GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 26. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Parlamentarne stranke složne - ni pomisli o Kosovu van Srbije

Džejms Lajon treba da prestane da laje

Za Zorana Anđelkovića (SPS) predstavnik MKG Džejms Lajon je obična lajavica, a Dušanu Prorokoviću (DSS) zanimljivo obrazloženje da Albancima treba dati nezavisnost jer su - isfrustrirani. I SRS, DS i G17 plus jedinstveni u odbrani državnih interesa

BEOGRAD - Nezavisnih lobista je bilo i biće, ali oni ne mogu "svoj posao rastakanja Srbije" da završe bez potpisa zvaničnog Beograda. Ja, međutim, do sada nisam čuo ni jedan zvaničan stav o nezavisnosti Kosova i Metohije - izjavio je juče novinarima u Skupštini Srbije Aleksandar Vučić, poslanik SRS, povodom najnovije izjave direktora beogradske kancelarije Međunarodne krizne grupe Džejmsa Lajona da je nezavisnost Kosova gotova stvar i pitanje vremena.

Vučić ističe da mi moramo da tražimo poštovanje međunarodnih obaveza i da je nezavisnost suprotna kompletnom međunarodnom poretku.
- Niko to ne bi smeo da učini, oni to dobro znaju i zato traže saveznike u Beogradu. Ali, uveren sam da među ozbiljnim političarima neće naći nikoga ko bi prihvatio otcepljenje dela teritorije Republike Srbije, jer je to u suprotnosti s našim državnim i nacionalnim interesima - rekao je on.

Za Dušana Petrovića, šefa poslaničke grupe DS, potpuno je jasna zvanična politika Beograda.
- Niko u svetu zvanično nije zauzeo stav o nezavisnosti Kosova, od SAD do zemalja koje čine EU - navodi on.

Petrović smatra da ulazimo u period kada će biti otvoreno pitanje definitivnog statusa Kosova.
- Tačka od koje polazi Srbija jeste da je potrebno pronaći rešenje koje će moći da održi stabilnost u regionu i potpuno je neprihvatljivo da Kosovo dobije svoju vojsku. Srbija, po Rezoluciji 1244 ima međunarodni pravni subjektivitet na teritoriji Kosova i Metohije. Narednih meseci će Srbija biti strana u pregovorima, oni će se odvijati u okviru UN i svi mi, kao nacija i kao država, moramo imati određenu čvrstinu i jasnost pozicije da je moguće pronaći rešenje koje neće urušiti državni i nacionalni interes - smatra Petrović.

Miloš Albijanić iz G17 plus podseća da je ta stranka pre nekoliko meseci izašla s predlogom za održavanje međunarodne konferencije o Kosovu, pošto smatra da Beograd mora da ima inicijativu u vezi ovog pitanja.
- Mi treba da na jedinstven način predstavimo svoj plan, oko koga moraju da se slože sve političke snage, a ne da sedimo skrštenih ruku i da čekamo da nam drugi reše probleme u državi.

Dušanu Prorokoviću iz DSS je "zanimljivo" obrazloženje Lajona, kako Kosovu treba dati nezavisnost pošto su Albanci frustrirani: "Zar će svaka etnička zajednica zbog svoje frustriranosti ubuduće dobijati nezavisnost?"
Zoran Anđelković, potpredsednik Skupštine iz SPS kratko je prokomentarisao Lajonov stav:
- Lajon je za mene obična lajavica. Takvi kao što su Svilanović i Lajon treba da prestanu da laju.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^politika

Parlamentarne stranke složne - ni pomisli o Kosovu van Srbije
Savet ministara Evropske unije otvorio put za dalje pregovore SCG
Milošević: Minimum prava je da budem prisutan
Pavković otputovao u Hag
SDP predala novi predlog zakona o strankama
Pagmatično: Reči i komentari
 


     


FastCounter by LinkExchange