GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 26. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U sečanjskom kraju juče vladala panika zbog dolaska novog vodenog talasa iz Rumunije

Meštani od džakova

s peskom dižu bedeme

Nadležni tvrde da je nivo Tamiša, u odnosu na nedelju, opao za dva centimetra, pa sada predstoji odvođenje vode iz Jaše Tomića u korito reke

JAŠA TOMIĆ/MEĐA - Načelnik Srednjobanatskog okruga i komandant Okružnog štaba civilne zaštite Zoran Vučić potvrdio je juče za Glas da situacija u poplavljenim selima Jaša Tomić i Međa stagnira. Prema Vučićevim rečima, preduzimaju se svi neophodni koraci da meštani koji su pod naletom vode napustili svoje domove budu adekvatno smešteni u druga mesta, navodeći da postoji mogućnost da žitelji Jaše Tomića budu u potpunosti evakuisani.

Međanci su poslednjih dana bili angažovani na izgradnji odbrambenog nasipa oko sela, i to sa severne i zapadne strane. Voda pod kojom se našlo nekoliko ulica zahvatila je i seosko groblje, na južnoj strani Međe, zatim staru železničku stanicu i fudbalsko igralište. Meštanima potopljenog sela, odmah pošto ih je zatekla nevolja, priskočile su u pomoć komšije iz susednog Srpskog Itebeja, koje su pomagale u punjenju džakova peskom i zemljom. Iz Banatskog Karađorđeva dostavljena je hrana za stoku. Baš kao i ljudima iz Jaše Tomića, i Međancima je, po rečima Zorana Kasalovića, predsednika žitištanske opštine, najneophodnija pomoć u hrani i sredstvima higijene.

- Najbitnije je da se u ovoj situaciji sačuva prisebnost kod svih građana. Mesta panici ne bi trebalo da bude - poručio je Kasalović.

Imenovan krizni štab

BEOGRAD - Po nalogu premijera Vojislava Koštunice, Vlada Srbije formirala je Krizni štab za pomoć banatskim opštinama koje je poplavio Tamiš, rekao je juče ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, koji je imenovan za predsednika štaba.
- Svima koji su ostali bez kuća u poplavi, one će biti ponovo sagrađene i Vlada Srbije poručuje da će svi oni zimu dočekati u novim domovima - rekao je Ilić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, a prenosi Fonet.
Ilić je precizirao da je Vlada Srbije izdvojila 59 miliona dinara, a Izvršno veće Vojvodine 25 miliona kao interventnu pomoć ugroženom stanovništvu. U akciju pomoći uključiće će se i Robne rezerve Srbije sa 4.000 paketa hrane i sanitetske pomoći za prve kritične dane, a obezbediće se i stočna hrana.

Komandant Štaba za odbranu od poplava u opštini Sečanj Dušica Karabenč izjavila je juče za naš list da je situacija sada "mirnija". Mada se u prepodnevnim satima među građanima sečanjske opštine stvorila panika zbog najave da iz Rumunije nadolazi novi vodeni talas, strah je, prema rečima Karabenčove, bio neopravdan.

Ona je naglasila da su ljudi angažovani na ojačavanju bedema koji bi trebalo da spreče nova nadiranja vode. Poslednjih dana učvršćivani su bedemi na "omladinskom kanalu", od Jaše Tomića prema Sečnju i kod Krajišnika. Na teritoriji Sečnja, veli Karabenčova, nema peskovitih terena, pa se pesak doprema šleperima "Vojvodinaputa" i Građevinsko-industrijskog kombinata "Banat".
- Naručili smo i džakove koje punimo peskom - kazala je Karabenčova.

Prema poslednjim informacijama, rečeno nam je u Štabu za odbranu od poplava, nivo Tamiša, u odnosu na nedelju, opao je za dva centimetra, pa sada predstoji odvođenje vode iz Jaše Tomića u korito reke. To se čini pomoću tri prosečena kanala.
Mnoga preduzeća i humanitarne organizacije, javljaju se i nude svoju pomoć opštini Sečanj. Javili su se Industrija ulja "Dijamant", Republičke robne rezerve, Crveni krst, Karitas, Malteška organizacija...

U Sečnju ponavljaju da je, osim učvršćivanja odbrambenih bedema, sada jedan od najvažnijih poslova izvlačenje uginule stoke iz poplavljenih područja.
- U nedelju smo izvukli pun kamion stoke koja je odneta u kafileriju - istakla je Karabenčova i dodala da su ekipama koje su angažovane na tom poslu neophodne ribarske čizme i kombinezoni kojih još uvek nema dovoljno.

K. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Srbiji preti novi "Hejsel"
Mirković: Ovoga nema ni u Turskoj
Pantelić: Niko ne divlja zbog naših reči
Šta kažu političari o navijačima
Nacionalna služba za zapošljavanje pomaže učenicima
Meštani od džakova s peskom dižu bedeme
Kod privatnog lekara džabe, ali tek dogodine
Prva privatna osnovna škola u Srbiji
Novi lek od pivskog kvasca spušta šećer
Puževi samo uz dozvolu!
 


     


FastCounter by LinkExchange