GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Konstantin Kostjukov, prvak i direktor Baleta Narodnog pozorišta

Moramo da se borimo za sebe i umetnost

Nikakav novac još nije stigao do nas. U narednoj sezoni balet "Kraljica Margo" na muziku Gorana Bregovića

Konstantin Kostjukov, briljantan i borben kao Samson, uz Dalilu koju igra Mila Dragičević, nastupiće 28. aprila u baletu "Samson i Dalila", na proslavi Svetskog dana igre u Narodnom pozorištu u Beogradu. A tu istu, Samsonovu borbenost, pokazuje i u životu kao direktor Baleta našeg nacionalnog teatra jer, od kada je u novembru seo u vruću direktorsku fotelju, nastoji da reši probleme. A njih ima...

Mnogi su se zabrinuto pitali da li će čovek koji je odigrao najveće role u "Labudovom jezeru", "Don Kihotu", "Uspavanoj lepotici", "Žizeli", "Dami s kamelijama", obišao svet više puta sa ansamblom Teatra "Ševčenko" iz Kijeva, "polomiti zube" na problemima u beogradskom baletu. On na to samo kaže:
- Nemam čega da se plašim!

A pres-konferenciju je, nedavno, trenutno najveći baletski umetnik kod nas, počeo rečima:
- Bez sindikata ne možemo ništa, moramo da se borimo za svoju umetnost. Upućujem apel našoj javnosti i vladi da se pomeri starosna granica igrača, jer nedopustivo je da igraju do 53 godine starosti. To, umesto profesionalnog, prerasta u socijalni problem, prvo nije estetski da ljudi posle 40. godine igraju, a drugo sve medicinske komisije dokazuju da to ugrožava zdravlje. A nas, inače, nema mnogo, u čitavoj zemlji 150 ljudi.

Direktor Kostjukov ima brojne planove - premijeru baleta "Kraljica Margo", na muziku Gorana Bregovića i u koreografiji Krunislava Simića, na početku sledeće sezone, potom još jednu modernu koreografiju, pa klasičan balet "Bajadere", dolazak velike koreografske zvezde... U narednoj sezoni biće obeleženo dve decenije rada Duške Dragičević, Svetozara Adamoviča i Konstantina Tešee. Tu je i gostovanje u decembru u Francuskoj.

- Ne želimo da budemo ničija kopija, naš cilj je negovanje klasike i originalnost - kaže Kostjukov.
U razgovoru za Glas, na pitanje da li ima podršku novog upravnika Dejana Savića, odgovorio je:

- Imam potrebno razumevanje i podršku, ali očekujem finansijsku pomoć. Nikakav novac do sada nije stigao do nas, iako smo čuli da su znatna sredstva odvojena za nacionalni teatar. Najveće bogatstvo je kultura, a ne može se bez finansijske podrške... Imam podršku upravnika, ali i on zavisi od nekih stvari koje treba njemu da se pruže. Inače, ponosan sam na svoj ansambl. Mi nemamo velike zahteve, ali potrebni su pedagozi i koreografi sa strane. To nije velika suma, ali mi za tim čeznemo godinama. U pozorištu, takođe, postoje i pedagozi repetitori, kojima nisu svi honorari isplaćeni. Ipak, zahvalan sam Ministarstvu kulture za nabavku baletskih špic patika...

S obzirom na to da je viđen na Beogradskom festivalu igre, na večeri "Zvezde pariskog baleta", bio je to povod da pitamo Kostjukova da prokomentraiše ovu manifestaciju kao i zašto tu nije bilo i domaćih ansambala. Odgovor je glasio:
- Ne mogu da komentarišem ceo festival jer nisam stigao sve da ispratim. Gledao sam samo "Zvezde pariskog baleta" i mogu reći da sam očekivao više od njih.

Drago mi je što sam video Hoze Martineza, on je bio odličan, kao i gospođa Anjes Letestu. Ipak, od celog ansambla sam očekivao više, imao sam utisak da se nisu ozbiljno pripremili za gostovanje na ovom festivalu. Drugo, ne znamo zašto na tom festivalu nismo učestvovali. Treba im premijera? Da su tako nešto tražili, mi smo mogli da pripremimo bar neku jednočinku, ali nam se niko nije obratio. Da jeste, sigurno bismo učestvovali.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Konstantin Kostjukov, prvak i direktor Baleta Narodnog pozorišta
INTERVJU Vajar Jovo Petijević povodom izložbe skulptura simboličnog naziva "Majka"
Dodeljene nagrade 55. festivala profesionalnih pozorišta u Zrenjaninu
Festival alternativne kulture Refract od 10. maja
Skarlet Johanson opet snima sa Vudijem Alenom
 


     


FastCounter by LinkExchange