GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 9. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas predlog za poskupljenje goriva

BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije najavilo je da će danas ministarstvima finansija i trgovine poslati zahtev za povećanje cene naftnih derivata.

Kako je agenciji Beta rečeno u ministarstvu, zahtev za korekciju cena naftnih derivata biće upućen, jer su ispunjeni svi uslovi iz Uredbe koja se trenutno primenjuje u Srbiji za formiranje cena osnovnih naftnih derivata.

Prema toj Uredbi, do korekcije cene dolazi ako se promeni cena sirove nafte na svetskom tržištu za 2,5 odsto i ako dođe do promene kursa dolara.

Vlada Srbije usvojila je 5. maja predlog promene Uredbe koja je trenutno na snazi. Kako je kazao ministar finansija Mlađan Dinkić, prema novoj formuli za utvrđivanje cene naftnih derivata, gorivo bi trebalo da poskupi za oko 3,5 dinara po litru.

Međutim, kako je tada naglasio Dinkić, ako republička skupština u međuvremenu promeni zakon o akcizama i smanji akcize, do poskupljenja goriva neće doći.

Prema rečima Dinkića, nova Uredba o formiranju cena naftnih derivata stupa na snagu 15 dana od njenog objavljivanja u Službenom glasniku.

U Srbiji je od početka godine gorivo prvo pojeftinilo zbog uvođenja poreza na dodatu vrednost za oko dva odsto, a zatim je ponovo pojeftinilo zbog promene cene sirove nafte na svetskom tržištu. Poslednje poskupljenje naftnih derivata u Srbiji bilo je početkom februara.


vesti po rubrikama

^ekonomija

"Delta M" u konzorcijumu kupuje i Preduzeće za puteve "Beograd"
Danas predlog za poskupljenje goriva
Prodaja pet banaka do kraja godine
"MK grupa" odbacuje optužbe
 


     


FastCounter by LinkExchange