GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. 4. 2005.
Nedelja, 1.5.2005.
Ponedeljak, 2.5.2005

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nišlijka Vesna Stojadinović kandidat je za Ginisovu knjigu rekorda

Perla po perla Tajna večera

NIŠ - Nišlijka Vesna Stojadinović kandidat je za Ginisovu knjigu kao autor jedinstvenog rada, reprodukcije Da Vinčijeve Tajne večere napravljene od perli. Neobičnu sliku Stojadinovićeva je radila godinu dana, a za njenu izradu utrošila je tačno 80.197 perli u 20 boja i 36 nijansi.

- Pre nekoliko godina od jedne rođake sam dobila platno za goblen sa otisnutom slikom Tajne večere, ali nisam želela da ga izvezem jer sam smatrala da je reč o prevaziđenoj vrsti ručnog rada. Ideja da je izvezem perlama rodila se na neobičan način. Potekla je od mog sina Peđe, koji je, pošto mi je nenamerno pokidao ogrlicu, predložio da perlice iskoristim za sliku - kaže Stojadinovićeva. Međutim, tek kada je počela sa vezom, shvatila je da je u pitanju veoma mukotrpan posao.

Još jedna slika

Stojadinovićeva ističe da joj je namera da razvije delatnost u ovoj tehnici te da već radi još jednu sliku od perli. U pitanju je takođe slika na goblenskom platnu pod nazivom "Devojka sa konjem".

- Najveći problem bila je nabavka perli jer su niške prodavnice imale skroman izbor, pa sam bila primorana da ih kupujem u Bugarskoj. Inače, perle uopšte nisu jeftine, izračunala sam da sam za njih i naprstke potrošila više od 60.000 dinara. S druge strane, specifična tehnika otežavala je izradu slike jer perlama u nijansama trebalo jasno izdiferencirati likove - priča Stojadinovićeva.

Skoro tri godine rad su viđali samo prijatelji Stojadinovićevih, da bi se prošle godine autorka odvažila da ga prikaže javnosti...
- Odlučila sam da se obratim Aktivu žena i pokažem im sliku. Onda je sve počelo, slika je više puta izlagana u različitim prilikama, a u saradnji sa Udruženjem preduzetnika i zanatlija, poslata je prijava i Ginisovoj komisiji. Na poziv Danice i Janićija Karića boravila sam krajem februara u Beogradu, gde je moja slika bila jedan od eksponata na etnoizložbi u Robnoj kući "Merkator".

Tamo sam se videla sa ljudima iz Ginisove komisije koji su mi saopštili da, prema njihovim podacima, još jedno ovakvo delo ne postoji nigde na svetu, kaže Stojadinovićeva i ističe da se iz tog razloga nada da će uskoro dobiti Ginisov sertifikat.
Dodaje da svoje delo, bez obzira na primamljive ponude, nema nameru da proda već da će ga čuvati za svoga sina.

D. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

U Vranjskoj banji potomci Borine junakinje ponose se svojom slavnom rođakom
Nišlijka Vesna Stojadinović kandidat je za Ginisovu knjigu rekorda
Lozničani prebrojavaju svoje sugrađane razasute svuda u inostranstvu
Petrovaradin nije nacionalno blago?!
Ikona krasi flašu
Buka u gradu veća od dozvoljene
DEŽURSTVA
   
 


     


FastCounter by LinkExchange