GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za srpsku policiju odnedavno ne važi Zakon o javnim nabavkama

Naoružavanje ispod žita!

- Verica Barać optužila Vladu Srbije da podstiče korupciju i da MUP čini "nedodirljivim"
- Advokat Sava Anđelković: Očigledno je da postoje neke skrivene namere i zloupotrebe

BEOGRAD - Gotovo sve nabavke za Ministarstvo unutrašnjih poslova odnedavno se vode pod "strogo poverljivo". Pa, bilo to oružje, plovna sredstva, radio oprema, odela, alati, usluge ili dobra. Vlada Srbije je krajem marta donela Uredbu o posebnim namenama po kojoj za MUP ne važi Zakon o javnim nabavkama. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać smatra da Vlada Srbije ovakvim potezom podstiče korupciju i da od MUP-a i ministra unutrašnjih poslova stvara "nedodirljive".

- Vlada je Uredbu o sredstvima za posebne namene donela 31. marta, i to je prošlo dosta tiho. Po njoj se MUP stavlja iznad zakona. Ministar može da troši budžetska sredstva potpuno bez javne kontrole, da odlučuje o svim nabavkama za MUP, od hrane do naoružanja. Nabavke se vrše neposrednim ugovoranjem, a postupak, kako stoji u Uredbi, "poverljive nabavke", sprovodi sam MUP.

Naoružanje za MUP je već bilo svrstano u poverljive nabavke i Zakonom o javnim nabavkama, zato je sada bilo potrebno da se Uredbom sve nabavke za MUP-a stave izvan zakona, dok se istovremeno govori o stavljanju vojske i policije pod civilnu kontrolu. Ovim potezom učinjen je opasan presedan koji ruši čitav sistem javnih nabavki koji je počeo da se uspostavlja donošenjem Zakona o javnim nabavkama. Nadam se da će Ustavni sud pokrenuti postupak da se poništi Uredba - rekla je za "Glas javnosti" Verica Barać.

Beše nekad veliki borac

Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić pre dve godine bio je oštar kad su bile u pitanju nabavke za MUP. Podsećanja radi, Dinkić je u oktobru 2003. godine optužio tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića da je "ogrezao u konfliktu interesa i preko jedne od 13 privatnih firmi, koje se vode na njegovo ime, zloupotrebom službenog položaja za fiktivan posao državi naplatio 2.420.500 evra". Od ministra finansija juče nismo mogli da dobijemo komentar jer, kako nam je rečeno u njegovom kabinetu, "ima puno obaveza".

Korak nazad

Nemanja Nenadić iz "Transparentnost Srbija" naglašava da je donošenje ove uredbe loš potez Vlade Srbije i da predstavlja "korak unazad".
- I u Zakonu o javnim nabavkama pojedine nabavke za MUP bile su poverljive. Ali sa ovom uredbom pojavljuju se dve manjkavosti. Prva da se uredbom proširuje kupovina dobara koja ne podležu Zakonu o javnim nabavkama i druga da ne postoji mehanizam kontrole. Svako trošenje javnih sredstava mora da bude transparentno. Ovako se pravi samo korak unazad. Uostalom, ako je kontrola manja, veće su mogućnosti za mahinacije - zaključuje Nenadić.

Ona podseća da je Zakon o javnim nabavkama počeo da se primenjuje od 2002. godine i da za cilj ima kontrolu svih nabavki koje se finansiraju iz budžeta Srbije.
- Od donošenja ovog zakona bilo je problema u njegovom sprovođenju. Javnosti su poznati mnogi sporni slučajevi, kao što je rekonstrukcija terminala 2, ili izgradnja kargo centra Aerodroma Beograd. I taman kad se očekivalo donošenje Zakona o revizorskom sudu, koji je trebalo da omogući potpunu kontrolu u sektoru javnih nabavki, vlada Uredbom o sredstvima za posebne namene ruši sistem javnih nabavki za MUP - istakla je Barać.

Prema njenim rečima, i ministar finansija Mlađan Dinkić koji je tokom prethodne vlasti otvorio aferu "Lutra", kad je optužen Dušan Mihajlović da su nabavke išle preko ove njegove firme, sada ćuti.
- Ministar Dinkić na pitanje o Uredbi odgovara da će MUP trošiti sredstva u okviru budžeta koji mu je određen, što je notorna stvar - svaka budžetska ustanova mora trošiti sredstva u okviru svog budžeta. Međutim, zašto je sada bilo potrebno da se način trošenja sredstava MUP-a stavi van javne kontrole - pita se Verica Barać.

Advokat Sava Anđelković smatra da iza ove Uredbe postoje skrivene namere.
- Kod nas je osnovni problem korupcija i to stoji u analizama svih stručnjaka. Upravo na ovaj način stvara se mogućnost teške zloupotrebe i korupcije. Ako neko hoće da kupi neku robu i da to sakrije, može uraditi tako što će ih voditi po šiframa. Sa ovakvom uredbom očigledno je da nema dobre namere, tačnije mislim da neko namerno pokušava nešto da uradi, pa donosi ove odluke i izbegava društvenu kontrolu. A ona je važna, jer su pare građana u pitanju. Pogotovo kad se zna da se jedan ministar polakomio za 12.000 dolara, a u nabavkama MUP-a u pitanju su milioni - rekao je Anđelković.

On kaže da ovde postoji diskreciono pravo da neko može sve, a neko ništa.
- Sada postoji mogućnost da ministar nabavi neku opremu po desetostruko većim cenama - objašnjava advokat Anđelković.

Bivši koministar policije Božo Prelević kaže da "ovako ispada da je jedino mesto gde se ne muva MUP, a da drugima treba kontrola jer muvaju".
- Malo je besmisleno da za zakon ne važi za one koji kontrolišu druge. "Dok sam bio ministar, zalagao sam se da se ovakve stvari ne dešavaju. Treba ih pitati koje je obrazloženje i zašto ne bi isto važilo i za druge - ministarstvo pravde, poljoprivrede... - rekao je Prelević i dodao da ova vlada treba da shvati da ovo neće važiti samo za njih već i za naredne koji budu dolazili na vlast.

Prelević misli da pojedini "osetljivi" uređaji za MUP i BIA moraju biti izuzeti iz Zakona o javnim nabavkama, a da za ostalo ne vidi razlog da budu oslobođeni.
On ističe da je ovo nezamislivo u Evropskoj uniji i da je suprotno svim njenim standardima.

Milan Lađević


vesti po rubrikama

^društvo

Jaša Tomić: Meštani neprestano dežuraju na nasipima

Za srpsku policiju odnedavno ne važi Zakon o javnim nabavkama
Još jedan atak na Glas
Sajam nudi lakši put do zaposlenja
Unmik će da brine o Dečanima
Stranke skrivaju imovinu i darodavce
Još jedan apel protiv rasprodaje otete imovine
Patrijarh uputio Vaskršnju poslanicu
 


     


FastCounter by LinkExchange