GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 21. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Benedikt Šesnaesti, novi papa, održao prvu propoved na latinskom

Sanja da ujedini hrišćanski svet

Novoizabrani pontif naglasio i da se zalaže za dijalog s drugim crkvama i kulturama

VATIKAN - U svojoj prvoj propovedi kao novi poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt Šesnaesti izjavio je juče da neće štedeti energiju za obnovu potpunog ujedinjenja svih hrišćana, prenose svetske agencije. U svečanoj mantiji bele i zlatne boje, novi papa je u Sikstinskoj kapeli izrazio nadu da će biti na visini zadatka kao novi poglavar i da će dela njegovog prethodnika biti vodilja na početku njegovog pontifikata. "Osećam da čvrsta ruka Jovana Pavla Drugog drži moju, i kao da vidim njegove oči kako se smeju i da čujem njegove reči: Nemojte se plašiti", izjavio je novi papa. Benedikt DžVI izabran je preksinoć za 265. naslednika Svetog Petra i duhovnog vođu više od milijardu rimokatolika širom sveta.

Novi papa juče je naglasio i da se zalaže za dijalog s drugim crkvama i kulturama, te da mu je prvi zadatak, bez prava na neuspeh, da ujedini sve hrišćane. Dodao je i da za ispunjenje tog cilja i prevazilaženje hiljadugodišnjeg jaza između katolika i pravoslavaca nisu dovoljna samo verska osećanja, već konkretan rad. Rekao je i da želi da nastavi otvoren i iskren dijalog s predstavnicima svih drugih vera.

Stariji brat novog pape Georg Racinger (81) izjavio je da je uplašen vešću o izboru njegovog brata Jozefa za papu, zbog njegovih godina i zdravlja. "Verovao sam da će njegove poodmakle godine i zdravlje koje nije baš dobro biti dovoljan razlog kardinalima da se odluče za nekog drugog". Papin brat je najveći deo crkvene karijere proveo na čelu hora dečaka katedrale u Regensburgu.

Vladike SPC o izboru novog pape

Ličnost broj jedan u Vatikanu

Velikodostojnici SPC pozdravili su izbor novog pape Benedikta Šesnaestog ističući da je to veoma važan momenat za Rimokatoličku crkvu, ali i hrišćanstvo uopšte. U izjavi za Glas vladika Šabačko-valjevski Lavrentije naglasio je da je dosadašnji kardinal Racinger, sadašnji papa, jedan od najuglednijih kardinala i sigurno "broj jedan" u Vatikanu. "Novog papu poznajem, još iz Nemačke. Mislim da je on najbolja kombinacija, jedino godine mogu biti problem. Vrlo je sposoban, odlično poznaje ustrojstvo Vatikana. Godinama je bio uz pokojnog papu i njegov izbor je samo blagi prelaz", smatra vladika Lavrentije. Vladika niški Irinej, član Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, kaže da je novi papa izvanredan teolog i da je, koliko je čuo, raspoložen za razgovore sa drugim crkvama. "Papa Benedikt teži tradicionalnoj teologiji što je dobar znak da želi da se približi i Pravoslavnoj crkvi", smatra vladika Irinej.

Reagovanja

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković i predsednik Srbije Boris Tadić čestitali su državnom sekretaru Vatikana izbor novog poglavara. Novom papi izbor su čestitali i predsednik Rusije Vladimir Putin i patrijarh Moskovski i cele Rusije Aleksej Drugi, kao i skoro svi predsednici država ili šefovi vlada iz čitavog sveta. Hrvati, pak, očekuju da će im novi papa biti naklonjen. Predsednik SAD Džordž Buš nazvao je Racingera "čovekom velike mudrosti i znanja". "To što je naš sunarodnik postao papa ispunjava nas Nemce posebnim zadovoljstvom, a i malim ponosom", izjavio je nemački predsednik Horst Keler. Jedini koji je otvoreno izrazio nezadovoljstvo je anglikanski nadbiskup Južne Afrike Dezmond Tutu, ocenivši da je novi papa tvrdokorni konzervativac koji ne ide u korak s vremenom. Predsednik Kosova Ibrahim Rugova čestitao je Racingeru na izboru za novog papu i zamolio ga da nastavi da se moli za nezavisnost Kosova.

P. P.


vesti po rubrikama

^svet

Benedikt Šesnaesti, novi papa, održao prvu propoved na latinskom
Berluskonijeva vlada na bis
Rusi nam nisu neprijatelji
 


     


FastCounter by LinkExchange