GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 21. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U prvim razredima srednjih škola biće 92.000 slobodnih mesta

Dovoljno mesta za sve osmake

Danas izlazi konkurs za upis, a prijemni ispiti su 22. i 23. juna

BEOGRAD - Svi učenici osmih razreda ove godine biće upisani u srednje škole jer je Ministarstvo prosvete i sporta planiralo 92.000 slobodnih mesta u prvim razredima srednjih škola, a u Srbiji ima oko 84.000 osmaka. Prosvetni pregled će danas objaviti "Konkurs za upis u srednje škole", a cena je 150 dinara.

Polaganje kvalifikacionog ispita za upis u srednje škole održaće se 22. i 23. juna. Prvog dana osmaci će proveravati svoje znanje iz maternjeg jezika, a dan kasnije iz matematike. Kvalifikacioni ispiti za upis u specijalizovane i umetničke škole planirani su od 27. maja do 8. juna, a konačne rang-liste biće objavljene 10. juna.

Nova zanimanja

Ove školske godine uvodi se nekoliko novih obrazovnih profila: bankarski službenik, tehničar procesnog upravljanja, tehničar za kontrolu rada u metalurgiji, tehničar zaštite životne sredine, tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju i auto-lakirer, a biće uvedena i sva ogledna programa u području rada šumarstva i obrade drveta - stolar i tehničar za uređenje enterijera. Ugašen je jedan broj starih zanimanja koji više nisu zanimljivi za privredu.

Osmaci koji žele da upišu četvorogodišnje škole prijavljuju se od 1. do 15. juna za polaganje prijemnog ispita iz maternjeg jezika i matematike. Preliminarni rezultati prijemnog ispita biće poznati dva dana posle polaganja, a konačni rezultati biće objavljeni 28. jula. Posle toga, 29. i 30. juna, učenici u svojim osnovnim školama popunjavaju liste želja sa odabranim školama, smerovima i obrazovnim profilima.

Svaki osmak može da napiše 20 želja za dalje školovanje, a na osnovu ovih spiskova i broja bodova na prijemnom ispitu i u dosadašnjem školovanju prave se rang-liste. Liste želja objavljuju se 4. jula u matičnim osnovnim školama, a konačne rang-liste učenika po srednjim školama biće objavljene 7. jula. Oni koji su primljeni svoja dokumenta predaju 7. i 8. jula u srednje škole, a spiskovi slobodnih mesta izaći će 8. jula. Drugi upisni krug biće održan tri dana kasnije.

Uslovi polaganja kvalifikacionog ispita ostaju isti, a da bi učenik položio dovoljno je da osvoji po jedan bod iz maternjeg jezika i matematike. Neće biti ni izmena u načinu pripremanja ispitnih kombinacija, a na dan ispita kombinacije će se izvlačiti pred TV kamerama.

Narednih dana u školama će se održati roditeljski sastanci na kojima će nastavnici upoznati roditelje sa dinamikom upisa u srednje škole.
- Objasnićemo im način na koji se popunjavaju liste želja i kako teče upis. Posle prijemnog ispita pomagaćemo učenicima da na osnovu uspeha u školi i na ispitu napišu realne želje u listu. Radili smo testove za izbor budućeg zanimanja sa velikim brojem učenika i na osnovu tih rezultata pomoći ćemo učenicima da premoste jaz između želja i realnih mogućnosti.

Sve više dece bira zanimanja sa kojim se mogu odmah zaposliti po završetku škole jer roditelji često nemaju novca da plaćaju školovanje na fakultetima - objašnjava Slavica Dinić, psiholog u OŠ "Desanka Maksimović" u Beogradu, i dodaje da su se učenici prošle godine najviše opredeljivali za zanimanja mahaničar za termičke i rashladne uređaje, zatim kuvar, poslastičar, fizeoterapeut, kao i zanimanja vezana za kompjutere.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Portparol Unmika Marsija Pul juče u Prištini potvrdila postojanje masovne grobnice u selu Volujak
Zbog spora u Sindikatu lekara i farmaceuta, svakodnevno pljušte nove optužbe
U prvim razredima srednjih škola biće 92.000 slobodnih mesta
Na području Bujanovca ima još mnogo neeksplodiranih kasetnih bombi i mina
Radikali traže povlačenje zakona o oduzetoj imovini
Bogoljub Pejčić i Rade Teodorović obavestili MUP da dobijaju telefonske pretnje smrću
Hot-lajn reklame na televiziji i na Dan žalosti
Kosta Bulatović odbio da svedoči u odsustvu Slobodana Miloševića
Nije bilo otmice beba
Memorandum za jug srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange