GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 26. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Marko Lakić najinteligentnije policajac u Crnoj Gori

Test uradio za 20 minuta

Na testiranje zakasnio i sve završio za dvadeset minuta, ali ga nisu pustili da izađe do isteka roka.Prema svim dostupnim podacima, on je jedini policajac u svetu koji se može pohvaliti koeficijentom većim od 148

Zakasnio sam na testiranje i u salu ušao poslednji, srećom primili su me i za dvadeset minuta sam sve zadatke rešio kao od šale. Krenem da izađem napolje, ali dežurni mi nije dozvolio da napustim salu pre isteka roka. Doslovce mi reče "ti sigurno nisi prošao". Odgovorio sam mu da prvo pogleda moj test, pa onda tako nešto da tvrdi.

Bio sam siguran u svoje znanje, priseća se Marko Lakić (22), saobraćajni policajac iz Podgorice, sa najvećim koeficijentom inteligencije u Crnoj Gori i do sada je, prema svim dostupnim podacima, jedini policajac u svetu koji se može pohvaliti koeficijentom većim od 148.

- Za testiranje sam slučajno saznao iz novina koje sam spremio za potpalu i samo što ih nisam bacio u šporet. Pogled mi je pao na oglas. Sreća moja da je tako bilo, eto, to je dokaz da je pobedila moja davna znatiželja i žeđ da sve pročitam.

Marko je student Visoke škole za računarstvo i zaposlen u Odeljenju bezbednosti u Danilovgradu i jedan od 150 registrovanih članova Mense Crne Gore. Zanimljivo je da su šefovi policajca Marka Lakića, kada su saznali da je član Mense, mislili da se radi o sekti. Kada su proverili o čemu se radi, sa neskrivenim iznenađenjem konstatovali su da je među njima i jedan natprosečno inteligentan policajac, kojem su preporučili da potraži neki novi posao i na drugi način iskoristi svoju intelektualnu moć.

-Koliko znaš, toliko vrediš, mada je važno i da se znanje na adekvatan način i primeni u praksi. Sad mi kače etiketu da sam najpametniji policajac na svetu, ne slažem se s tim i smeta mi kad me pitaju šta jedan policajac traži u nauci - kaže Marko koji je posle završene srednje policijske škole upisao Pravni fakultet u Podgorici ali je privremeno bio odustao od studija jer se zaposlio i nije imao dovoljno vremena da "buba" gradivo, ide redovno na predavanja i radi po policijskim smenama.

- Priznanje Mense mi godi, ali me ne diže u nebesa, trudim se da ostanem u svemu isti i da se družim s istim prijateljima. Voleo sam od malena prirodne nauke. Uvek mi je trebalo manje vremena za učenje od drugih. Moji roditelji, Mijomir i majka Milica, nikad me nisu silili da uzmem knjigu. Sestra Maja, koja se nedavno udala za Željka Pavićevića i dobila sina Božidara na Badnji dan, uvek me je podsticala i hrabrila i neizmerno sam joj zahvalan na tome.

Marko Lakić je gradsko dete, odrastao je u Podgorici. Voli da ode u selo Grlić, gde mu živi baka Olga, stric Milenko, druga rodbina.
- Tamo se najlakše opustim pred ispite, orežem voćke, a tome me je naučio deda Vukadin. Ništa mi nije teško.

Kaže da niko nema privilegiju ako pogreši, ili plati kaznu na licu mesta ili im napišem prijavu.
- Ja sam profesionalac. Desi se da i muškarci zaplaču kad se uvere da nemaju kud nego da izvade novčanik i plate kaznu. Kaznio sam najmanje pedeset devojaka. One se, najčešće, posle prekršaja umiljavaju, ali ni za njih kod mene nema popusta. Traže da im smanjim kaznu. Nedavno mi je u kafiću prišla devojka i zahvalila se što je morala da plati kaznu za prekršaj koji je napravila, jer takvu grešku u saobraćaju, više ne pravi. Častila me i pićem.

Otkad se pročuo po koeficijentu, devojke obraćaju veću pažnju na mlađanog Marka. Prilaze, čestitaju mu, raspituju se, a neočekivano je dobio je i nezvaničnu bračnu ponudu od devojke koju je tek upoznao.
Od komandira odeljenja bezbednosti u Budvi stigla mu je i ponuda da se preseli iz Danilovgrada u prestonicu crnogorskog turizma.

Društvo malo ali odabrano

U crnogorskom klubu najinteligentnijih po Katelovoj skali našlo se još 180 Crnogoraca. Svetski rekord sa koeficijentom inteligencije od 217, koliko se zna, drži jedna Bugarka, po zanimanju šofer. Ljudi koji imaju koeficijent od 148 čine dva odsto svetske populacije, a sa koeficijentom od 156 ima ih svega jedan odsto.

Tekst i foto Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^reportaža

Marko Lakić najinteligentnije policajac u Crnoj Gori
Većina prvi put putuje u Istanbul radi šopinga
Otkrivena spomen-ploča Miodragu Petroviću Čkalji u Balšićevoj ulici u Kruševcu
 
 


     


FastCounter by LinkExchange