GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. 4. 2005.
Nedelja, 1.5.2005.
Ponedeljak, 2.5.2005

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Formirani Inicijativni odbor ima zadatak da reši problem lutalica

Šinteri love pse, građani ih oslobađaju

Projekat rešavanja problema pasa lutalica podrazumeva određivanje karaktera pasa, kako se hvataju na ulicama, metod eutanazije...

Problem sa psima lutalicama datira od 1996. godine, kada je tadašnji sekretar za zaštitu životne sredine stavio veto na skupljanje kučića sa ulica. I, eto problema. Ajde da su ih pustili sterilisane, pa i Bože pomozi, nego ih puštali nesterilisane. Da se dva puta godišnje ošteni po pet štenadi, eto nama ulica punih pasa - kaže Snežana Voštinarov, direktor "Beokom" servisa, službe za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima.

Cene:

- 1.500 dinara sterilizacija
- 900 dinara kastracija
- 900 dinara mikročipovanje, Grad dotira 500 dinara.

Zbog sve većih problema koje sugrađani imaju sa velikim brojem lutalica na ulicama, Grad je odlučio da se ovaj problem hitno mora rešavati. U tu svrhu formiran je Inicijativni odbor koji ima zadatak da na adekvatan način reši ovaj eskalirajući problem. Na čelu tog Inicijativnog odbora nalazi se "Beokom" i Snežana Voštinarov, direktorka. Pored "Beokoma", odbor čine i Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Uprava za veterinu, Veterinarski fakultet, predstavnik privatnih veterinara i društava za zaštitu životinja, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove i neke ambasade.

- Ja sam 20 godina radila kao veterinar i znam koliko truda mora biti uloženo u brigu o životinjama. Ipak, postojanje pasa na ulicama bez kontrole nije normalno. To u svetu nećete videti, sem ako niste u Indiji ili Pakistanu. Zato je naša ideja bila da se problem reši na tri načina: udomljavanjem pasa, sterilizacijom i skupljanjem sa ulica, što je i neminovno upravo zbog učestalih ujedanja - kaže Voštinarov.

Prema njenim rečima skoro je završen Nacrt nove odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja. Unete su neke nove stvari, kao što je mikročipovanje svih pasa, i vlasničkih, ali i ozbiljnija trijaža pasa koja idu na eutanaziju.

- Sa društvima za zaštitu životinja dogovoreno je da sa ulica skupljaju bolesne i agresivne jedinke. Jedino ostaje problem sa mikročipovanjem jer se mnogi vlasnici bune. Ali, to je dobra stvar. Imaćemo baze podataka i registraciju pasa. Svesna sam, pak, da ćemo u jednom momentu imati nalet izbacivanja pasa, ali bolje je i to da pregrmimo nego da se ovaj problem gura u zapećak.

Zato je napisan i Projekat za rešavanje problema pasa lutalica i Grad je spreman da izdvoji određenu svotu novca da se stvar dovede do kraja - dodaje Voštinarov. - Projekat rešavanja problema pasa lutalica, između ostalog, podrazumeva da se prvo mora odrediti karakter psa, zatim određuje kako se psi hvataju na ulicama, utvrđuje metod eutanazije pasa, ko radi eutanaziju i registraciju pansiona i prihvatilišta za lutalice. Po prvi put biće definisano i držanje egzotičnih životinja (raznih iguana ili zmija).

Ona zaključuje da se pravi efekat svega očekuje tek za pet godina jer problem ne može biti rešen preko noći. Prema njenim rečima, i rad službe Komunalne zoo inspekcije je dosta otežan.

- Imali smo slučaj da su šintere na Novom Beogradu napali neki stanari koji se deklarišu kao ljubitelji životinja, i iz šinterskih kola pustili su oko 40 pasa opet na ulicu. Ne može se raditi u takvim uslovima. Nadamo se da ćemo svim ovim napraviti dobar balans između onih koji ne vole i onih koji vole pse - zaključuje Snežana Voštinarov.

Pismo Brižit Bardo

Predsednik Srbije Boris Tadić dobio je pismo od Brižit Bardo, čuvene glumice i borca za zaštitu prava životinja, sa molbom da se u Srbiji donese nacrt zakona o zaštiti životinja. U pismu se navodi da su Srbi označeni kao zločinci prema životinjama. Međutim, prema rečima Snežane Voštinarov, predstavnici dve od tri francuske fondacije koje rade zajedno, obišle su azil za pse u Ovči i bili više nego zadovoljni onim što su tamo zatekli.

Broj pasa lutalica

Prema poslednjim procenama, na ulicama se nalazi od 20.000 do 25.000 pasa lutalica. Broj vlasničkih pasa nije poznat jer ne postoji nikakva registracija.
- Kod vlasničkih pasa trebalo bi napraviti preokret i omogućiti da registracija profunkcioniše. Zato je potrebno uvesti mikročipovanje i mi se za to zalažemo. Ja sam svoje pse već mikročipovala zato što ih volim. Ne daj Bože da se Peca i Ana izgube, odmah bi ih pronašla - kaže Snežana Voštinarov.

I. Z. - J. V.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange