GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


General Pavković sutra o krivici

HAG - General Nebojša Pavković pojaviće se sutra prvi put pred sudijom Haškog tribunala i izjasniti se o krivici za zločine protiv čovečnosti na Kosovu 1999. godine za koje je optužen, saopštio je juče sud u Hagu, a prenela Beta.

Izjašnjavanje o krivici generala Pavkovića zakazano je za 14.30 sati. General Pavković prekjuče je iz Beograda doputovao u Hag i odmah je smešten u sudski pritvor u Ševeningenu.

Četiri tačke optužnice generalu Pavkoviću na teret stavljaju zločine protiv čovečnosti - deportaciju, prisilno premeštanje, ubistva i progon albanskog stanovništva na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, a jedna ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optužen je za "nasilno premeštanje i deportaciju oko 800.000 albanskih civila"; "ubistvo stotina albanskih civila koja su počinile snage SRJ i Srbije"; "seksualne napade" i "nasumično uništavanje ili oštećivanje albanskih verskih objekata" u prvih šest meseci 1999. godine. Pavković je tada bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Zajedno s njim, optuženi su generali Vladimir Lazarević i Sreten Lukić, koji su se takođe predali Tribunalu, i Vlastimir Đorđević koji je još na slobodi, verovatno u Rusiji. General Lazarević je nedavno pušten na slobodu do početka suđenja.
Haški tribunal optužnicu je podigao pod početkom 22. septembra, a otpečatio je 20. oktobra 2003. godine.


vesti po rubrikama

^politika

Vrhunac raskola zaraćenih tabora u SPO odigraće se na Ravnoj gori
Predsednik SCG Svetozar Marović govorio juče pred Savetom Evrope
Domaćem pravosuđu samo "sitne ribe"
General Pavković sutra o krivici
Batić: Davinića ne zanima istina
BReleške: Eksplozija G17 žaba
 


     


FastCounter by LinkExchange