GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 21. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Policija traži pomoć građana u suzbijanju maloletničke delinkvencije i zaštiti đaka

Penzionerske patrole

Njihov zadatak bi, kako tvrde u policiji, bio da pre početka i završetka nastave, kao i za vreme odmora, borave u školskim dvorištima i na prvi signal incidentnih situacija obaveste nastavnike i policiju

Ukoliko lokalne samouprave budu prihvatile inicijativu niške policije, školskim dvorištima uskoro će "patrolirati" građani dobrovoljci, a u cilju preventivnog delovanja na suzbijanju maloletničke delinkvencije. Postupajući po preporuci Ministarstva prosvete o pojačanom delovanju radi bezbednosti učenika, policija je osim već uobičajenih aktivnosti koji uključuju i školske policajce, odlučila da radi zaštite đaka zatraži i pomoć građana.

- Cilj nam je da lokalna samouprava uzme aktivno učešće u zaštiti bezbednosti učenika. U tom smislu razgovarali smo sa nadležnima u gradu i predložili da animiraju građane da učestvuju u ovoj akciji. Ciljna grupa su nam oni građani koji imaju dosta slobodnog vremena, prvenstveno penzioneri koji su spremni da volonterski, dakle bez ikakve naknade, pomognu državnim organima. Njihov zadatak bio bi da prilikom početka i završetka nastave, kao i tokom odmora, borave u školskim dvorištima i na prvi signal incidentnih situacija reaguju obaveštavajući nastavno osoblje i policiju - rekao je za Glas kapetan Bratislav Timotijević, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije SUP-a Niš.

Poziv za klubove

Timotijević je pozvao učenike da se učlane u sportske timove niške policije. Naime, niški SUP ima fudbalski, streljački i džudo klub koji postižu izuzetne sportske rezultate. Prema rečima Timotijevića, ovo je način da se na pozitivan način provede slobodno vreme, a sa druge strane da se đaci upoznaju sa policijskim poslom i da ga, eventualno, kasnije odaberu kao svoju profesiju.

Timotijević naglašava da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća jer dugi niz godina nije bilo ubistava, otmica niti težih krivičnih dela u školama. Ipak, kako ističe, od početka ove školske godine povećan je broj intervencija policije u školama i u njihovoj okolini, a najčešći povod su tuče učenika. Najugroženije su škole u centru grada sa velikim brojem učenika. Međutim, naglašavam da nije bilo težih oblika kriminalnog ponašanja. Ima učenika koji su uživaoci opijata i onih koji ispoljavaju nasilničko ponašanje.

Međutim, prilikom naših akcija oduzimali smo noževe, bodeže, boksove, ali nikada vatreno oružje što ukazuje da su naše škole ipak bezbednije u odnosu na Beograd ili Novi Sad, navodi Timotijević. Prema njegovim rečima, značajan doprinos bezbednosti u školama dali su i školski policajci koji trenutno obezbeđuju pet srednjih i tri osnovne škole. Direktori škola nastoje da primenom internih mera zaštite bezbednost učenika. - Da bismo sprečili neovlašćeni ulazak u školu, odlučili smo da ulazna vrata zaključavamo posle početka nastave. Učenicima se vrata otključavaju samo za vreme velikog odmora - rekao je Nebojša Lekić, direktor gimnazije "9. maj".

On je dodao da se u školu može ući samo pored portira koji svakog posetioca legitimiše. Neke škole su radi zaštite bezbednosti učenika angažovale domare. Jedan od njih je Predrag Živković, zaposlen u OŠ "Sreten Mladenović Mika". - Uvek sam tu tokom početka i završetka nastave, kao i za vreme odmora. Školu obilazim i u večernjim časovima i ukoliko ne uspem da sam rešim "problem" obaveštavam policiju - kaže Živković.

Prve reakcije škola na ideju o angažovanju građana su pozitivne s obzirom na mali broj školskih policajaca i potrebu pojačanog nadzora u obrazovnim ustanovama.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

Policija traži pomoć građana u suzbijanju maloletničke delinkvencije i zaštiti đaka
Konkurs za izbor profesora hemije uzburkao strasti u Osnovnoj školi "Radoje Domanović"
Miljkovac još bez vode
      


FastCounter by LinkExchange