GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 26. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Švedski ekspert za rešavanje problema industrijskog otpada u Negotinskoj Krajini

Milion evra za sanaciju deponija

Otpad koji se godinama taložio u krugu fabrike "Prahovo" predstavlja najveći problem u ovom delu Srbije, ali zasad para nema. Sumnja se da ima štetno dejstvo po zdravlje ljudi, pa se ovaj kraj naziva i "dolinom smrti"

NEGOTIN - Ekološki problem broj jedan u Negotinskoj Krajini, prema mišljenju stručnjaka, jeste industrijski otpad koji je u procesu proizvodnje godinama nagomilavan u krugu Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu.

Postoje sumnje da on ima štetno dejstvo i na zdravlje ljudi, pa se sve češće može čuti da se ovaj kraj naziva i "dolinom smrti". Prema slobodnim procenama, deponija piritne izgoretine, koja se nalazi na obodu IHP "Prahovo", u neposrednoj blizini sela Radujevac, sačinjava oko dva miliona tona ove materije, dok fosfogipsa ima, čak, oko osam miliona tona.

Zbog toga je ovaj kraj obišao Erik Solbu, švedski ekspert za rešavanje problema industrijskog otpada, zajedno sa koordinatorima Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) Borskog okruga i predstavnicima lokalne samouprave.
Prema prvim procenama, koje je sačinio Solbu, za sanaciju dve deponije piritne izgoretine i fosfogipsa, u krugu Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu, treba obezbediti oko milion evra.

Crvena planina

Deponija piritne izgoretine podseća na crvenkasto-sivu planinu koja se prostire na 12 hektara površine, koja se, u vreme jakih vetrova, rasipa po plodnim oranicama okolnih sela Radujevac i Prahovo. Procenjuje se da piritna izgoretina sadrži nešto preko 50 procenata gvožđa, ali da u njoj ima i silicijuma, sumpora i oko dve tone zlata. Potpuno je neaktivna, ne rastvara se u vodi i na njoj ne uspevaju ni najotpornije biljke, ne žive ni insekti ni glodari ni bilo koja prilagodljiva životinjska vrsta. Osim što se sadržaj sa deponije fosfogipsa, spiranjem, sliva u Dunav, postoji bojazan da je ovaj industrijski otpad i radioaktivan. Međutim, nadležni u IHP "Prahovo" tvrde da je radioaktivnost na nivou prirodnog fona.

Prema mišljenju koje je izneo Solbu, sanacija koja bi, prema mišljenju ovog eksperta, bila primenjena podrazumeva prekrivanje deponija slojem zemlje, gde bi se, kasnije, zasejala trava i drugo otporno rastinje.
- U Švedskoj su deponije piritne izgoretine uspešno sanirane prekrivanjem slojem zemlje i rekultivacijom. Deponija fosfogipsa je nešto manje štetna po okolinu, međutim ona direktno zagađuje Dunav. Po površini te deponije već ima rastinja, ali je neophodno ograditi potpornim zidovima kako bi se zaštitilo okolno zemljište - rekao je Erik Solbu, dodavši da sve to izgleda dosta jednostavno, ali da zahteva obimne radove za koje treba izdvojiti mnogo novca.

Taj novac nema ni IHP "Prahovo" ni opština Negotin, pa se očekuje da ovaj problem bude rešen tako što će, u okviru LEAP-a, koji je je usvojen u svim opštinama Borskog okruga, biti sačinjen projekat za sanaciju ovih deponija.

- Borski okrug je područje s najvećom količinom industrijskog otpada u Srbiji. Mi ćemo sa projektima za njihovu sanaciju, a to se odnosi i na deponije piritne izgoretine i fosfogipsa u krugu IHP "Prahovo", konkurisati kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali i na međunarodnim konkursima kod stranih donatora - rekao je Toplica Marjanović, koordinator LEAP-a za Borski okrug.

Da ovo nije prvi pokušaj u rešavanju "crnih ekoloških tačaka" Negotinske Krajine, govori i podatak da je ovdašnji Eko-pokret već sačinio elaborat za sanaciju piritne izgoretine, koji se bazira na principu koji je predložio i ekspert iz Švedske. Prema tom dokumentu, za sanaciju deponije piritne izgoretine potrebno je izdvojiti 750.000 evra, dok za sanaciju deponije fosfogipsa još ne postoje konkretna rešenja.

Ž. Dragišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Milion evra za sanaciju deponija
Počeo proces restrukturiranja u Termoelektrani "Kostolac"
Ekipe Elektrodistribucije u Nišu nastavljaju akciju isključenja struje
Velikoizvorci se na Cveti ponovo okupili kod starog duda
"Jugoalat" dobio gazdu
Humanitarni koncert za lečenje u banji
Borski okrug uz Vuka
Valjevska skupština ponovo na početku
Poskupeo "pauk"
Zapostavljeni i poplavljeni
Poljoprivreda opasno zanimanje
   
 


     


FastCounter by LinkExchange