GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 18. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zrenjaninski Dijamant i beogradski Frikom nove gazde Kikindskog mlina

Moćni vlasnici najavljuju boljitak

KIKINDA - Kupovinom 50,04 odsto kapitala "Kikindskog mlina" od doskorašnjeg vlasnika Petra Matijevića, novosadskog biznismena i vlasnika istoimene industrije mesa, zrenjaninska uljara "Dijamant" i beogradski "Frikom" početkom marta preuzeli su to preduzeće. Odlukom skupštine "Kikindskog mlina", koja je održana nakon preuzimanja preduzeća od novih vlasnika, za generalnog direktora imenovan je Dušan Đukanović, koji je i u pretprivatizacionom periodu obavljao tu funkciju.

Matijević se omastio

Petar Matijević je decembra prošle godine od malih akcionara "Kikindskog mlina" i Fonda PIO kupio 16.390 akcija po ceni od 10.000 dinara po akciji. U tu svrhu utrošio je više od dva miliona evra. Prilikom nedavne transakcije za jednu akciju "Kikindskog mlina" "Dijamant" i "Frikom" su morali da plate 12.000 dinara kako bi preuzeli 50.04 odsto kapitala. Nije teško da se izračuna da je u toj trgovini Matijević dobro zaradio.

Đukanović je rekao Glasu da su nove gazde u cilju tehnološkog razvoja "Kikindskog mlina" odlučili da ulože značajna sredstva i stvore ambijent za plasman proizvoda na nova tržišta. Matijević, sada već bivši vlasnik "Kikindskog mlina", tokom tri meseca, koliko je preduzeće bilo pod njegovom kontrolom, broj zaposlenih je sa 256 sveo na tek nešto više od 100 radnika. Prema njegovoj viziji, taj broj trebalo je da se dodatno smanji za još 20 radnika, ali do toga nije došlo jer je međuvremenu Matijević preprodao "Kikindski mlin".

Đukanović je potvrdio da sadašnji vlasnici nemaju nameru da smanjuju broj radnika i da otpuštanja neće biti. U "Kikindskom mlinu" u toku je uhodavanje nove linije za proizvodnju testenine u koju je uloženo 1,2 miliona evra. Kada krajem meseca započne proizvodna punim kapacitetom, dnevno će se proizvoditi oko sedam tona testenina. Đukanović tvrdi da je reč je o najmodernijoj liniji za proizvodnju testa u našoj zemlji. Uvezena je iz Italije i kupljena na petogodišnji kredit sa 3, 93 odsto kamate na godišnjem nivou. Prema njegovim rečima, postoje indicije da će "Dijamant" i "Frikom" nastaviti da kupuju akcije od malih akcionara i države koji raspolažu sa 7.218, odnosno 9.149 akcija ili 49,96 odsto kapitala "Kikindskog mlina".

S. U.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Zrenjaninski Dijamant i beogradski Frikom nove gazde Kikindskog mlina
Palić se priprema za prvomajski uranak - očekuju se mnogobrojni gosti
Opština zabranila primanje poklona
Legalizacija bespravne trgovine
 


     


FastCounter by LinkExchange