GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. 4. 2005.
Nedelja, 1.5.2005.
Ponedeljak, 2.5.2005

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Vranjskoj banji potomci Borine junakinje ponose se svojom slavnom rođakom

Ne zna se gde je Koštanin grob

Ciganska lepotica Malika Eminović, po kojoj je književnik Bora Stanković stvorio slavni dramski lik, umrla je 1945. u 73. godini

VRANJSKA BANJA - Legenda o ciganskoj lepotici, pevačici i igračici Koštani, o pesmi, dertu i arasevdahu "koji se do Stambola čuje" ljubomorno neguju mnogobrojni potomci Malke Eminović iz Vranjske banje, po kojoj je Bora Stanković stvorio slavnu dramsku junakinju.

U naselju Burdinci u Vranjskoj banji samuje oronula potleušica u kojoj je nekada znamenita Malika Eminović sa suprugom Maksutom Rašitovićem živela i izrodila sinove Isu i Ćerima. Za njom su svojevremeno mnogi uzdisali. Neverovatno je, ali istinito: Koštanini potomci ne znaju gde joj je grob. Pod teretom slave od koje za života Koštana nije videla nikakvu vajdu, u 73. godini umrla je 1945. u Vranjskoj banji, a sahrani je prisustvovalo nekoliko stotina njenih obožavalaca.

Koštanina unuka Đika Demković ima 80 godina i kaže da najviše liči na svoju slavnu babu.
- Kada je ostarila, čuvala sam je u njenoj kući, u kojoj sam provela detinjstvo. Ja najviše ličim na nju. Bila je lepa, visoka i vitka. Bila je bela Ciganka i tvrdim da se takva lepotica neće roditi u narednih sto godina. I žene su je zagledale. Deda Maksut se nije odvajao od nje i bio je strog prema njoj, čak bez njega ni u komšiluk nije mogla da ode - kaže Đika.

Koštanom se ponosi i njen praunuk Srboljub Maksutović, koji nosi prezime po pradedovom imenu.
- Moja prababa potiče iz muzičke porodice. Otac joj je svirao violinu, brat klarinet, a ona je sa njima pevala, udarala daire i igrala. Za velike pare je moj pradeda kupio Koštanu, kada je imala nepunih 19 godina. Zbog Koštane je pradeda Maksut ostavio ženu i sina. U Vranjsku banju često je dolazio kralj Aleksandar Karađorđević i stalno su ga dovodili da je sluša i gleda. Pevala je i kada je ostarila. Zbog bede i teškog života, Koštana se propila, pa se, zbog previše čašica rakije, nezgodno ogrebala. Nije išla kod lekara, te je umrla zbog trovanja - kaže Srba Maksutović, penzioner "Jumka".

Srboljub Aritonović, kustos u Muzej kući Bore Stankovića, kaže da je Malika rođena u Vranju. Buduća Koštana, njen otac i brat svirali su i pevali po kafanama i privatnim slavljima.

- Malika je bila najpoznatija. Očarala je vranjske čorbadžije. Maliku je Bora Stanković video u jednoj kafani dok je bio gimnazijalac. Đadima je tada zabranjivano da uđu u kafanu. Stanković je hteo da proveri koliko su tačne priče o njenoj izuzetnoj lepoti i izvanrednom glasu. Ušao je Bora u kafanu i video Maliku, sa kojom inače nije nikada razgovarao, ali je kasnije napisao dramu - ističe Aritonović.

Koštana je 1926. godine, po nagovoru advokata, tužila Boru Stankovića i to kada je poznati pozorišni komad uveliko bio izvođen na pozorišnim scenama širom Srbije. U tužbi je od poznatog srpskog pisca tražila deo autorskog honorara. Malika Eminović je bila nepismena, ali ju je jedan advokat nagovorio da ima pravo na deo honorara. Tada su srpski mediji bili na strani Bore Stankovića. Koštana je izgubila spor. Kuća u kojoj je nekada živela Koštana danas je u jadnom stanju.

Zidovi su napukli, stepenice koje vode do oronule prizemljuše samo što se ne sruše. U više navrata Srboljub Maksutović obraćao se dosadašnjim vlastima da finansijski pomognu renoviranje Koštanine kuće, ali od toga nije bilo vajde. Sekretar Mesne zajednice Vranjske banje Dragan Petković kaže da je u planu da se u centru ove varošice podno Besne kobile izgradi fontana posvećena Koštani. Obezbediće se i novac da se makar preuredi jedna soba u kući u kojoj je nekada živela Malika Eminović.

B. Kadić


vesti po rubrikama

^Srbija

U Vranjskoj banji potomci Borine junakinje ponose se svojom slavnom rođakom
Nišlijka Vesna Stojadinović kandidat je za Ginisovu knjigu rekorda
Lozničani prebrojavaju svoje sugrađane razasute svuda u inostranstvu
Petrovaradin nije nacionalno blago?!
Ikona krasi flašu
Buka u gradu veća od dozvoljene
DEŽURSTVA
   
 


     


FastCounter by LinkExchange