GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Predsednik SCG Svetozar Marović govorio juče pred Savetom Evrope

Nećemo prečice za Evropu, već ubrzanje

Kosovo mora biti multietničko, evropsko, otvoreno i sigurno za sve svoje građane, uz posebnu zaštitu manjinskog stanovništva, naglasio je Marović

STRAZBUR - Srbija i Crna Gora, kao i njene države članice, prioritetno ostaju privržene evroatlantskim integracijama i ubrzanom procesu pristupanja evropskim institucijama - rekao je juče predsednik SCG Svetozar Marović, u govoru na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

SCG će učiniti sve da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju EU počnu što pre i za Evropu, poručio je Marović, "ne tražimo prečice, već ubrzanje procesa".

On je naglasio da će Srbija i Crna Gora nastaviti, imajući u vidu pozitivne rezultate poslednjih meseci, punu saradnju sa međunarodnim institucijama, pri čemu su svi u zemlji saglasni da je "puna saradnja sa Haškim tribunalom preduslov svakog daljeg evropskog koraka SCG".

- Ti rezultati su dokaz spremnosti da se više ne izgubi ni jedan dan i ni jedan mesec na putu evropskih integracija, kako bi 2005. godina bila godina evropskog uspeha SCG - naglasio je Marović i dodao da je dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti temelj našeg puta ka punopravnom članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, Srbija i Crna Gora potvrđuju spremnost da se odnosi među njima rešavaju sporazumno, a referendum je realnost da u "Beogradu, Srbiji, Crnoj Gori i Evropi ne žele da sa ovog pitanja sklanjaju pogled", a on podrazumeva poštovanje međunarodnih demokratskih standarda.
Marović je istakao da je Kosovo jedno od najvažnijih pitanja stabilnosti čitavog regiona i da je poruka Srbije i Crne Gore o njegovoj budućnosti "zajednička i jasna".

- Kosovo mora biti multietničko, Kosovo mora biti evropsko, Kosovo mora biti otvoreno i sigurno za sve svoje građane, uz posebnu zaštitu manjinskog stanovništva - naglasio je on i dodao da se mora se naći rešenje u kojem neće biti pobednika i gubitnika, već zajedničke dobiti i pobede za sve.

Predsednik SCG je precizirao da Kosovo ne može u stanje pre 1999. godine, ali rešenje, do koga možemo doći samo dijalogom i uz pomoć međunarodne zajednice, ne može biti ni status kvo.
Citirajući bivšeg predsednika Evropske komisije Romana Prodija da "proces evropske integracije neće biti završen bez ulaska zemalja zapadnog Balkana", Marović je ukazao da, ne bude li tako, moguće je produženje eventualnih nesporazuma i odlaganje jasnih perspektiva boljeg i evropskog života za sve građane ovog dela Evrope.

- Nisu sva pitanja u našem regionu rešena, ali to ne mora da bude razlog zabrinutosti. To je više izazov i poziv na zrelost i odgovornost - da se na delu pokaže da demokratijom i kompromisima možemo rešavati probleme - zaključio je Marović.

Fonet


vesti po rubrikama

^politika

Vrhunac raskola zaraćenih tabora u SPO odigraće se na Ravnoj gori
Predsednik SCG Svetozar Marović govorio juče pred Savetom Evrope
Domaćem pravosuđu samo "sitne ribe"
General Pavković sutra o krivici
Batić: Davinića ne zanima istina
BReleške: Eksplozija G17 žaba
 


     


FastCounter by LinkExchange