GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 9. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protestno pismo srpskih novinara iz severnog dela Kosmeta

Mogu da pišu samo ako je u interesu Unmika

BEOGRAD - Novinari srpske nacionalnosti iz severnog dela Kosova i Metohije već izvesno vreme suočavaju se sa dodatnim problemima koji ih onemogućavaju da svoj posao obavljaju na odgovarajući način. Zbog celokupne situacije na Kosmetu, novinari nemaju slobodu kretanja, kao ni ostali kosovskometohijski Srbi, prevoz im se obezbeđuje samo onda kada UNMIK proceni da je to u službi njihovih interesa.

Novinari ne mogu da dobiju prevoz kada treba da produže novinarske akreditacije, da idu na mesto masovne grobnice sa potencijalno srpskim žrtvama, niti da posete takozvane enklave, navodi se u protestnom pismu koje su novinari srpske nacionalnosti iz severnog dela Kosmeta uputili Unmiku.

U njihovom saopštenju dalje stoji da je, sa druge strane, Odeljenje za javno informisanje Unmika veoma raspoloženo da ih povede gde god i kad god iskrsne mogućnost za stvaranje pozitivne medijske slike o Kosmetu ili bilo čega što bi u javnosti prikazalo ispunjenje standarda. To otvara prostor za spekulacije o pristrasnosti Unmika, kažu novinari.

- U brojnim prilikama vrši se stroga selekcija medija, koji treba da prate različite događaje (poslednji primer bila je ekshumacija tela iz masovne grobnice u Klini kada su pozvana samo dva srpska medija, nasuprot gomili albanskih novinara), ali i posete specijalnog predstavnika ili drugih važnih ličnosti ovom regionu.

Često se dešava da nema prevoda, bilo sa engleskog ili albanskog na srpski jezik, prilikom obraćanja važnih ličnosti medijima, koje organizuje Unmik - navode novinari u svom saopštenju, u kome takođe mole Odeljenje za novinare Unmika da pod hitno zakaže sastanak sa nadležnima u ovoj organizaciji. Oni napominju da nemaju nameru da politizuju zahteve, već traže konkretne odgovore na pitanje šta je uzrok pomenutih problema.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Gost redakcije Predrag Danilović
Ministarstvo prosvete i sporta uvodi nove obrazovne profile
Protestno pismo srpskih novinara iz severnog dela Kosmeta
Skupština sutra nastavlja rad raspravom o zdravstvenim zakonima
Posle stravičnih poplava u srednjem Banatu zbog obilnih kiša pod vodom i jug Srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange