GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Inicijativa Pedagoškog pokreta - počnimo moralnu obnovu Srbije

Bezakonje vlasti u ime viših interesa

Politička i ekonomska kriza društva najčešće se, u suštini, naslanja na "ruševine" moralnih normi i humanosti u užim i širim ljudskim zajednicama. Slabljenje institucija i jačanje pravnog i moralnog haosa pogoduje stvaranju košmara i sumraka u kojem dominira sistem kriminala, kultura zla, beznađa, depresije, klonuća i nemoći.

U tranzicionom surovom pohodu u kapitalizam, ho-ruk stilom i silom, pod licemernom i laskavom parolom "demokratske promene" na globalističkoj matrici, bezakonje vlasti se podrazumeva u "ime viših interesa" i dalekih dana "boljeg života", a jedna reč je pod embargom - moral. Dakle, poštenje je tabu tema, mada može da bude poštapalica u predizbornim i drugim besedama proevropskih mediokriteta i sličnih smetenjaka antipatriotske vokacije. A pomenuti "moralnu obnovu društva" - bilo bi neumesno i predstavljalo prekršaj tranzicionog (kapitalističkog) bontona.

Ponovni napad političko-birokratske (nenarodne) elite Srbije na narod, i to s predomišljajem, kroz ogromno i beskrupulozno povećanje plata do "evropkih visina" i moralnih nizina (moralno blato u podzemlju, iza kulisa) i sličnih moralnih ekscesa "izabranika" na "demokratskim" izborima (pa i van njih) u protekle četiri godine i četiri meseca, danas, u prvoj polovini februara 2005, u pravnom haosu i moralnom košmaru, sa hiljadu i jednim razlogom da je jedini put spasa Srbije u - moralnoj obnovi, vraćanju poštenja, oživljavanju etičkih postulata!

Spas se mora tražiti u vraćanju znanju i radu, koji su potka i osnova moralno zdravog i naprednog društva, s ljudskim likom. Iz oblaka i sa zemlje, intelektualnim i moralnim čulima, transparentno je (očigledno je) - da smo kao narod na dnu, da nas guraju, prizemljuju i bacaju naši halapljivi Nezajažljivi, tranzicioni treneri sirotinje, grobari prava i morala, mnogi stranački manekeni i narcisi u medijima i reprezentativnim prilikama, pojedini praznoglavi praznoslovi za govornicama i pred kamerama, mudroslovi "boli glava", tumači onog što ne poznaju, verbalni reformatori, evro-deklamatori, sejači magle i berači predizbornih poena i poenčića, mnogi lažni vernici i vajni poštovaoci tradicije, evropatriote i domaći nerodoljubi, i evroljupci, nečitaoci zbog zauzetosti praznim sastancima, begunci od istine i nacionalnih interesa, pobornici trgovine slobodom i ljudima.

Prof. dr Drago T. Pantić


Licenca za političare

Ovih dana morao sam da izvadim licencu za muzičku delatnost iako se profesionalno bavim muzikom dugi niz godina. Isto važi i za sve druge profesije (profesori, lekari, piloti...). To je normalno u svetu, pa zašto ne bi bilo i kod nas. I čini mi se da ovo pravilo za sve važi sem za naše političare.

Čini se da danas svaki političara smatra da je u poziciji da odlučuje o ljudskim sudbinama, a da ga pritom niko ne pita da li je mentalno zdrav. O poreklu, imovini, sukobu interesa i slično da ne pričamo.
Oni sve mogu. Da sami sebi podignu plate mimo svih zakonski proceduralnih, ali i moralnih i etičkih propisa i pravila.

Mogu svima da uvedu licence, ali daleko od sebe guraju, u svetu osnovno i važeće pravilo - pravo da birači imaju uvid u finansijsko, mentalno stanje predstavnika naroda, uključujući i uvid u policijska dosijea. Nemam iluzije da će ovo pisanje male olovka uplašiti navedene .

U Srbiji izbori, nažalost, predstavljaju čin "od dva zla biramo manje" - odnosno sprečiti crveno-crnu opciju da dođe na vlast. Setimo se samo duela u kojima je narod potvrđivao svoju orijentaciju ka Evropi i civilizovanom svetu (Koštunica-Milošević; Tadić-Nikolić; Bogdanović-Vučić). Nadam se da će nadležni konačno shvatiti da je strateško pitanje puta Srbije daleko prioritetnije u odnosu na njihove sitne lične interese.

Miodrag Jevtić, Novi Beograd


Srećan rođendan

 

Jubilej za poštovanje

 

Poštovane kolege, sedam godina neprekidnog izlaženja Glasa javnosti je jubilej za svako poštovanje, zato što je svaka godina Glasu javnosti bila duga i bremenita, kao čitava decenija.

Udruženje novinara Srbije vam čestita 7. rođendan i ne zaboravlja, ne samo vaše zasluge za unapređenje srpskog dnevnog novinarstva, nego i obaveze koje bi država trebalo da izvrši, ispunjavajući obećanje da će sav, kažnjavanjem oduzet novac i imovina, pre 5. oktobra 2000, biti vraćeni.
Želimo vam da u tome istrajete

Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije

Mnogo ste jaki

Poštovane kolege, ni u narednih sedam godina neće biti lakše. Važno je da svi znaju da ste mnogo jaki i nesalomivi. Ostanite takvi, Srećan rođendan.

Ružica Simonović, urednik informativnog programa OK Radio Vranje.

Da postanete srpski brend

Srdačno vam čestitam jubilej, mali po broju godina, ali veći po onome šta su vam sve činili i sa koliko hrabrosti iznosite istinu. Ja sam danas napunio 67 (25.04.1938) tako da nam je danas zajednički praznik. Želim vašem cenjenom listu da postane srpski brend. S poštovanjem

mr Đurđe Živković

Zdravlje i dobre zarade

Poštovani članovi redakcije, srdačno vam čestitam vaš sedmogodišnji jubilej! Želim vam svima sreću, dobro zdravlje i dobru zaradu.

Prof. dr Milun Babić, predsednik Saveta LS