GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 9. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministarstvo prosvete i sporta uvodi nove obrazovne profile

U ponudi još osam novih zanimanja

Novi obrazovni profili biće uvedeni u 17 škola širom Srbije, a za ova
zanimanja školovaće se 1.000 učenika

BEOGRAD - Pokušavajući da zadovolji potrebe tržišta rada i lokalne samouprave, Ministarstvo prosvete i sporta od naredne školske godine u srednje škole uvodi osam novih obrazovnih profila. Reč je o zanimanjima bankarski službenik, tehničar procesnog upravljanja, tehničar za kontrolu u metalurgiji, tehničar za zaštitu životne sredine, tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, lakirer, stolar i tehničar u oblasti uređenja enterijera.

Gde su uvedena nova zanimanja

- bankarski službenik-Beograd, Subotica, Niš, Čačak, Užice i Kragujevac
- tehničar procesnog upravljanja - Beograd, Niš i Subotica
- tehničar za kontrolu u metalurgiji - Beograd, Smederevo i Užice
- tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju-Šabac, Zrenjanin, Beograd, Leskovac, Pančevo, Vršac
- tehničar za zaštitu životne sredine - Beograd, Pančevo, Kraljevo, Kruševac, Vrbas, Niš, Zrenjanin, Leskovac, Bor, Subotica, Šabac, Novi Sad i Zrenjanin
- lakirer - Beograd i Kraljevo
- stolar i tehničar u oblasti uređenja enterijera - Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Subotica

Radovan Živković, član Republičke upisne komisije, kaže da su novi programi u školama veoma interesantni sa aspekta ekonomskih kretanja.
- Bankarski sektor je u ekspanziji u Srbiji i taj trend će se nastaviti i u narednom periodu, sa ponudom sve većeg broja bankarskih usluga. Sektor farmaceutske industrije i tehnologije je grana koja je među najprofitabilnijim u svetu, a sektor zaštite životne sredine je od izuzetne važnosti zbog činjenice da ekonomija i ekologija u budućnosti moraju ići ruku pod ruku, a ne u suprotnim smerovima, kako je to do sada bilo.

Ovo zanimanje uveli smo u gradove u kojima su hemijske industrije najveći zagađivači. Obrada drveta i korišćenje modernih mašina nužno je radi efikasnog korišćenja šumskog prirodnog bogatstva koje naša zemlja ima. Srbija je najveći izvoznik sirove drvne građe i istovremeno uvozi proizvode od tog istog drveta. Ovi novi programi i saradnja sa prerađivačkom drvnom industrijom skroman su pokušaj Ministarstva prosvete da se ovi trendovi što pre izmene - kaže Živković.

Novi obrazovni profili osmišljeni su uz učešće velikog broja institucija i stručnih konsultanata, uglavnom iz sfere privrede i ekonomije. Programe su pravili bankari, hemičari, tehnolozi, ekolozi, elektroinženjeri, industrija za preradu drveta, farmaceutska industrija, a u njihovoj izradi učestvovali su i predstavnici Ministarstva nauke i zaštite životne sredine.

- Nastavni programi po kojima će deca učiti od septembra su orijentisani na sticanje znanja i veština neophodnih za efikasan i kvalitetan rad po završetku škole, kao i na brzo i efikasno prilagođavanje uslovima na budućem radnom mestu. Nastavnici će predavati nove sadržaje na jedan novi način koji je primereniji uzrastu i potrebama učenika.

Oni se već pripremaju za ovaj zadatak, a obuku će imati po utvrđenom planu sve do početka nove školske godine, a zatim kontinuirano i u toku same školske godine - objašnjava Živković.
Novi obrazovni profili biće uvedeni u 17 škola širom Srbije, a za ova zanimanja školovaće se 1.000 učenika. U razredima biće uglavnom po 30 učenika, osim za profile bankarski službenik gde je reč o 24 đaka, u oblasti šumarstva i obrade drveta gde će biti po 20 učenika u razredu.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

Gost redakcije Predrag Danilović
Ministarstvo prosvete i sporta uvodi nove obrazovne profile
Protestno pismo srpskih novinara iz severnog dela Kosmeta
Skupština sutra nastavlja rad raspravom o zdravstvenim zakonima
Posle stravičnih poplava u srednjem Banatu zbog obilnih kiša pod vodom i jug Srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange