GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 21. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Sinod SPC imenovao člana za sprovođenje Memoranduma o razumevanju

Teodosije u komisiji Artemije ne popušta

Teodosije je "duhovno čedo" vladike Artemija i nije jasno kako će on raditi u mešovitoj komisiji, jer Artemije tvrdi da bez njegove dozvole nema obnove hramova

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve imenovao je vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija (Šibalića) za člana mešovite komisije za "sprovođenje u život" Memoranduma o razumevanju, koji se odnosi na obnovu i zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Ovaj dokument, podsetimo, potpisali su krajem marta Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle i ministar kulture u Vladi Kosova i Metohije Astrit Haraćija. Međutim, patrijarh je ubrzo povukao paraf i oglasio ga nevažećim, da bi na kraju Sinod odlučio da on ostane na snazi. Ovoj odluci oštro se suprotstavio vladika Raško-prizrenski Artemije, tvrdeći da dok je on na čelu Eparhije "Memorandum neće imati nikakvo pravno dejstvo niti će moći da bude primenjen u praksi".

Posle ovog iznenadnog i neuobičajenog spora u vrhu SPC, obe strane - i Sinod i vladika Artemije - ostale su pri svojim stavovima i smatralo se da će kriza biti razrešena na predstojećem redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji počinje 15. maja. Međutim, posle najnovije sinodske odluke, čini se da bi situacija mogla dodatno da se iskomplikuje.

Posebno je zanimljivo da se u ime SPC u ovom petočlanom telu (u kojem bi trebalo da budu i međunarodni predstavnik, član Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i po jedan predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kosmeta i Ministarstva za kulturu pokrajinske vlade nalazi vladika Teodosije, dugogodišnji iguman manastira Visoki Dečani, koji je i vikarni (pomoćni) episkop vladike Artemija i njegovo "duhovno čedo". U ovom trenutku potpuno je nepoznato kako će vladika Teodosije raditi u mešovitoj komisiji i kako će ona sprovoditi eventualne odluke, jer vladika Artemije tvrdi da Unmik i Vlada Kosova i Metohije "ništa ne mogu i ne smeju da urade bez njegove dozvole" kada je reč o obnovi pravoslavnih svetinja.

Vladika Artemije nije želeo da komentariše naimenovanje episkopa Teodosija za člana komisije ali je za Glas javnosti rekao da će ostati pri svom ranijem stavu da Memorandum ne treba prihvatiti. On očekuje da na zasedanju "crkvene skupštine" bude ispravljena "kanonska greška" koja je počinjena kada je Sinod doneo odluku bez njegovog znanja i saglasnosti. Posle nesuglasica u Crkvi, podsetimo, sveštenstvo i monaštvo Raško-prizrenske eparhije stalo je na stranu vladike Artemija.

Sinod: Obnova svih crkava

Sveti Sinod SPC i Odbor svetog Sabora za Kosovo i Metohiju u potpunosti su prihvatili izveštaj sinodske delegacije koja je bila u tronedeljnoj poseti SAD. Zaključeno je da će SPC i dalje raditi na sprovođenju svojih principa delovanja kada su u pitanju opstanak SPC i srpskog naroda na Kosmetu - zaštita elementarnih prava Srba, povratak svih prognanih i njihov opstanak, vraćanje nacionalizovane crkvene imovine kao i obnova svih svetinja uništenih od dolaska međunarodne misije 1999. godine. Takođe, SPC će nastojati da nastavi dijalog sa predstavnicima Islamske verske zajednice i drugim crkvama, a biće spremna i za saradnju i dijalog sa svim međunarodnim institucijama koje mogu da doprinesu miru i stabilnosti na Kosmetu, BiH i jugoistočnoj Evropi.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

Sinod SPC imenovao člana za sprovođenje Memoranduma o razumevanju
GLAS PREDSTAVLJA Javno o svim tajnim službama u Srbiji i Crnoj Gori (5)
Lajon: Kosovo nezavisno za pet godina
SCG ispunjava sve obaveze
Srbi šalju albansku zastavu Svilanoviću
Lukićevi lekari moraju da ćute
Garancije i pomoć za četvoricu haških optuženika
D(r)amski: Pet godina posle
 


     


FastCounter by LinkExchange