GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Borani će, po svemu sudeći, ostati bez svog jednovekovnog gradskog simbola

Topionica za zaborav

Gotovo sto godina je borska topionica trovala građane ali to kao da nikoga nije uzbuđivalo

BOR - Izjava ministra finansija Mlađana Dinkića da je "zastrašen izveštajem eksperata Svetske banke o dotrajalosti borske topionice bakra" i da je njihova preporuka o gašenju topioničkih peći najkasnije do kraja iduće godine sasvim ispravna, u Boru je malo koga, iznenadila.

Topionički dimnjaci, do pre dve godine, baš kada je obeležavana stogodišnjica postojanja borskog kombinata bakra, bili su zaštitni znak grada bakra i više od toga: decenijama vladalo je uvreženo shvatanje - dok "rade" dimnjaci Bor i država neće brinuti za egzistenciju.

To što su otrovni gasovi natkrivali grad i okolinu čak do Borskog jezera i Crnog vrha, kao da je malo kome smetalo. Istina, ljudi su u gradu, pod uticajem ogromnih koncentracija sumpor-dioksida i lebdećih čestica i metala, padali u nesvest, ali je sve brzo zaboravljeno.

Ni danas nije drugačije. Topionica, iako smanjenim kapacitetom, ali zahvaljujući uvoznom koncentratu firme "Ist-Point", toliko "dobro" radi da su koncentracije sumpor-dioksida veće od dozvoljenih i do četrdeset i više puta. Nema kome se sve sindikati, ekolozi, političke stranke i građani nisu žalili, od inspekcije do Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

- Otvoreno smo ih upozorili da topionički gasovi truju narod. Ranije, dok od stranih donatora nismo dobili savremene merne uređaje, nismo ni znali koliko je otrova po kubnom metru vazduha, danas nam se to svakodnevno servira. Topionica je u stanju raspadanja i jedina je takva u Evropi. A zarada za uslužno topljenje sirovina je beznačajna u poređenju sa štetom. Od tih para kompanija kao celina nema nikakvu korist - naglašavaju u sindikatu Nezavisnost.

Ekolozi i neke političke stranke već se pripremaju da uskoro obeleže 60-godišnjicu od poznate ekološke bune, kada je topionički dim kilometrima daleko od Bora seljacima uništio useve. Nažalost, to se i danas događa. I što je najneprijatnije, podsećanje na 1935. godinu može da poprimi i šire razmere.
U poslovodstvu DSS-a, posle Dinkićeve izjave, nisu spokojni. Javnosti se, doduše stidljivo, daje do znanja da je minimalna proizvodnja iz borskih rudnika od 1.000 tona koncentrata bakra mesečno nebitna za rad topionice.

Ne beži se ni od preporuke da je neuporedivo bolje, pa i isplativije, taj koncentrat prerađivati u Bugarskoj, gde su Belgijanci podigli najsavremenije topioničke pogone.
- Topionice se, po nepisanom pravilu, podižu tamo gde su i rudnici. U Boru više nema nekadašnjeg rudarstva. Kopovi su na izdisaju, a eksploatacija iz "Jame" je nerentabilna.

Neophodna je najsavremenija mehanizacija i oprema koju danas jedino imaju Amerikanci. Ukoliko se na Crnom vrhu pronađe i bakar lako ćemo investirati u njegovu preradu. Topionica u Boru završila je svoj radni vek i što se pre ugasi bolje je i za RTB i grad - kaže Blagoje Spaskovski, dugogodišnji direktor Borskih rudnika.

B. Filipović


vesti po rubrikama

^Srbija

Borani će, po svemu sudeći, ostati bez svog jednovekovnog gradskog simbola
U negotinskoj opštini ne žure da prijave bespravno podignute objekte
Bračni par Luković iz Kraljeva razvio biznis u svom rodnom selu
Poslovodstvo "Župe" i dalje ne želi da razgovara sa radnicima
Posle više posnih godina, dolaze bolji dani za čačanski "Litopapir"
USAID plaća obrazovanje mladima
Proizvodnja u blagom porastu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange