GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 26. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta kažu političari

Aleksandar Vučić, SRS - Nekada sam bio strastveni navijač, ali mislim da je ovo što se dešava na stadionima strašno. Sve je to odraz stanja u društvu, a mladi ljudi se sukobljavaju jer je to način da svoje muke i probleme prikažu. To, međutim, ne treba dozvoljavati i policija je ta koja, u svakom trenutku, mora da garantuje bezbednost na stadionima. Za nepoštovanje Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama, nisam odgovoran ja, niti SRS, ali pretpostavljam da bi sudiji bilo teško da nekog huligana kazni sa dve godine zatvora, a da neko ko se zalaže za otcepljenje dela teritorije zemlje ostane nekažnjen. Treba ići ka strogim zakonima, ali treba voditi računa da ti zakoni budu primenjivi.

Zoran Anđelković, SPS - Huliganstvo nije moguće rešiti samo oštrim sankcijama, mnogo je važnija preventiva. Posebno treba obratiti pažnju na organizaciju sportskih događaja, na način kako se ulazi na stadione, ko ulazi i koje strukture klubovi neguju među svojim navijačima. Mnogo toga treba uraditi u sportskim organizacijama i Ministarstvu za sport i omladinu da bi se poštovao postojeći zakon.

Ukoliko se ne reši problem funkcionisanja sportskih klubova i krivične odgovornosti organizatora za neprimenjivanje mera oko pravila ulaska na stadion, ovakve stvari će se ponavljati. Verujem da će pravosuđe primeniti zakon, ali ne verujem da će to biti kraj cele priče ukoliko organizatori sportskih manifestacija na drugačiji način ne razgovaraju sa svojim navijačima.

Dušan Petrović, DS - Za huliganstvo na stadionima je, pre svega, odgovorno Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i pravosuđe. Ako su države zapadne Evrope, kao na primer, Velika Britanija uspele da iskorene huligansko ponašanje, onda ne postoji nijedan razlog da se to ne desi i u Srbiji. Odgovorni za suzbijanje nasilja i kriminaliteta moraju da preduzmu određene mere, a opšte je poznato da policija u Srbiji ne radi svoj posao i ovi poslednji događaji su još jedna potvrda toga.

Dušan Proroković, DSS - Poslednju godinu dana imamo jednu sveopštu socijalizaciju i ne možemo očekivati da se navijači na utakmicama drugačije ponašaju. Nažalost, naši stadioni nisu ni nalik onih u Evropi, gde se sve snima kamerama, gde se izgrednici kažnjavaju i osuđuju na višegodišnje zatvorske kazne. Pitanje je kada će naši klubovi biti u mogućnosti da primene svu tu tehnološku opremu.

Treba da imamo malo oštrije zakonske norme, jer je neprihvatljivo da se, recimo, na rasističkoj osnovi vređaju sportisti. Najjednostavniji način je da se sve prebaci na sportske organizacije, ali ne mogu ni Zvezda ni Partizan da odgovaraju zbog pedesetak huligana. Ne možemo njih izbacivati iz lige i novčano ih kažnjavati zbog dvadesetak navijača koji prave nerede.

S druge strane potpuno je besmisleno da nam deca od 14 ili 15 godina ostaju invalidi zbog povreda na utakmicama i mi moramo da nađemo pravi način da to sprečimo. Jedan vid sprečavanja je uz pomoć zakona, a drugi uz pomoć jake medijske kampanje i jačanje klubova, kako bi to mogli da kontrolišu. Ne može samo žandarmerija da obezbeđuje sportske objekte, u to treba da se uključe i organizatori.

Miloljub Albijanić, G17 plus - Društvo i država moraju da učine veliki napor da do nereda na stadionima više ne dolazi. Najvažnija je preventiva, pre svega, kroz različite akcije, razgovore sa mladim ljudima i dogovore sa navijačima. To je suština, jer ako čekamo da se problem ponovo dogodi, teško ćemo ga rešiti. Ministarstvo prosvete i sporta treba sa sportskim klubovima da podstiču jedan zdrav način života i navijanja na stadionima.

Treba preventivno delovati i kontrolisati svaki ulazak na stadion. Taj preventivan rad je mukotrpan, on treba da počne u porodici i školi, ali mora da se nastavi i u javnim debatama. Nažalost, ovde su vrednosti decenijama narušavane i sada je potrebno da učinimo daleko veći napor da se vrednosni sistem uspostavi.

O. N. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Srbiji preti novi "Hejsel"
Mirković: Ovoga nema ni u Turskoj
Pantelić: Niko ne divlja zbog naših reči
Šta kažu političari o navijačima
Nacionalna služba za zapošljavanje pomaže učenicima
Meštani od džakova s peskom dižu bedeme
Kod privatnog lekara džabe, ali tek dogodine
Prva privatna osnovna škola u Srbiji
Novi lek od pivskog kvasca spušta šećer
Puževi samo uz dozvolu!
 


     


FastCounter by LinkExchange