GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 26. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odlukom Ministarstva zdravlja od maja postaju važeći i uputi i recepti u privatnim ordinacijama

Kod privatnog lekara džabe, ali tek dogodine

BEOGRAD - Vest da će lekari i u privatnoj praksi moći da prepisuju recepte sa pozitivne liste koji se izdaju na teret osiguranja obradovala je juče i privatne lekare i javnost, ali izazvala i nedoumice, budući da su gotovo svi posle ovakve informacije pomislili kako će i kod privatnika moći besplatno da se leče.

Nadležni objašnjavaju da to sigurno neće moći, s obzirom na to da će privatni lekari prepisivati recepte, kao i da će njihovi uputi i laboratorijski nalazi ubuduće važiti i u državnim ustanovama.

- Predvideli smo da lekari opšte prakse, stomatolozi, pedijatri i ginekolozi koji potpišu ugovor sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje od maja počnu da prepisuju recepte za lekove sa pozitivne liste. Za to neće morati da se menjaju zakon jer postojeći zakon o zdravstvenom osiguranju dozvoljava potpisivanje ugovora sa privatnim ustanovama. U pitanju su samo male izmene postojećeg pravilnika o uslovima za obavljanje privatne zdravstvene delatnosti - izjavila je juče za Glas dr Zorica Dinić, savetnik za unapređenje privatne prakse u Ministarstvu zdravlja.

Ona je objasnila da će lekarske ordinacije dobiti svoj identifikacioni broj, kao i obrasce za recept.
- Ugovore sa Fondom će moći da potpišu sve ustanove koje su registrovane. Za sada je u planu samo ispravljanje nepravde što se tiče recepata i uputa iz privatnih ustanova, ali iskreno se nadam da bi do kraja godine moglo da počne potpisivanje ugovora o lečenju u ovim ustanovama - rekla je dr Dinićeva.

Kako kažu u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, oni su i do sada potpisivali ugovore sa nekim ustanovama koje ne spadaju u mrežu državnih ustanova, ali do sada je to bilo dozvoljeno samo za one tretmane, preglede i usluge koji ili ne postoje u državnom zdravstvu ili državne ustanove ne mogu da "pokriju" veliki broj pacijenata.
- Recimo, već nekoliko godina postoji saradnja Fonda i Centra za modernu fonetiku, zatim potpisan je ugovor sa Centrom za hiperbaričnu komoru, a odnedavno i sa centrom "Medinova", specijalističkim centrom za dijalizu. Taj ugovor je potpisan zato što državno zdravstvo nema dovoljno kapaciteta da bi pružilo uslugu svim pacijentima na dijalizi - kažu u RZZO-u.

Oni, takođe, objašnjavaju da je potpisivanje sa još ustanova u planu, ali da se, pre svega toga, moraju izmeniti neki zakoni i podzakonski akti. Opet, to neće važiti za sve ustanove već za one koje se ispostave zanimljivim za državu u smislu niskih cena, a ne tržišnih, kvaliteta usluga i slično. To će, naravno, stvoriti i konkurenciju među ustanovama, pa će se one boriti da kvalitetom pridobiju poverenje i pacijenata i države.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Srbiji preti novi "Hejsel"
Mirković: Ovoga nema ni u Turskoj
Pantelić: Niko ne divlja zbog naših reči
Šta kažu političari o navijačima
Nacionalna služba za zapošljavanje pomaže učenicima
Meštani od džakova s peskom dižu bedeme
Kod privatnog lekara džabe, ali tek dogodine
Prva privatna osnovna škola u Srbiji
Novi lek od pivskog kvasca spušta šećer
Puževi samo uz dozvolu!
 


     


FastCounter by LinkExchange