GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpska radikalna stranka zatražila formiranje anketne komisije zbog "afere Labus - Erikson"

Vučić: Švedska policija

Labus je umešan u afere o nelegalnom izvozu šećera, prijemu predstavnika "Danona" u stanu zbog privatizacije "Knjaza Miloša", zatim sa "Dunav osiguranjem" i gašenjem domaćih banaka, tvrde u radikalnoj stranci

BEOGRAD - Poslanički klub Srpske radikalne stranke podneo je juče predsedniku Skupštine Predragu Markoviću inicijativu za formiranje anketne komisije radi utvrđivanja činjenica vezanih za učešće potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa u korupcionaškim aferama. Radikali zahtevaju da se njihov predlog uvrsti na dnevni red prve naredne sednice i da se donese po hitnom postupku, jer je, kako su objasnili, javnost "zatrpana" informacijama o raznim aferama u kojima se pominje umešanost Labusa.

Radikali su naveli da je Labus umešan u afere o nelegalnom izvozu šećera, prijemu predstavnika "Danona" u stanu zbog privatizacije "Knjaza Miloša", zatim "Dunav osiguranje" i gašenje domaćih banaka. Hitnost postupka radikali su obrazložili ocenom da je za vladu štetno što je njen član dospeo u žižu interesovanja istražnih organa u inostranstvu.

- Predložili smo da u sastavu anketne komisije bude po jedan predstavnik iz svake poslaničke grupe. Labusove izjave da se opozicija služi zloupotrebama su neprimerene, jer nisam znao da je švedska policija opozicija - rekao je Aleksandar Vučić, šef poslaničkog kluba SRS i dodao da će ta stranka dobiti nove informacije o učešću Labusa u korupcionaškim aferama.

Zadatak anketne komisije, biće, kako stoji u Odluci o formiranju, da utvrdi sve činjenice koje se odnose na sve druge oblike saradnje koje je Labus imao pre izbora za potpredsednika savezne vlade sa predstavnicima institucija iz zemlje i inostranstva, a povodom poslova koji su u bilo kojoj vezi sa njegovim državnim funkcijama. Takođe, predmet će biti i sve okolnosti koje se odnose na Labusove pregovore sa predstavnicima institucija koje su u bilo kojoj vezi sa njim, članovima njegove porodice, Institutom G17 plus ili strankom G17 plus, u vreme dok je bio potpredsednik Savezne i Republičke vlade. Anketna komisija bi, kako je predloženo, završila rad za 45 dana i dostavila svoj izveštaj parlamentu.

Radikali s podrškom tajkuna

Šef poslaničke grupe G 17 plus Miloljub Albijanić rekao je da će ta stranka "pokrenuti anketni odbor koji bi trebalo da preispita sve anketne odbore radikala". Albijanić je optužio SRS da "uz podršku tajkuna mešetari i urušava Skupštinu Srbije". "Ko ih plaća za ove anketne odbore i zašto ne prikažu javnosti izveštaje sa tih odbora", rekao je Albijanić. Dušan Petrović, šef poslaničke grupe DS izjavio je da će ta stranka podržati inicijativu, ukoliko DS proceni da postoji potreba da se taj odbor "bavi tom temom". Petrović je pozvao Labusa da podnese sva dokumenta koja ima kako bi pokazao sa kog računa i na koji račun je uplaćeno 13.000 dolara.

O.N.S


vesti po rubrikama

^ekonomija

Srpska radikalna stranka zatražila formiranje anketne komisije
Bogoljub Karić još nije stavio na uvid ugovor sa "Alfa grupom"
Vrhovni sud odbacio žalbu NBS zbog Kreditno-eksportne banke
Prodato sedam preduzeća za oko 164 miliona dinara
Bakra u Boru za pola veka
 


     


FastCounter by LinkExchange