GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 9. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Delta M" u konzorcijumu kupuje i Preduzeće za puteve "Beograd"

Mišković asfaltira puteve po Srbiji

Ponudili 18,8 miliona evra za 70 odsto kapitala, 13,07 miliona evra za investicije, a spremni da učestvuju i u socijalnom programu

BEOGRAD - Najbolju ponudu za kupovinu Preduzeća za puteve "Beograd" dao je Miroslav Mišković i njegova kompanija "Delta M", doduše u konzorcijumu sa Preduzećem za puteve "Niš" i brokerskom kućom "Emisio".

Oni nude 18,8 miliona evra za 70 odsto kapitala ovog beogradskog preduzeća, kao i 13,07 miliona evra za investicije, a spremni su, prema saopštenju Agencije za privatizaciju, da prihvate i dodatne obaveze iz socijalnog programa.

Ništa bez para

Potpisivanje ugovora o prodaji ove firme očekuje se u narednih 30 dana. Direktor "Emisia" nije hteo da kaže koliki je udeo Miškovića u kupovini, ali je dodao da će svi detalji ovog neobičnog poslovnog braka biti obelodanjeni nakon potpisivanja ugovora. Izvesno je da će PZP, sada kao privatna firma, moći da učestvuje na međunarodnim tenderima za izgradnju puteva u Srbiji, sa velikim izgledima da pobedi zato što su našli finansijera koji može da kreditira posao.

Na tenderu za kupovinu ovog građevinskog preduzeća učestvovala je i austrijska firma "Alpina Majreder", dok je ponudu konzorcijuma u kojem je i "Sojaprotein" iz Bečeja, Tenderska komisija odbacila kao nevažeću.

"Delta M" je i dosada kupovala preduzeća iz privatizacije, ali je ovo prvi put da ulazi u građevinski sektor. Pre mesec dana ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je nakon najave da "Delta M" osniva aviokompaniju, upozorio da Mišković mora da "prikoči".

Očigledno je da vlasnik "Delte" ne uzima za ozbiljno upozorenja ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića. Boško Marković, direktor brokerske kuće "Emisio" kaže da dobro poznaje Miškovića jer su se do pre 12 godina viđali pošto su obojica Kruševljani.

- On je radio u "Župi", a ja u preduzeću "Milivoje Zakić". Međutim, nismo se dugo videli, a nije bilo neophodno da to učinimo ni sada zbog davanja zajedničke ponude za Preduzeće za puteve - navodi Marković.

On priznaje da bi ovo trebalo da bude unosna investicija, jer se u narednih osam godina očekuju velika ulaganja u putnu mrežu iz sredstava budžeta, donacija i kredita EU. Marković kaže da je ovo prvi put da jedna brokerska kuća bude kupac firme u privatizaciji, ali podseća da im zakon to dopušta, jer posluju kao bilo koje drugo preduzeće.

U ovom tročlanom konzorcijumu je i Preduzeće za puteve "Niš" koje je na aukciji početkom 2003. godine kupio za 350 miliona dinara Nenad Novaković. U nadmetanju za ovu nišku firmu bilo je više kupaca, a spekulisalo se da je među njima i predstavnik "Difensa" u vreme dok je njegov vlasnik bio Ljubiša Buha Čume.

Selimir Razić, predsednik Sindikata PZP Beograd i član Tenderske komisije kaže da je izbor Konzorcijuma "Emisio broker", "Delta M" i Preduzeća za puteve "Niš" pravi potez, pošto su oni dali najbolju i najozbiljniju ponudu.

- Njihovom ponudom zadovoljni su i zaposleni i preduzeće i država. Nama je potreban upravo takav finansijski jak strateški partner. Pošto smo vodeća firma u putnoj privredi Srbije, bili smo zainteresovani da kroz privatizaciju dođemo do važnog partnera, koji će nam omogućiti da na putevima uvedemo evropske standarde - navodi Razić.

Međutim, kako Razić kaže, problem su dugovi koje prema PZP "Beograd" ima Republička direkcija za puteve, a oni iznose 800 miliona dinara, dok od austrijske firme "Alpina Majreder" potražuje 150 miliona dinara. Trenutno su svi veliki investicioni radovi zamrznuti, zbog nedostataka novca u Republičkoj direkciji za puteve, objašnjava Razić.

PZP "Beograd" angažovan je na održavanju mreže magistralnih i regionalnih puteva u dužini od 1.500 kilometara u okruženju Beograda, gde je i najveća frekvencija saobraćaja. Takođe, PZP "Beograd" ima ugovorene poslove na rekonstrukciji deonice Požarevac-Batočina na autoputu Beograd-Niš, deonice Gornji Milanovac-Čačak na Ibarskoj magistrali, delu puta Čačak-Mrčajevci i Besni Fok-Čenta. Kao podizvođača, PZP "Beograd" angažovala je "Alpina Majreder" u izgradnji nove trake autoputa Beška-Novi Sad, rekonstrukciji dela puta Štavice-Nevade, rekonstrukciji puta Batočina-Doljevac. Trenutno je u PZP "Beograd" zaposleno 684 radnika.

A. M.- Z.M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

"Delta M" u konzorcijumu kupuje i Preduzeće za puteve "Beograd"
Danas predlog za poskupljenje goriva
Prodaja pet banaka do kraja godine
"MK grupa" odbacuje optužbe
 


     


FastCounter by LinkExchange