GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 4. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Spiros Pirgidis, generalni direktor "Deljuga", o planovima i poslovnoj klimi u Srbiji

Stara Pazova - regionalni centar za sladoled

Ekonomija traži velike reforme da bi se privukli strani investitori. Verujem da je Srbija već u Evropi, politička situacija se stabilizuje, a i najveći deo izvoza odlazi na Zapad

BEOGRAD - "Deltina", kompanija u Srbiji "Deljug", izgradila je nedavno u Staroj Pazovi najveće skladište-hladnjaču za sladolede po evropskim standardima na Balkanu, pa više neće zakupljivati domaće hladnjače. Investicija je teška tri miliona evra, a do sada je ova firma uložila preko 40 miliona evra da bi u Srbiji napravila regionalni centar za proizvodnju sladoleda. Trud nije prošao nezapaženo, pa je "Delta" dobila nagradu najboljeg investitora u Srbiji za prošlu godinu.

U 2004. uslovi za poslovanje su, zbog neuobičajeno niskih temperatura za leto, bili teški i promet je opao za 20 odsto. Direktor "Deljuga" Spiros Pirgidis kaže da bi u svetu, posle ovakvih nepovoljnih vremenskih uslova, svaka firma imala finansijskih poteškoća, a "Deljug" je uspeo da smanji troškove i ublaži posledice.

Milijardu evra iz Grčke

Učestvovali ste na atinskom samitu investitora. Da li su Grci još zainteresovani za Srbiju?
- Grci su do sada u Srbiju uložili milijardu dolara. Na samitu se diskutovalo zašto Grci radije ulažu u Bugarsku i Rumuniju, a zaključak je da tamošnji zakoni više jemče vlasništvo. Ipak, oni su zainteresovani za sektor hrane, poljoprivredu i mobilne telekomunikacije.

Ove godine ste krenuli ofanzivno, pripremili ste nove proizvode.
- Nastojimo da se približimo lokalnom kupcu u svim aspektima njegovog života. Zato će dve vrste sladoleda biti obogaćene omiljenim srpskim ukusima malinom i šumskim voćem. Osim toga, potpisali smo dugoročni ugovor o sponzorstvu sa fudbalskim klubovima Partizan i Crvena Zvezda i dobili licencu da koristimo njihova imena za dve vrste sladoleda koji će biti primamljivi i zbog cene od 25 dinara.

"Delta" je stigla u Srbiju još 1997. godine. Da li se popravljaju uslovi poslovanja?
- Naravno. Unapređen je međunarodni kreditni rejting, što je veliki pomak i šansa za lokalne firme da kreditima, pod povoljnijim uslovima, finansiraju razvoj. Drugi dobar signal je pozitivna Studija izvodljivosti EU. Ipak, ekonomija traži velike reforme da bi se privukli strani investitori. Verujem da je Srbija već u Evropi, politička situacija se stabilizuje, a i najveći deo izvoza odlazi u zapadnoevropske zemlje.

Šta srpska vlada mora da uradi da bi privukla investitore?
- Prioritetno je urediti zakonsku regulativu koja bi garantovala vlasništvo. Osim toga, trebalo bi unaprediti rad administracije da bi investitori mogli brže da dobijaju dozvole. Ako investitor iz Londona dobije obaveštenje da mu treba od šest meseci do godinu dana za neku dozvolu, ulog će usmeriti u drugu zemlju. Treba imati u vidu i iskustva Slovačke koja je privukla auto-industriju Nemačke jer je besplatno podelila zemljište za gradnju fabrika. Dobro je što je uveden porez na dodatu vrednost.

Da li je "Delta" zainteresovana za kupovinu još nekih firmi u Srbiji?
- Jeste, ali je to poslovna tajna. Preduzeće koje kupimo, preuzmemo ili sa njim sklopimo strateško partnerstvo mora zadovoljiti visoke standarde poslovanja.

Koliko ste smanjili uvoz sirovina?
- Uvoz je značajno smanjen i prošle godine smo čak 60 odsto sirovina nabavljali u Srbiji. To je pomoglo da se otvore nova radna mesta jer po svetskoj statistici jedno otvoreno radno mesto u kompaniji vuče još četiri izvan nje. Pored toga, dobavljači saradnjom sa nama, podižu standarde i konkurentnost, što će ih učiniti spremnijim kada se poveća prisustvo stranih kompanija. "Deljug" planira da uvozi smrznuto povrće, voće i sokove.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Stara Pazova - regionalni centar za sladoled
Hodže skupljale pare za struju
Danas počinju pregovori sa MMF-om o petoj reviziji aranžmana
Kulturna dobra ipak na prodaju
 


     


FastCounter by LinkExchange