GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 9. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministarstvo pravde podnelo prijavu protiv predsednice Opštinskog suda

Pare trošene i šakom i kapom

Službena putovanja u 2003. godini dostigla cifru od 692 hiljade dinara, a sledeće godine nešto više od milion, utvrđeno je kontrolom finansijskog poslovanja

Ministarstvo pravde podnelo je krivičnu prijavu protiv predsednice Opštinskog suda u Nišu Ljiljane Mišević zbog nesavesnog rada u službi, potvrđeno je novinaru Glasa u Okružnom javnom tužilaštvu. Prijava je podneta posle kontrole materijalno-finansijskog poslovanja Opštinskog suda izvršenog na osnovu naloga Ministarstva pravde, koja je pokazala da je Miševićeva trošila više nego što je dozvoljeno i za namene koje nisu bile predviđene planom poslovanja suda.

Ljiljana Mišević: Orkestrirana politička hajka

Ljiljana Mišević negira optužbu da je nesavesno radila i ističe da je ova krivična prijava rezultat orkestriranih pritisaka da bude uklonjena s funkcije predsednika suda.
- Pritisci na mene počeli su pre nekoliko meseci kada sam podnela prijavu za predsednika Okružnog suda.
Navodno se ta prijava zagubila, da bi mi kasnije bilo saopšteno da je podneta sa zakašnjenjem. Posle insistiranja da ta prijava ipak bude uzeta u obzir prilikom odlučivanja, poslata mi je kontrola Ministarstva pravde, da bi mi zatim bilo saopšteno da će, ukoliko se ponovo kandidujem za predsednika Opštinskog suda, protiv mene biti podneta krivična prijava. Nisam prihvatila ubeđivanja predsednika Okružnog suda Danila Nikolića i predsednice Vrhovnog suda Vide Petrović-Škero da odustanem od reizbora i usledila je krivična prijava - rekla je Miševićeva.
Ona je dodala da je čitava ova ujdurma posledica namera aktuelne vlasti da očisti sudove od kadrova DS-a.

Prema navodima izveštaja, računi za mobilni telefon, koji su u pojedinim periodima dostizali mesečni iznos od desetak hiljada dinara, prelazili su dozvoljeni limit, a ipak su plaćani iz sredstava Opštinskog suda. Takođe, navodi se da su sredstva za službena putovanja koja su tokom 2003. godine dostigla iznos od 692.000 dinara, a 2004. godine 1.082.000 dinara, takođe nenamenski utrošena.

Posebno se potenciraju troškovi službenih putovanja predsednice suda u Kanadu, Italiju, Ameriku i Češku jer joj je na ime dnevnica isplaćeno 95.000 dinara, a da dokumentacijom nije obrazložen cilj putovanja, poslovi koji se tamo obavljaju, niti su putni računi popunjeni na propisani način.

Stavka reprezentacija takođe pokazuje da su u Opštinskom sudu trošilo i šakom i kapom, jer mada takvi troškovi uopšte nisu bili predviđeni planom Ministarstva pravde, za ovu namenu je tokom prethodne dve godine dato skoro 300.000 dinara. Za nabavku cveća za potrebe suda u istom periodu utrošeno je skoro 170.000 dinara, a da nije sproveden zakonom obavezni postupak javne nabavke.

Kontrolori su doveli u pitanje zakonitost dodele trosobnog stana predsednici suda, jer, kako se navodi u izveštaju, nisu im stavljena na uvid neophodna dokumenta, uključujući i podatke po kojim kriterijumima je doneta odluka o dodeli stana.
Osim podnošenja krivične prijave, protiv predsednike Opštinskog suda pokrenut je postupak za razrešenje sa ove funkcije.

D. Kocić


vesti po rubrikama

^Niš

Ministarstvo pravde podnelo prijavu protiv predsednice Opštinskog suda
Nova zanimanja u nekoliko škola
Đubre može da bude i profitabilan posao
      


FastCounter by LinkExchange