GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. 4. 2005.
Nedelja, 1.5.2005.
Ponedeljak, 2.5.2005

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ikona krasi flašu

Kikinđanka umetničke duše Sandra Stanković već se četiri godine bavi izradom ikona na flašama. Za izradu jednog pravog umetničkog dela potrebno joj je desetak sati studioznog rada. Priča nam da je ovim hobijem, koji se vremenom pretvorio u pravi mali porodični biznis, počela slučajno da se bavi na nagovor jednog prijatelja slikara. Najpre je kao alatku koristila čačkalicu dok se nije izveštila.

- Sada je slikanje ikona na flaši sa četkicom, bojama i ostalim materijalom za mene postala rutina koju pokušavam još više da usavršim. Dosad sam izradila više od 350 flaša, a one su stigle u sve krajeve svet - priča Sandra dok pokazuje nekoliko flaša koje potiču iz početnog perioda ove neobične umetnosti čiji je, zasad, jedini predstavnik u Kikindi. Sandra je nezaposleni trgovac. Otkriva da tokom školovanja nije baš uvek imala peticu iz likovnog, ali joj to nije smetalo da se poslednjih godina "razmahne" sa četkicom i bojama.

Njeni raskošni radovi neizostavan su dekor na krsnim slavama u mnogim domovima naše zemlje, ali i širom Evrope, Australije i SAD, pa Sandra uvek ima pune ruke posla.

Ističe da veliku zahvalnost duguje sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Kikindi jer joj izlaze u susret kada joj je potreban savet ili ikona. Dodaje da je mnogo naučila od protojereja Jovana Silaškog.
- Mušterije najviše traže da njihove flaše ukrasim likovima svetog Nikole, svetog Jovana ili svetog Georgija, koji iziskuje najviše rada - priča Sandra.

S. Urošev


vesti po rubrikama

^Srbija

U Vranjskoj banji potomci Borine junakinje ponose se svojom slavnom rođakom
Nišlijka Vesna Stojadinović kandidat je za Ginisovu knjigu rekorda
Lozničani prebrojavaju svoje sugrađane razasute svuda u inostranstvu
Petrovaradin nije nacionalno blago?!
Ikona krasi flašu
Buka u gradu veća od dozvoljene
DEŽURSTVA
   
 


     


FastCounter by LinkExchange