuju one koji ih napadaju, političari retko navode imena

Političar drži kolegu u šaci

Trebješanin: Ubeđen sam da svaki političar o drugome ima fasciklu. Vukadinović: Napad je najbolja odbrana

BEOGRAD - "Imam dokaze za neke ljude iz vrha vlasti da su podmićeni milionima evra za taj i taj posaoÖPostoji nekoliko centara moći u ovoj zemlji i ja ću ih veoma brzo saopštiti javnostiÖZnate vi ko mene napada i svi to znaju, pa sami treba da zaključite, razmislite ko drži većinu medija u ovoj zemljiÖ", samo su neke od od već šablonskih rečenica naši političara koje koriste kad god im se prohte, a gotovo po pravilu onda kada im se trese (ministarska) stolica ili ih neko baš pritera u ćošak.

Pravilo je i to da se imena optuženih za zloupotrebe gotovo nikad ne navode, osim u opštim kategorijama, tipa "tajkuna, ili centara moći". Naravno, u olako ili možda i opravdano smišljenim napadima, redovna je pojava da onaj ko optužuje baš nikad konkretna imena ne navodi odmah, neko će to da saopšti ili veoma brzo, ili "kad za to dođe vreme", jer "eto, sad baš nije vreme(?!)"...

Zbog čega se ne napadaju

- Ja sam ubeđen da svaki političar kod nas o svakom drugom ima fasciklu i da je svestan da može da bude izvučena kad zagusti, pa se zato poimence uglavnom i ne napadaju, a svejedno je da li su na vlasti ili ne. Oni znaju da ne smeju da diraju ni u one koje su smenili, jer su svesni da kad odu sa vlasti takođe mogu doći na tapet, jednom rečju - "vrana vrani oči ne vadi" - rekao je Trebješanin.

Najsvežiji povod za ovu priču je potpredsednik Vlade Miroljub Labus koji se konačno, posle dve nedelje pojavio da pokuša da opravda sebe u "aferi Erikson", usput dajući novinarima i javnosti domaći zadatak da prepoznaju "one koji pokušavaju da diskredituju G17 i mene", istina pomenuvši ime Verice Barać, ali ne i imena tajkuna koji su se navrzli na njega. Prethodno, Zoran Drakulić (DSS) optužio je "mračne centre moći" da vladaju Srbijom i da će njihova imena navesti "veoma skoro".

Ovakve gromoglasne najave, povodom pravih ili izmišljenih afera imali su često i radikali i Bogoljub Karić, Vladan Batić, Čedomir Jovanović i mnogi drugi i gotovo nikad od svega rečenog nije bilo ništa. Logično je i pitanje odakle takva praksa u našoj politici.
- I meni takav manir upada u oči i pretpostavljam da su dva razloga, prvi je da imena i ljudi zapravo i ne postoje, a drugi da možda i postoje, ali da onaj koji optužuje jednostavno nema čvrste dokaze i da se plaši odgovaranja za klevetu, kaže za Glas Žarko Trebješanin, psiholog. Po njemu, razlog pretnji koje se upućuju neimenovanima može da bude i taj da se pošalje poruka da se dotični drži u šaci i da jednostavno prestane sa napadima.

Trebješanin navodi na razmišljanje da li je moguće da baš nikom od bogataša iz vremena Miloševića dlaka s glave ne fali i da ne postoji nijedan dokaz za malverzacije koji su počinili. - Gotovo u dlaku isto mišljenje o ovom "problemu" ima i Đorđe Vukadinović, politički analitičar, koji dodaje i da je pravilo da se političari brane napadom kao najboljom odbranom, usput gotovo uopšte ne pravdajući eventualni odgovornost.

- U principu se uvek šalje neka vrsta poruke onom koji optužuje da prestane sa napadima, jer će mu se to vratiti kao bumerang. Pored toga, političari se često interno javno prepucavaju po medijima, a da javnost i ne zna o čemu se zapravo radi. Setite se samo Čovića koji je često govorio "shvatiće oni koji trebaju". Nažalost, bojim se da će takva praksa javno neadresovanih optužbi biti nastavljena i da će se političari i dalje braniti od odgovornosti prebacujući je na misteriozne centre moći, rekao je Vukadinović.

M.Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Kada optužuju one koji ih napadaju, političari retko navode imena
Crna Gora najavljuje uskoro izjašnjavanje o nezavisnosti
I albanski lobisti odustaju od nezavisnosti
U četvrtak o vukovarskoj trojci
Odozdo gledano: Matvejević
 


     


FastCounter by LinkExchange