GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. 4. 2005.
Nedelja, 1.5.2005.
Ponedeljak, 2.5.2005

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Petrovaradin nije nacionalno blago?!

NOVI SAD - Petrovaradinska tvrđava je ponos Novosađana i, kažu stručnjaci, najznačajnija barokna celina u našoj zemlji. Ali, uprkos silnoj ljubavi koju prema njoj svi iskazuju, nikako da "bljesne punim sjajem". Tvrđava je vlasništvo grada, koji je do sada sam finansirao njenu obnovu i uređenje, ali u tom poslu, kako kažu u aktuelnoj gradskoj vlasti, nedostaju čak i najosnovnije pretpostavke za stvarni razvoj. Prema rečima resornog člana Gradskog veća Radovana Jokića, nikakav ozbiljan napredak u uređenju Petrovaradinske tvrđave nije moguć dok se ne usvoji detaljan regulacioni plan kompleksa i ne reši pitanje njenog statusa.

- Oko Tvrđave gotovo ništa nije regulisano. Počev od toga da su za samo devet ateljea, od ukupno 79, potpisani odgovarajući ugovori o korišćenju. Izradom detaljnog plana, stvari se postavljaju na početne pozicije, a onda bi se kroz jedan dugoročan proces sprovodila obnova Tvrđave i njena kasnija eksploatacija u kulturne i turističke svrhe. Sada pokrećemo inicijativu u tom pravcu i već smo planirali i određena sredstva za tu svrhu - navodi Jokić.

U gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da Tvrđava ne poseduje potrebnu arhitektonsko-građevinsku dokumentaciju, verifikaciju kulturne i istorijske vrednosti, foto-dokumentaciju i još mnogo toga, bez čega, ovaj kompleks ne može biti spomenik kulture čak ni na nacionalnom nivou. U takvoj situaciji, ne može biti reči ni o stavljanju Petrovaradinske tvrđave pod zaštitu UNESKO-a, o čemu se odavno govori. Sam status Tvrđave, sada je praktično regulisan ukazom iz 1949. godine, na kojoj samo piše da je Petrovaradinska tvrđava kulturno dobro pod zaštitom države, te odlukom pokrajinskih vlasti iz 1991. godine u kojoj je Tvrđava proglašena za dobro od regionalnog značaja?!

- Da bismo zaštitu Petrovaradinske tvrđave podigli na "nacionalni nivo", potrebno je angažovanje konzervatora, biologa, istoričara i drugih stručnjaka, koji će kompletirati dokumentaciju koja nedostaje. Realno je očekivati da će taj posao biti urađen do kraja 2006. godine, a onda možemo da se pojavimo pred republičkim vlastima sa zahtevom da to verifikuju. Tek onda na red dolazi UNESKO i ozbiljna obnova - ističe direktor Zavoda Đorđe Srbulović.

R. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

U Vranjskoj banji potomci Borine junakinje ponose se svojom slavnom rođakom
Nišlijka Vesna Stojadinović kandidat je za Ginisovu knjigu rekorda
Lozničani prebrojavaju svoje sugrađane razasute svuda u inostranstvu
Petrovaradin nije nacionalno blago?!
Ikona krasi flašu
Buka u gradu veća od dozvoljene
DEŽURSTVA
   
 


     


FastCounter by LinkExchange