GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 4. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas počinju pregovori sa MMF-om o petoj reviziji aranžmana

Milijardu dolara visi u vazduhu

U slučaju da sporazum propadne, ne bi dobili dodatnih 290 miliona dolara, dug prema Pariskom klubu od 700 miliona bi ostao, a saradnja sa Svetskom bankom bila bi zamrznuta

BEOGRAD - Pregovori između kreatora ekonomske politike Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda, koji su započeti sredinom prošlog meseca u Vašingtonu, biće nastavljeni danas i trajaće sve do 11. maja. U tom periodu koplja će ukrstiti predvodnici delegacija, Pirita Sorsa, šef misije MMF-a u SCG, i guverner NBS Radovan Jelašić.

Od ishoda ovih pregovora, za koje i sami pregovarači kažu da nimalo lako neće teći, zavisi nastavak trogodišnjeg aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom. Dakle, ili će Srbija dobiti pozitivnu ocenu pete, pretposlednje revizije ili će aranžman biti zamrznut. U tom, nepovoljnijem slučaju Srbija neće dobiti novu tranšu kredita od 290 miliona dolara, otpis dela spoljnjeg duga od 700 miliona dolara prema Pariskom klubu čekaće bolje dane, a i novi kredit Svetske banke od preko 50 miliona dolara biće stopiran. Takođe, negativni efekti bili bi i indirektno preneti na evropske kreditore i potencijalne investitore.

Kao i do sada, glavne teme razgovora, kako kažu zvaničnici, biće načini za obuzdavanje inflacije, kao i smanjenje deficita platnog bilansa. Da bi se to ostvarilo, MMF je u Vašingtonu uslovio srpsku delegaciju daljom štednjom (dodatnih 18 milijardi dinara), ubrzanjem strukturnih reformi i povećanjem realnog izvoza u ovoj godini za čak 25 odsto.

Međutim, i najnoviji podaci iz aprila otežaće domaćim pregovaračima poziciju, jer je inflacija u prva četiri meseca stala na visokih 5,9 odsto, a planirana je za celu godinu 9,6 odsto. Taj plan je gotovo nemoguće ostvariti ako se ima u vidu da je u julu predviđeno poskupljenje struje za najmanje devet odsto, a i mogućnost da se izbegne poskupljenje naftnih derivata je sve manja. Uvoz roba i usluga je, doduše, u stagnaciji, ali taj podatak neće bitnije uticati na "dobro raspoloženje" stručnjaka MMF-a, jer i oni, kao i mi, znamo da je to posledica uvođenja PDV-a, odnosno izbegavanje plaćanja ovog poreza u decembru. Izvoz se, prema trenutnim podacima, "oporavlja", ali je otvoreno pitanje da li je održiv na dugi rok.

U svakom slučaju, izvesnije je da će sporazum ipak biti postignut jer bi u suprotnom i domaće rukovodstvo (svi iz G17 plus) i misija MMF-a zabeležili negativne poene na svojim terenima.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Stara Pazova - regionalni centar za sladoled
Hodže skupljale pare za struju
Danas počinju pregovori sa MMF-om o petoj reviziji aranžmana
Kulturna dobra ipak na prodaju
 


     


FastCounter by LinkExchange