GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. 4. 2005.
Nedelja, 1.5.2005.
Ponedeljak, 2.5.2005

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Železnica Srbije" prodaje imovinu zbog stanova radnicima

Državno zemljište za krov nad glavom

Ustavni sud mesecima odugovlači sa ocenom ustavnosti Vladine Uredbe o dodeli stanova

BEOGRAD - Nesumnjivo je za pohvalu, kada firma pomaže svojim radnicima da obezbede krov nad glavom. Posebno, ako se ima u vidu da je odavno prošlo vreme kada su preduzeća zaposlenima poklanjala stanove, a još nije došlo vreme da se kreditima može obezbediti pristojan stan. To nije potez za pokudu, gledajući sa ljudske strane. Međutim, nejasno je da li državna svojina kao što su objekti i zemljište smeju da se tako rasprodaju i daju u zalog za nečiji krov nad glavom. Ili bar zašto na to imaju pravo samo pojedinci, zaposleni u javnim preduzećima.

Prvi i pretposlednji slučaj desio se krajem prošle godine u JP Aerodrom "Beograd", kada su se čelnici Aerodroma našli na udaru optužbi da su zloupotrebili svoje položaje da bi se "skućili" pa su dali zemljište u zakup i novac kao depozit položili u banku kao zalog za stambene kredite. Odbacujući te tvrdnje da su prekršili zakon rukovodioci Aerodroma naveli su da se ukupno 343 radnika prijavilo da putem ovog modela kreditiranja sebi obezbede stan ili renoviraju postojeći.

- Sva javna preduzeća prepoznala su naš model kreditiranja kao hit, ako tako mogu da kažem - naveo je tada Goran Kaličanin, zamenik generalnog direktora JP Aerodrom "Beograd".
Ovaj "hit" kredit među prvima su prihvatili zaposleni u "Železnici Srbije". Generalni direktor Milanko Šarančić poručio je da će izgradnja 1.000 stanova za radnike tog preduzeća početi do kraja juna. I ovde se primenjuje princip "ustupanje zemljišta".

Šarančić je rekao da su o ustupanju zemljišta u vlasništvu tog preduzeća, u zamenu za izgradnju stanova za radnike, vođeni detaljni pregovori sa predstavnicima lokalne samouprave u 25 opština Srbije. "Ti stanovi biće ponuđeni radnicima Železnice na kredit uz rok otplate do 40 godina i kamatu od jedan odsto godišnje. "Železnice Srbije" su ponudile mogućnost gradnje svim zainteresovanim investitorima, a prednost će imati oni koji mogu odmah da ustupe gotove stanove u zamenu za placeve", kazao je Šarančić i dodao da se zelene površine neće prodavati po tržišnoj vrednosti, već će isključivo biti ustupljeno pravo gradnje.

Ovakva odluka je prilično hrabra iz još jednog razloga, a to je što se pred Ustavnim sudom vodi postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini, donete jula 2002. godine, na osnovu koje se prvo Aerodrom, a zatim, evo i druga javna preduzeća, odlučuju na ovaj korak.

Postupak se mesecima vodi pred Ustavnim sudom, a predsednik tog suda Slobodan Vučetić kaže:
- Sredinom maja sastaćemo se sa predstavnicima Vlade Srbije da bi razgovarali o Uredbi, pošto smo utvrdili da u njoj postoje sporne odredbe, koje nisu u skladu sa zakonom. U saradnji sa vladom, videćemo da li će se Uredba korigovati. Nije za javnost da kažemo koje su odredbe sporne - rekao je Vučetić.

Na upozorenje da se Uredba nesmetano primenjuje i da je najnoviji primer "Železnica Srbije", Vučetić je odgovorio da ih to uopšte ne interesuje, da to nema uticaja na sled događaja, kao i da se neće ukinuti deljenje stanova.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

"Železnica Srbije" prodaje imovinu zbog stanova radnicima
Dajnkorp ipak gradi kargo-terminal
Izvoz mesa ima perspektivu
 


     


FastCounter by LinkExchange