GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vrhunac raskola zaraćenih tabora u SPO odigraće se na Ravnoj gori

Borba masnih četnika

i Vukovih šminkera

Draškovićeve pristalice okupiće se 15. maja pod sloganom "Novi zadatak - Evropa", a dan ranije na toj planini Sabor ujedinjenja Stevanovićeve struje i Nove Srbije

BEOGRAD - Vrhunac raskola u SPO-u odigraće se na Ravnoj gori, gde će zavađene strane održati dve svetkovine u slavu generala Draže Mihailovića i njegovog pokreta - jedni, predvođeni Veroljubom Stevanovićem i Vojislavom Mihailovićem 14. maja, a drugi na čelu sa liderom stranke Vukom Draškovićem dan kasnije. Mada nijedan od zaraćenih tabora neće da prizna da će na planinu "neumrlog Čiče" izvući sve što može - članstvo i birače - ali i najtežu političku artiljeriju, dobro upućeni tvrde da bi i jedni i drugi baš sa Ravne Gore mogli da "pozovu na ustanak" i otvore bitku za birače pokretanjem "istrage" o tome ko je pravi, a ko "ubačeni" ravnogorac.

Prema saznanjima Glasa, Stevanovićeva i Mihajlovićeva struja planiraju da 14. maja, na Saboru ujedinjenja, svoj deo stranke ujedine sa NS, a komandu povere njenom lideru Velimiru Iliću, dok Drašković i sledbenici dan kasnije, pod sloganom "Novi zadatak - Evropa", nameravaju da pritisnu gas na proces distanciranja od "masnog i zadriglog" u stranci, makar sve što voli kokardu i šubaru prešlo na suprotnu stranu.

A čak i da Drašković, kako nezvanično uveravaju njegovi saradnici, nema takav plan, posmatrači ocenjuju da ga to kad - tad čeka kao dodatna kazna njegovih tradicionalnih birača zbog sadašnje spoljnopolitičke orijentacije lidera SPO, pogotovo onih kojima je ideja ravnogorstva bili glavni motiv za naklonost toj stranci.

Odakle im tolike pare

Miroslav Stojanović, član Saveta Ravnogorskog pokreta, udruženja koje okuplja veterane pokreta Draže Mihajlovića, kaže da stari, autentični ravnogorci neće ni na Vukovu, niti na Stevanovićevu i Ilićevu paradu. Oni će 8. maja otići na liturgiju u selo Ba.
- Nas ne zanimaju sledbenici Veljka Bulajića. Ni Vukovi, ni Ilićevi nemaju veze sa Dražom Mihailovićem. Jer, nije Otadžbinska vojska u staroj Jugoslaviji bila onakva kakvom je oni predstavljaju kako bi od nje napravili crnog đavola. I jedni i drugi su se setili ravnogorstva kada su se zakačili sa Komunističkom partijom i naljutili na nju. Neka im se pogledaju računi i neka ih neko pita odakle im tolike pare - kaže Stojanović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković uveren je da će u potezanju užeta između dve strane, ukoliko do toga dođe, prednost sigurno ostvariti Stevanović, pojačan Ilićem. Oni, kaže analitičar "Marten borda", u Topoli i Šumadiji imaju tradicionalno uporište birača, a na njihovoj strani je i Vojislav Mihailović, direktni potomak vođe Ravnogorskog pokreta.

Portparol SPO Vlajko Senić, međutim, u tome ne vidi nikakvu prednost, niti vidi smisao nagađanja kome će biti uručen orden koji je Draža Mihailović dobio od američkog predsednika Harija Trumana, pošto nikada nije bilo dileme da Legiju zaslužnih treba da primi generalova porodica.

- Nama je najvažnije što je manifestacija koju mi organizujemo ove godine postala zvaničan državni praznik iza koga stoji Vlada Srbije. Jako nam je važno i da dođu naši koalicioni partneri da se vidi da SPO ima uticaj na vladu - kaže Senić, dodajući da "vukovci" ne idu ni na kakvo "prebrojavanje" na Ravnoj Gori: "podrška svih opštinskih odbora", po Seniću, pouzdan je znak ko drži kormilo i pristalice. Zato, tvrdi on, Draškovićevu ekipu ne dotiču opaske druge strane da će manifestacija sledbenika lidera SPO biti "skup Vukovih šminkera".

- Potpuno smo mirni i videćemo ko će i u kolikom broju doći na Ravnu goru - kaže portparol SPO.
Poslanik Bogoljub Pejčić, jedan od devetoro koji su otkazali poslušnost vrhu stranke, međutim, ističe da je odgovor na pitanje ko će okupiti više pristalica na "Čičinoj planini" veoma jednostavan:

- Četrnaestog maja će se okupiti demokratski SPO i tu će doći svi kojima je do izvornog programa SPO, a 15. maja održaće se manifestacija Građanskog saveza - kaže Pejčić.
- Niko nema tapiju na Ravnu goru. Ali, pošto Vuk želi da preotme orden đenerala Draže - američku Legiju zaslužnih - ne bi me iznenadilo da se proglasi i za unuka đenerala Draže - ocenjuje Pejčić.
Mada nije želeo da potvrdi da će na saboru 14. maja doći do ujedinjenja njihove frakcije i Ilićeve NS, uz izbor ministra za kapitalne investicije za novog vođu, Pejčić je priznao da će oni na Ravnoj Gori sasvim sigurno doneti "vrlo konkretne odluke".

G. Đogić


vesti po rubrikama

^politika

Vrhunac raskola zaraćenih tabora u SPO odigraće se na Ravnoj gori
Predsednik SCG Svetozar Marović govorio juče pred Savetom Evrope
Domaćem pravosuđu samo "sitne ribe"
General Pavković sutra o krivici
Batić: Davinića ne zanima istina
BReleške: Eksplozija G17 žaba
 


     


FastCounter by LinkExchange