GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 21. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Povodom 100 godina igre "Ne ljuti se čoveče" na Novosadskom sajmu održano takmičenje u ovoj društvenoj igri

Jeli se sve do remija

- "Žuti" i "crveni" međusobno se nemilice izbacivali pa je meč ekipa osmih razreda OŠ "Nikola Tesla", i posle dva sata igre, završen bez pobednika

Pune tribine "ludih" navijača, pesma, skandiranje, strepnja za svaki poen, svaki "dribling" i na kraju radost "do neba" ili tuga pregolema. Ovo nije atmosfera sa fudbalske utakmice ili nekog drugog sportskog događaja već "direktan prenos" takmičenja u društvenoj igri "Ne ljuti se čoveče", koje je, povodom stogodišnjice od kada je ova popularna igra nastala, u organizaciji Novosadskog sajama, održano na Sajmu knjiga.

Pravo nastupa na ovom "svetskom prvenstvu" imali su učenici srednjih i osnovnih škola i to grupa od 15 učenika jednog razreda koji su izabrali po četiri takmičara da brane njihove boje. Igralo se po "zvaničnim" pravilima, a tabla za igru bilo je mnogo veća od uobičajene. Polja su se prostirala na "borilištu" dimenzija 6 puta 6 metara, a umesto kockice bacala se kocka stranica od po 40 centimetara. Za bacanje su bile potrebne dve, a u nekim slučajevima i četiri ruke. Žute, plave, zelene i crvene figure narasle su do 1,20 metara i neretko su bile veće od samih igrača.

Partije su, po pravilu, bile neizvesne do kraja, a ostaće upamćeno da u "dvoboju" dve ekipe osmih razreda Osnovne škole "Nikola Tesla" nije bilo pobednika jer, ni posle dva sata igre, kada je isteklo vreme predviđeno za igru, nijedna ekipa nije "popunila kućicu". Iako je "gol šansi" bilo na pretek, u neizvesnoj završnici "crveni" i "žuti" uvek su uspevali, uz frenetičnu podršku drugara sa tribina, jedni druge da pojedu".

"Moja baka ovu igru naziva "ljuti se čoveče" i ja mislim da je to ispravno, jer kad god me pobedi, ja se jako ljutim", priča nam Milan, učenik četvrtog razreda, koji je na najbolji način objasnio da je ova društvena igra dobila ime potpuno suprotno onome koje bi trebalo da nosi, jer nema toga ko se bar jednom nije dobrano iznervirao kada ga pred samom "kućicom" protivnik "pojede".

Srećna i razdragana lica pobednika, količina pozitivne energije koja je dolazila sa tribina Hale 1 Novosadskog sajma i veliko interesovanje dece za ovo takmičenje pokazuje da su organizatori "pogodili u centar" i da bi ovo "prvenstvo" trebalo da postane tradicija i zaštitni znak Sajma knjiga.

Igralo se i u rovovima

Igru "Ne ljuti se čoveče" 1905. godine izmislio je Nemac Jozef Fridrih Šmit. Prvi kompleti su proizvođeni ručno, a zatim je usledila serijska proizvodnja. Međutim, do početka Prvog svetskog rata kupaca uopšte nije bilo, a kada je počeo rat, Šmit je sve proizvedene igre poklonio Crvenom krstu odakle su prosleđene bolnicama. Ranjenici su bili toliko oduševljeni ovom igrom da su je povratkom na front poneli sa sobom i često se dešavalo da se "Ne ljuti se čoveče" igra u rovovima. Na kraju rata, 1918. godine, u upotrebi je bilo više od milion kompleta, a danas gotovo da nema kuće na svetu koja nije "opremljena" bar jednim kompletom ove čarobne društvene igre.

OŠ "Sonja Marinković" dobila računar

Partije "Ne ljuti se čoveče" igrale su se svakog dana Sajma knjiga i to od 11 do 13 i od 15 do 17 časova, a pobednici dana su dobijali vredne nagrade - knjige, školski pribor, društvene igre, rančeve itd. Sve škole čije su ekipe nastupile u takmičenju učestvovale su u nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada bila računar, dar Novosadskog sajma. Ova nagrada je pripala Osnovnoj školi "Sonja Marinković" iz Novog Sada, dok su utešne nagrade, knjige za školsku biblioteku i školski pribor, dobile osnovne škole "Kosta Trifković" i "Duško Radović".

Tekst i foto:N. Ćaćić


vesti po rubrikama

^reportaža

Na Novosadskom sajmu održano takmičenje u igri "Ne ljuti se čoveče"
Posle višegodišnje pauze ponovo su dodeljeni Oskari popularnosti
Ruška Bergman otvorila Nedelju mode u Beogradu
 
 


     


FastCounter by LinkExchange